Resveratrol iz crnog vina i uticaj na zdravlje srca: Koliko je zaista delotvoran i koje su granice bezbednosti

M. M.
M. M.    
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Spominju se biljni antioksidansi, priča se o boljem uticaju na srce i o tome da ga telo drugačije „podnosi“, ali kada se pogleda šta se zaista dešava u organizmu, postaje jasno - vino jeste specifično po sastavu, ali je i dalje alkohol, sa svim dobrim i lošim stranama koje iz toga proizlaze.

žena, vino, knjiga, krevet, odmor, devojka Foto:Pexels

Po čemu se vino razlikuje od drugih alkoholnih pića

Za razliku od žestokih pića, vino, a donekle i pivo, donosi nešto što destilati nemaju: fenole i druga antioksidativna biljna jedinjenja. Upravo ta jedinjenja daju crnom vinu reputaciju zaštitnika srca i potencijalnog borca protiv upala. Posebno se izdvajaju:

  • resveratrol, najpoznatiji antioksidans iz crnog vina
  • polifenoli, koji mogu pomoći u očuvanju krvnih sudova i kontrolisanju oksidativnog stresa

Zato se umerna konzumacija vina često povezuje sa boljim kardiovaskularnim parametrima, lakšim održavanjem zdrave cirkulacije i povoljnijim uticajem na crevni mikrobiom.

crno vino, crveno vino, vino, čaša vina Foto: Unsplash/Saman Taheri

Ali, alkohol ostaje alkohol

Bez obzira na to da li dolazi u čaši vina ili u koktelu, alkohol se u telu razlaže na iste supstance. Jedna od njih je acetaldehid, vrlo reaktivan molekul koji može da ošteti ćelije, naruši balans antioksidanasa i izazove oksidativni stres. Upravo tu počinje put ka upalama.

Toksični nusprodukti metabolizma alkohola:

  • oštećuju ćelije jetre
  • utiču na varenje i imunitet preko promena u crevnom mikrobiomu
  • oslabljuju tzv. „crevnu barijeru“, što dopušta prodor inflamatornih molekula u krvotok

Vremenom, ovaj proces može postati hroničan i rasplamsati upale u različitim delovima tela, od zglobova i creva do mozga i srca.

Hronično povećana upalna aktivnost povezuje se sa razvojem stanja kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabetes tipa 2, autoimunska oboljenja, depresija, IBD i pojedine vrste karcinoma.

alkohol, piće Foto: Shutterstock

Kako umanjiti inflamatorni uticaj alkohola

Ako se alkohol uopšte konzumira, granica je važnija od izbora pića. Smatra se da je umereno:

  • do 1 piće dnevno za žene
  • do 2 pića dnevno za muškarce

(Preračunato: 150 ml vina, 350 ml piva ili 45 ml žestine.)

Pored ograničavanja unosa, mnogo pomaže i način na koji je ostatak životnog stila postavljen. Manji upalni odgovor zabeležen je kod ljudi koji:

  • jedu pretežno biljnu, antiinflamatornu hranu (bobičasto voće, zeleno lisnato povrće, brokoli, integralne žitarice, orašaste plodove, maslinovo ulje i začine poput kurkume i đumbira)
  • redovno vežbaju
  • piju dovoljno vode
  • upravljaju stresom
  • uključuju dane bez alkohola
  • izbegavaju pušenje

Naravno, postoje situacije u kojima alkohol nije preporučljiv uopšte - trudnoća, bolesti jetre i pankreasa, aktivne inflamatorne bolesti creva, određene terapije i oporavak od poremećaja upotrebe alkohola.

Bobičasto voće Foto: Shutterstock

Vino zaista nosi određene prednosti zahvaljujući svojim antioksidansima, ali ti benefiti ne brišu osnovnu činjenicu - svaka vrsta alkohola može da doprinese upalama ako se pretera. Umerenost je presudna, a još važnije, opšti stil života. Biljna ishrana, aktivnost i pažljiv odnos prema stresu imaju daleko veći uticaj na smanjenje upala nego izbor čaše na stolu. Ako se vino pije, neka to bude promišljeno, uz balans koji štiti zdravlje dugoročno.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari