Priča o neponovljivom Džonu Robinsu- čoveku koji je promenio pravac moderne ishrane

Nedavna vest o smrti Džona Robinsa, jednog od pionira pokreta za celovitu biljnu ishranu, duboko je potresla međunarodnu zajednicu naklonjenu zdravoj ishrani, saosećanju i održivosti. Radi se o čoveku koji je imao sposobnost da svojim rečima ne samo inspiriše ljude, već i da otvori njihova srca. Zato ovih dana ogroman broj poštovalaca širom sveta tuguje zajedno sa njegovom porodicom. I iako većina u Srbiji verovatno nije ni čula za njega, ne sumnjam da svaki put kada izaberemo biljnu hranu za svoje dobro i dobro planete i životinja, deo zasluga za to sigurno ide neponovljivom Džonu Robinsu.

Čovek koji se odrekao multimilionskog nasledstva i sa porodicom otišao da živi u šumi i u skladu sa prirodom

Džon Robins je od rane mladosti pripreman da preuzme od svoga oca imperiju sladoleda – čuvenu američku kompaniju Baskin-Robins, poznatu po čak 31-oj vrsti sladoleda. Međutim, mladi Robins je imao drugačije ideje, odlučio je da se otvoreno suprotstavi ocu i doneo revolucionarnu odluku – da odbije bogatstvo i porodično nasledstvo i krene putem istine, zdravlja i života u harmoniji sa prirodom. Odluka koja je njegovoj okolini u to vreme morala delovati iznenađujućom, postavila je temelje za jedan izuzetan život posvećen neumornom i nesebičnom radu koji će promeniti na bolje živote ogromnog broja ljudi širom sveta.

Mladi Džon Robins proveo je 10 godina živeći izuzetno skromno u drvenoj kućici u šumi, sa svojom suprugom i malim detetom – sinom Oušn-om (Ocean – u prevodu okean). 1987. godine izašla je njegova prva i najčuvenija knjiga, koja je označila prekretnicu u pokretu biljne ishrane – „Diet for a New America“ (Ishrana za novu Ameriku). U ovoj izuzetnoj knjizi, na naučno utemeljen, a istovremeno dirljiv i duboko ličan način, Robins je spojio tri ključne teme:

  • Zdravlje ljudi – Kako ishrana bogata mesom, mlečnim proizvodima i rafinisanim namirnicama doprinosi hroničnim bolestima;
  • Patnja životinja – Istina o industriji uzgoja životinja za ishranu;
  • Ekološki uticaj – Kako uzgoj životinja za ljudsku ishranu uništava planetu, troši enormne količine vode i drugih resursa i doprinosi zagađenju (u to vreme klimatske promene nisu još stigle u fokus).

Robinsova knjiga je postala bestseler i otvorila oči milionima ljudi. Mnogi su tada po prvi put uvideli vezu između svojih svakodnevnih izbora i širih posledica na zdravlje i svet oko sebe.

Radeći za dobrobit svih, Robins je vodio i ličnu borbu za zdravlje

Robins nije bio samo autor knjiga, već i osnivač uticajnih organizacija – prvo EarthSave, a kasnije je sa sinom Oušn-om osnovao i Food Revolution Network – globalnu platformu koja se zalaže za ishranu baziranu na celovitim biljnim namirnicama. Dobitnik je i mnogih priznanja za svoj rad. Organizacija Food Revolution Network, čiji sam član i sama postala pre nekoliko godina, bavi se razvojem globalnog pokreta posvećenog promovisanju celovite biljne ishrane, održivog načina života i socijalne pravde, odnoso pristupačnosti zdrave ishrane za sve. Pod vođstvom Džona i Oušna Robinsa, Food Revolution Network uspeva svake godine da dopre do stotina hiljada ljudi širom sveta – kroz njihov čuveni godišnji on-line samit i razne specijalizovane kurseve i kampanje usmerene ka boljoj budućnosti hrane i zdravlja ljudi. Njihova on-line platforma je prepuna edukativnih sadržaja, razgovora sa najvećim svetskim ekspertima iz oblasti zdravlja i plant based ishrane i većina sadržaja je – potpuno besplatna.

I Džonova lična zdravstvena priča je svedočanstvo njegove životne filozofije. U ranom detinjstvu, sa samo 5 godina, oboleo je od tada nažalost česte i opasne infekcije – polia, odnosno dečje paralize. Džon je preživeo, ali sa ozbiljnim posledicama u vidu kraće jedne noge i otežanog hoda. Međutim, putem principa zdravog života, kretanja i biljne ishrane uspeo je da u dvadesetim godinama potpuno povrati svoju mobilnost, a kasnije čak i da postane amaterski triatlonac, planinar i učesnik maratona.

Nažalost, u svojiim 70-im je počeo da oseća simptome Post Polio Sindroma – ozbiljnog stanja koje često pogađa preživele nakon polio infekcije u kasnijem periodu života i dovodi do propadanja mišićnih ćelija i na kraju smrti. Nema sumnje međutim da mu je zdrava biljna ishrana znatno produžila život, jer se po medicini PPS javlja 15-40 godina nakon prve polio infekcije, a Robins je ovaj period uspeo da produži na - više od 65 godina!

I pored fatalne dijagnoze, Džon je nastavio sa nesmanjenim žarom da se bavi propagiranjem puta ka zdravijem svetu, sve dok je bio u stanju da se kreće i govori. Nažalost, polako je gubio bitku i preminuo je pre 10-ak dana. Njegova porodica i sin Oušn, koji rukovodi organizacijom FRN, nastavljaju sa ogromnom ljubavlju i zahvalnošću da prenose njegovu poruku, u skladu sa vrednostima po kojima je Džon živeo: saosećajnost, hrabrost, istina i služenje zajednici i opštem dobru.

„Verujem da nahraniti telo zdravom i jednostavnom hranom uz čistu savest donosi mnogo veće zadovoljstvo, nego unos dekadentne hrane koja čini nas i naš svet bolesnim.“ – Džon Robins

Vizija koja nastavlja da živi

Vizija Džona Robinsa je bila zaista sveobuhvatna – da zdravlje ljudi ne može biti odvojeno od zdravlja životinja i zdravlja planete. On je još pre nekoliko decenija hrabro govorio o činjenicama koje danas potvrđuju vodeći naučnici širom sveta – da ishrana bogata celovitim (neprerađenim) biljnim namirnicama – povrćem, voćem, integralnim žitaricama, mahunarkama, orašastim plodovima i semenkama – ne samo da smanjuje rizik od hroničnih bolesti, već može pomoći i da se njihov tok preokrene.

„Stari Grci imaju priču o filozofu koji je stalno jeo hleb i sočivo za večeru. Njemu se obratio drugi čovek, koji je živeo bogato ulagujući se kralju. Ovaj laskavac mu je rekao: „Ako bi naučio da bolje služiš kralju, ne bi morao da živiš na sočivu.“ Na to je filozof odgovorio: „Kada bi ti naučio da živiš na sočivu, ne bi morao da se odrekneš svoje nezavisnosti i budeš ponizan prema kralju.“ – Džon Robins

Zahvalnost Džonu Robinsu

U zemlji u kojoj su tradicionalni obroci prečesto bazirani na mesu, jajima i mlečnim proizvodima, a biljnu ishranu mnogi nepravedno smatraju „pomodarskom“, pa čak i „nedovoljno hranljivom“, poruka Džona Robinsa je važnija nego ikada. A njegov životni put nas podseća da promena počinje ličnim izborom i da je dovoljna jedna osoba da pokrene revoluciju. Od srca preporučujemo svima da posetite FoodRevolution.org – sajt organizacije koju je Robins osnovao zajedno sa sinom, istražite sadržaje, a možda i da odslušate njihov čuveni godišnji on-line samit koji se održava svake godine u aprilu.

Hvala ti Džone! U tvoju čast nastavljamo dalje – za sebe, za životinje i za našu planetu!