Evo kako da vam jagode u frižideru ostanu sveže danima: Osetljive su, ali ima leka

Foto: Shutterstock

Moram da priznam, ne postoji lepši prizor na pijaci od one gajbice jagoda koja miriše i zove te da je odmah poneseš kući. I naravno, to i uradim. Ali onda sledeća scena obično izgleda ovako: dva dana kasnije, u frižideru me dočeka barem nekoliko jagoda koje su se pretvorile u nešto sumnjivo i ne baš fotogenično. Zvuči poznato?

Zašto jagode brzo propadaju?

Jagode su nežne, imaju tanku kožu i visoku vlažnost (čak do 90%), što ih čini savršenim plodovima za razvoj bilnih bolesti. Njihova porozna struktura znači da lako upijaju vlagu i brzo gube čvrstinu. Uz to, ne nastavljaju da sazrevaju nakon berbe, pa sve što se desi nakon branja je zapravo put ka propadanju. Jedan inficiran plod, znači da vrlo brzo može zaraziti i druge.

Ako ih ne čuvamo kako treba, vrlo brzo mogu postati gnjecave, plesnive i za bacanje. Srećom, uz nekoliko jednostavnih koraka, možete im značajno produžiti svežinu - bilo da ih planirate da ih pojedete odmah, za par dana ili ih sačuvati za kasnije.

Ilustracija: Pixabay/Alexa

Saveti za upotrebu i čuvanje

  • Ako jedete jagode odmah - čuvajte ih na sobnoj temperaturi

Samo ih ostavite na sobnoj temperaturi, van direktne sunčeve svetlosti. U frižideru mogu izgubiti deo ukusa i mirisa, pa je bolje da se ne hlade ako ćete ih ubrzo jesti.

  • Ako ih čuvate za kasnije - frižider je vaš saveznik

Za duže čuvanje, najbolje je da ih odmah prebacite u frižider. Evo šta treba uraditi kako bi ostale sveže i do nedelju dana:

  1. Ne perite ih unapred - jagode su poput sunđera - čim ih pokvasite, upiju vlagu i postaju mekane, što ubrzava kvarenje. Operite ih tek neposredno pre jela ili pripreme.
  2. Ostavite peteljke - zeleni deo jagode deluje kao prirodna zaštita. Ako ostane netaknut, sporije će se kvariti i duže zadržati svežinu.
  3. Sortirajte i odvojite loše plodove - ako primetite ijednu jagodu koja je gnjecava ili ima sive plesni, odmah je izbacite. Ova gljiva se brzo širi, pa jedna loša jagoda može uništiti celu kutiju.
  4. Složite ih u jedan sloj - nemojte ih stiskati. Najbolje je poređati ih u jednom sloju, bez dodirivanja. Možete koristiti tacnu ili plitku posudu obloženu papirom ili kuhinjskom krpom koji upijaju višak vlage.
  5. Koristite staklenu posudu s poklopcem - staklo ne zadržava vlagu kao plastika i može pomoći da se održi svežina. Ako koristite poklopac, ne zatvarajte ga skroz - ostavite mali otvor kako bi višak vlage mogao da ispari.
Foto:Pixabay
  • Dodatna opcija - kupanje u rastvoru sirćeta

Ako želite da sprečite nastanak buđi, možete ih potopiti u rastvor vode i belog sirćeta (3:1) na nekoliko minuta. Zatim ih pažljivo ocedite, osušite krpom i ostavite da se dodatno prosuše na vazduhu pre nego što ih stavite u frižider. Ovo može produžiti njihovu svežinu i do nedelju dana. Ali, ukusi se razlikuju - nekima se ne dopada blago "sparen" ukus posle sirćeta, pa slobodno isprobajte da vidite da li ti ova metoda odgovara.

Kako da zamrznete jagode

Ako imate viška jagoda i želite da ih sačuvate za duže vreme (do 6 meseci), zamrzavanje je najbolja opcija. Evo kako:

  • Operite ih i uklonite peteljke;
  • Isecite ih na polovine ili četvrtine, po želji;
  • Poređajte ih u jednom sloju na pleh obložen papirom za pečenje;
  • Zamrznite dok ne postanu tvrde, pa ih prebacite u kesu sa zip zatvaračem.

Tako ćete uvek imati spremne jagode za smuti, kolače ili domaći sladoled!

Recept za brzi džem od jagoda 

Kada imate viška jagoda i želite nešto slatko i domaće, ovo je pravi izbor:

Sastojci:

  • 500 g jagoda (ili koliko god imate)
  • 3 kašike šećera (ili više po ukusu)
  • Sok od ½ limuna

Postupak:

Iseckajte jagode i stavite ih u šerpu zajedno s limunovim sokom i šećerom. Kuvajte na srednje tihoj vatri oko 20-30 minuta, povremeno mešajte i gnječite viljuškom. Kada masa postane gušća i “džemasta”, sklonite s vatre. Ostavite da se ohladi, pa je prebacite u teglu. U frižideru može da stoji 1-2 nedelje (ako pre ne nestane).

Foto: Shutterstock/GalinaSh

Savršen je za mazanje na hleb, palačinke ili kao dodatak biljnom jogurtu za slatki doručak.