Ovo su prednosti i rizici popularnog napitka od belog luka, crnog luka i đumbira: Čuvar srca ili upitan trend

M. M.
M. M.    
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Beli luk, crni luk i đumbir odavno su poznati kao namirnice koje doprinose zdravlju i vitalnosti. Ove tri biljke koriste se vekovima u narodnoj medicini širom sveta, a moderna istraživanja potvrđuju da sadrže bioaktivna jedinjenja koja mogu imati povoljan uticaj na srce i krvne sudove.

Ipak, u poslednje vreme sve češće se preporučuje njihovo kombinovanje u vidu “sirovog eliksira” za srce, napitka koji bi, navodno, trebalo da čini čuda za cirkulaciju i krvni pritisak. Iako su njihovi efekti naučno potvrđeni, pitanje je da li ovakav način upotrebe zaista donosi korist ili je reč o još jednom trendu koji pojednostavljuje mnogo složenije procese u telu.

Homamade dresing sos Foto: Shutterstock/Pixel-Shot

Tri sastojka, tri različita “zaštitnika” srca

Sva tri imaju svoje supermoći:

  • Alicin iz belog luka najpoznatiji je po tome što može da pomogne u snižavanju “lošeg” LDL holesterola i krvnog pritiska, jer deluje tako što širi krvne sudove i podstiče bolju cirkulaciju.
  • Kvercetin, biljni antioksidans iz crnog luka, pomaže da se smanji upala i spreči stvaranje naslaga u arterijama.
  • Gingeroli iz đumbira, osim što ublažavaju upale, utiču i na snižavanje triglicerida, što dodatno doprinosi zdravlju srca.

Ipak, većina istraživanja koja to potvrđuju odnosi se na umerenu upotrebu u okviru raznovrsne ishrane, a ne na konzumiranje sirove, koncentrisane smese ovih sastojaka.

Beli luk, đumbir, namirnice, ljuto, hrana, povrće Foto: Pixabay

Zašto ipak nije dobra ideja jesti ih sirove

Koliko god da je ideja o prirodnom eliksiru privlačna, sirova kombinacija belog luka, luka i đumbira može biti prilično agresivna za stomak. Takva mešavina lako izaziva gorušicu, nadimanje ili čak bolove u želucu kod osetljivijih osoba. Uz to, beli luk i đumbir prirodno razređuju krv, pa njihovo prekomerno konzumiranje, naročito ako se uzimaju lekovi za cirkulaciju ili protiv zgrušavanja krvi, može dovesti do neželjenih interakcija.

A tu je i sasvim praktičan razlog, njihov miris i ukus u sirovom obliku nisu nimalo prijatni.

Đumbir Foto: Pixabay

Kako ih koristiti pametnije

Dobra vest je da za sve benefite nije potrebno mučiti se sa sirovim napicima. Mnogo bolji, a i ukusniji način je da se ovi sastojci redovno koriste u pripremi hrane. Dodajte sitno seckani beli luk pri kraju kuvanja da bi se aktivirao alicin, narendajte malo svežeg đumbira u prelive ili tople napitke, a luk neka bude osnova mnogih jela, tako dobijate i ukus i benefite.

Upravo u toj jednostavnosti leži ključ, redovno, umereno i prirodno unošenje ovih sastojaka kroz hranu može imati dugoročan pozitivan efekat na zdravlje srca.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari