Mnogi misle da je običan korov, a zapravo je riznica zdravlja nadohvat ruke: Čisti jetru, pomaže srcu

   ≫   
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Maslačak je biljka koju mnogi doživljavaju kao običan korov, ali njegovi benefiti nadilaze uobičajene predrasude. Ova otporna biljka može se naći širom sveta, od livada i polja do urbanih travnjaka i bašti. Njegovi živopisni žuti cvetovi i duboko urezani listovi skrivaju bogatstvo hranljivih materija i lekovitih svojstava.

Cvetanje maslačka počinje u maju i traje do oktobra, a zanimljivo je da se period od cvetanja do sazrevanja semena, zahvaljujući izuzetno brzom razvoju, kreće između 9 i 12 dana. Žuta cvetna glava maslačka sadrži mnoštvo cvetića, gde svaka "latica" zapravo predstavlja zaseban cvet, koji ima svoju nektarsku cev i jedan zametak koji se razvija u seme. Maslačak može imati na hiljade semenki, a beli čuperci pomažu im da se rasprše na vetru.

I dok priroda koristi vetar za raspršivanje, mi često duvamo u ove nežne čuperke da bismo zamislili želju - jer, priznajmo, ko ne voli malo magije dok vetar nosi naše misli?

Lekovita svojstva maslačka

Maslačak, poznat kao ‘čistač’ organizma, od davnina se koristi u tradicionalnoj medicini zbog svojih blagotvornih efekata na organizam kao što su:

  • Podrška zdravlju jetre, srca i kože 
  • Regulacija šećera u krvi 
  • Usporeni proces starenja
  • Protivupalno delovanje 
  • Prirodni diuretik
  • Smanjenje holesterola 
  • Očuvanje vitalnosti i zdravlja 

Kako koristiti svaki deo maslačka

Sveži listovi maslačka, poznati i kao radič, idealni su za pripremu salata. Njegovi listovi posebno su izvanredan izvor vitamina A, C i K, folata, kalcijuma i kalijuma. Blago gorak ukus odlično se kombinuje sa kuvanim jajima i krompirom, pružajući obrok prepun vitamina i minerala. Ovakve salate ne samo da osvežavaju, već i doprinose boljoj probavi i jačanju imuniteta.

Cvetovi maslačka, bilo kao sastojak sirupa, vina ili ukras u salatama, bogati su antioksidansima poput flavonoida. Ukusni sirup, često nazivan i "medom od maslačka" pomaže jačanju krvne slike, pospešuje probavu i olakšava simptome kašlja. Jednostavna priprema i bogatstvo nutritivnih svojstava čine ga savršenim prirodnim lekom, posebno u sezoni prehlada.

Osim što se koristi kao ukusna zamena za kafu, sušeni koren maslačka je bogat inulinom, rastvorljivim vlaknom koje podržava zdravlje probavnog sistema. Koren maslačka je izuzetno lekovit, ali je za njegovu pravilnu pripremu potrebno strpljenje.

Osušen koren maslačka čuva se u staklenoj posudi na tamnom i suvom mestu i može zadržati svoja lekovita svojstva i do godinu dana. Ovako pripremljen koren koristi se za pravljenje čajeva ili tinktura.

Recepti sa maslačkom

Ako ste ljubitelj inovativne kuhinje i želite da obogatite svoj jelovnik nečim prirodnim, ovi recepti su pravi izbor za vas.

Upozorenje: Pre korišćenja maslačka iz prirode, potrebno je uveriti se da biljke nisu tretirane pesticidima i da su ubrane na čistim mestima, daleko od saobraćaja i zagađenja. Uvek temeljno operi listove i cvetove pre upotrebe.

Pesto od listova maslačka

Ako tražite način da obogatite svoj obrok zdravim i ukusnim dodatkom, ovaj pesto je odličan izbor. Njegov svež i blago gorak ukus savršeno se slaže s testeninom, tostom ili povrćem.

Sastojci:

  • 2 šolje svežih listova maslačka (oprani i osušeni)
  • ½ šolje orašastih plodova (orah, badem ili indijski orah)
  • 2 čena belog luka
  • 3 kašike nutritivnog kvasca
  • Sok od pola limuna
  • ½ šolje maslinovog ulja
  • So i biber po ukusu

Priprema:

Stavite listove maslačka, orašaste plodove, beli luk i kvasac u blender. Dodajte limunov sok i počnite da blendate, postepeno dodajući maslinovo ulje dok ne dobijete glatku smesu. Posolite i pobiberite po Vašem ukusu i poslužite pesto sa testeninom, tostom ili kao umak za povrće.

Kremasti potaž od maslačka

Sastojci:

  • 2 šolje svežih listova maslačka
  • 1 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 3 čena belog luka (sitno iseckana)
  • 2 glavice crnog luka (sitno iseckane)
  • 2 srednja krompira (iseckana na kockice)
  • 2 šolje bujona od povrća
  • 1 kašika limunovog soka za balansiranje ukusa
  • 1 kašika kisele pavlake

Priprema:

Dobro operite lišće maslačka i uklonite tvrde stabljike. Iseckajte lišće na sitne komade. U velikom loncu zagrejte maslinovo ulje na srednjoj temperaturi i dodajte seckani crni i beli luk i dinstajte dok luk ne postane staklast. Dodajte kockice krompira i povrtni bujon, pa sve zajedno kuvajte dok ne proključa, a zatim poklopite i kuvajte krompir 15 minuta, dok ne omekša. Nakon toga dodajte seckano maslačkovo lišće u lonac i kuvajte još jedan minut, povremeno mešajući dok lišće ne omekša. Koristite štapni mikser ili blender da sjedinite supu u glatku i kremastu teksturu. Ukoliko želite kremastiji potaž, umešajte kašiku kisele pavlake žicom za mućenje. Ovo će ublažiti gorčinu maslačkovog lišća i dati bogat ukus. Na kraju, dodajte jednu kašiku limunovog soka i začinite solju i biberom po ukusu.

Maslačak je pravi prirodni dragulj koji često zaboravljamo, a u stvari nudi mnogo više nego što mislimo. Sledeći put kada ga ugledate u svom dvorištu ili parku, setite se svih blagodati koje može doneti i iskoristite ga na kreativne načine.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari