
Održan PlantBased experience: Kako biljnom ishranom možemo transformisati gastronomsku scenu Srbije
Juče je održan je događaj „Plant Based Experience“ u organizaciji Plantbased.rs portala, uz podršku naših sponzora, Lidl i Imlek Oaza. Moderator panela bila je Tamara Đurić, urednica Plantbased.rs portala i sertifikovani trener plant-based ishrane, koja je na samom početku istakla da cilj portala nije samo promocija biljne ishrane, već i podsticaj domaćoj gastronomskoj sceni da uvrsti više biljnih jela u svoju ponudu.

U uvodu je naglasila da je plant based ishrana širom sveta mnogo više od prolaznog trenda - ona je odgovor na rastuću populaciju i sve veći pritisak na prirodne resurse, na klimatske promene i na potrebu ljudi da brinu o svom zdravlju. Dok mnoge države već razvijaju strategije za smanjenje potrošnje mesa i edukaciju stanovništva, Srbija još uvek zaostaje, uprkos velikom potencijalu i tradiciji posta. Upravo zato su se u okviru ovog događaja preplitale teme o globalnim trendovima i lokalnim izazovima, o tome šta nas koči i gde leže šanse, kao i o praktična pitanja - od toga kako se menjaju navike potrošača, do toga kakvu ponudu restorani treba da razviju da bi privukli sve one koji žele više biljnih jela na meniju.

Jelena Balać (@ukusnoizdravo.rs), autorka projekta Ukusno i Zdravo, propagatorka zdravih recepata bez glutena i rafinisanog šećera, na pitanje kako je došla do toga da obožava povrće i do takvog načina ishrane odgovorila: ,,Većina tih stvari kreće iz kuće. Moji roditelji su obožavali salate, i ja to često pričam kako je tata znao da se vraća sa posla i zove me na telefon da pita šta danas spremamo za salatu, nikad šta je mama spremila za ručak. Odatle ta ljubav prema povrću’’.

Jelena Zoe Disić (@zoedisic), aktivistkinja, članica Vege zajednice i saradnica na razvoju veganskog pokreta u Srbiji, je podelila sa nama mišljenje o tome koji su najveći izazovi u Srbiji koji je koče da usvoji trendove ka više biljne ishrane i manje mesa. Jelena je istakla da među ljudima preovlađuje mišljenje da je veganska ishrana skupa. Ona smatra da je to uglavnom posledica činjenice da gotovi proizvodi zaista mogu biti skuplji, ali da to nije slučaj ukoliko se fokusiramo na raznovrsne, osnovne namirnice koje su čak i jeftinije. Takođe, podelila je problem nabavke biljnih proizvoda van Beograda, gde se u prodavnicama zdrave hrane često može naći energetsko piće ili koka-kola, dok tofu izostaje.

Vanja Puškar (@puskarvanja), chef i osnivač koncepta New Balkan Cuisine, govorio je o problemu naše svesti o hrani: „Mi se lažno predstavljamo kao nacija koja stalno jede meso. Istina je da se meso u Jugoslaviji jelo uglavnom nedeljom, dok je svaki dan bilo povrće i žitarice. Danas se busamo u grudi sa 'meso svaki dan', ali to nije realnost tradicije. Meni je izazov da izvučem ono što ljude zaista privlači kod mesa i da pokažem da se isti taj osećaj može dobiti kroz dobro pripremljeno povrće.“

Dr Danijela Pantić (@dr_danijela.pantic), trener za lični rast i razvoj, TV lice i veganka, je na pitanje kakvu joj je promenu donela veganska ishrana odgovorila: „Kada sam promenila način ishrane, otkrila sam toliko bogatstvo hrane i ukusa. Počela sam da pripremam poznata jela na potpuno nove načine. Tradicionalna jela su uglavnom bila parče mesa i sve ostalo dekoracija, a sada je ishrana raznovrsnija, kreativnija i daje mnogo više energije.“

Nakon inspirativnog razgovora, usledio je kviz o biljnoj ishrani, kroz koji su učesnici mogli da provere svoje znanje, a atmosfera se dodatno zagrejala uz Pulp up 100% voćne sokove (@pupl_up_opaljenik) sokiće degustacijom keteringa Sonje Veljkov (@zdravo_ja). Njena jela pokazala su da dobro poznati ukusi mogu biti osmišljeni u biljnoj verziji, nutritivno kompletni i privlačni svima, i veganima i onima koji to nisu.

Druženje se nastavilo u neformalnom tonu, uz razgovore, razmenu iskustava i zajednički zaključak da biljna ishrana u Srbiji ima veliki potencijal. Najvažnija poruka je da se navike ne menjaju pritiskom i zabranama, već kroz pozitivno iskustvo i ukusnu, privlačnu hranu. Da bismo uhvatili korak sa svetom, potrebna je šira edukacija, bolja dostupnost namirnica i podrška ugostiteljima, ali ono što je sigurno jeste da interesovanje raste i da postoji želja da se domaća gastronomska scena razvija u ovom pravcu.
Za kraj, pogledajte fotografije atmosfere i naših gostiju. Nadamo se da smo makar delić uspeli da prenesemo i radujemo se daljim diskusijama i druženjima sa ljudima koji se slažu oko jedne stvari - svi volimo dobru hranu.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.