
Prirodni zaslađivači: Zdravstveno korisni, a niskokalorični
Beli šećer je jedan od najčešćih sastojaka u našoj ishrani. Iako je sladak i daje energiju, njegov prekomerni unos može imati ozbiljne posledice po naše telo. Ali, problem leži u tome što sa unosom šećera, često unosimo i previše 'praznih' kalorija u naš organizam, te smanjujemo unošenje dovoljno proteina i zdravih masti. Pored toga, beli šećer brzo podiže nivo šećera u krvi, što vodi u njegov brzi pad, čime izaziva osećaj umora i želju za ponovnim unosom šećera. Sa druge strane, prirodni zaslađivači mogu imati zdravstvene koristi u odnosu na rafinisani šećer. Neke od tih koristi uključuju niži krvni pritisak i nivo šećera u krvi. Takođe, niskokalorični su, imaju malo fruktoze i vrlo su slatki.

Nekoliko prirodnih zaslađivača koji mogu biti zdravije alternative rafinisanom šećeru:
- Suvo voće - Urme, suvo grožđe i drugo suvo voće
Suvo voće pruža koncentrisanu slatkoću zahvaljujući procesu sušenja. Sadrži znatno manje kalorija po gramu nego običan šećer, a pritom je bogato hranljivim materijama, uključujući vlakna, vitamine i minerale.
- Banane, jabuke i drugo sveže voće
Voće je pravi prirodni zaslađivač. Možete ga koristiti kao zamenu za šećer u jelima kao što su običan jogurt, palačinke i razni kolači. Takođe je odlično za smutije i sokove. Pored svoje slatkoće, voće je bogato vitaminima, mineralima i antioksidantima. Kada koristite celo voće, dobijate i vlakna koja pomažu u kontroli nivoa šećera u krvi. U poređenju sa alternativama koje imaju malo ili nimalo kalorija, slađe voće ipak sadrži određenu količinu kalorija.

- Stevija Stevija je vrlo popularan zaslađivač bez kalorija. Ekstraktuje se iz lista biljke iz porodice hrizantema, koja je vekovima u Južnoj Americi korišćena i zbog svog slatkog ukusa i lekovitih svojstava. Stevija je stotinu puta slađa od šećera po gramu, ali praktično nema kalorija. Neka istraživanja pokazuju da stevija može imati zdravstvene koristi, uključujući smanjenje krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi.
- Kokosov šećer
Kokosov šećer se dobija iz nektara kokosovog cveta, koji se pažljivo prerađuje sušenjem, a zatim melje u fini prah. Jedna od glavnih prednosti kokosovog šećera je nizak glikemijski indeks (GI), što znači da ne izaziva nagle skokove u nivou šećera u krvi. Osim toga, kokosov šećer je bogat vitaminima i mineralima, kao što su vitamini B grupe, kalijum, magnezijum, cink i kalcijum, koji podržavaju energiju, zdravlje kostiju i normalno funkcionisanje nervnog sistema.
- Javorov sirup
Javorov sirup se dobija specifičnim procesom prerade soka iz drveta javora. Sirup sadrži korisne minerale kao što su kalcijum, mangan, cink i antioksidanse, koji mogu doprineti jačanju imuniteta i zdravlju kostiju.
- Sirovi organski med
Med, koji pčele prave od nektara cvetova, pored toga što je ukusan zaslađivač, često se koristi i kao prirodni lek za razne zdravstvene tegobe. Sirovi med, koji nije termički obrađen, zadržava sve svoje prirodne hranljive materije, kao što su enzimi, vitamini (vitamin C, B vitamini), minerali (gvožđe, kalcijum, kalijum) i antioksidansi.

- Eritritol Eritritol je još jedan niskokalorični zaslađivač. To je šećerni alkohol koji se prirodno nalazi u nekim vrstama voća, ali se u prahu najčešće proizvodi industrijski - ima ukus sličan šećeru. Eritritol ne izaziva nagle skokove u nivou šećera u krvi, niti utiče na nivoe masti u krvi, poput holesterola i triglicerida.
- Ksilitol Ksilitol je šećerni alkohol koji je po slatkoći sličan šećeru. On je prisutan u vlaknima mnogih vrsta voća i povrća, i može se ekstrahovati iz različitih bobica, ovsa, i pečurki, kao i vlaknastih materijala poput kukurzne svile, otpadaka prerade šećerne trske i drveta breze. Istraživanja pokazuju da ksilitol može biti koristan za zdravlje zuba, smanjujući rizik od karijesa i oštećenja zuba. Takođe, može poboljšati gustinu kostiju i smanjiti rizik od osteoporoze.
- Jakon sirup
Ako vas brine unos dodatnog šećera, važno je da se fokusirate na celokupnu ishranu. Umeren unos zaslađivača, čak i prirodnih, neće naškoditi vašem zdravlju, ali se trudite da većinu ishrane čine celovite, nutritivne namirnice. Prirodne, slatke opcije poput voća i orašastih plodova su dobra alternativa kada poželite nešto slatko.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.