Nova era biljnih alternativa: Zdrava zamena za mleveno meso od samo tri sastojka

Foto: Shutterstock

Na Zapadu, a posebno u nekoliko zemalja, poput Velike Britanije, tržište biljnih alternativa mesu poslednjih godina doživljava veliki rast. Ipak, mnogi proizvodi dobijali su kritike da su previše prerađeni i da sadrže dugačke liste sastojaka koje zabrinjavaju prosečne potrošače. Upravo zbog toga, u poslednje vreme se javlja novi trend da proizvođači biljnih alternativa mesu idu u pravcu novih proizvoda sa što kraćim listama sastojaka i što manjom industrijskom preradom. Kao predstavnik ovog trenda ovih dana je veliku pažnju izazvao novi proizvod koji će se uskoro pojaviti u britanskim marketima.

Reč je o „Nutty Kitchen Supermince, alternativi mlevenom mesu koju je lansirala kompanija Whitworths, najpoznatija po svojim orašastim plodovima i suvom voću. Ono što ovaj proizvod čini revolucionarnim jeste činjenica da je napravljen od samo tri celovita sastojka – oraha, crvenog sočiva i crvene kinoe.

Za razliku od mnogih biljnih zamena koje se oslanjaju industrijski prerađene biljne proteine i razne aditive, „Supermince“ nudi minimalistički pristup – samo nekoliko sastojaka, prirodni začini i - ništa više. Njegova tekstura podseća na klasično mleveno meso, a sprema se jednako lako – dovoljno je ubaciti ga u tiganj i pripremiti kao bilo koji mesni nadev ili sos.

U četiri ukusa da zagolicaju kulinarsku maštu

Posebno je zanimljivo što ovaj originalan proizvod dolazi u četiri varijante, inspirisane svetskim kuhinjama:

  • Original – potpuno neutralna verzija, idealna za jela poput musake, punjenih paprika ili domaćeg bolonjeze sosa. Daje vam slobodu da ga začinite po sopstvenom ukusu.
  • Meksička – sa kimom, kajenskim biberom i belim lukom, kreirana za pikantne takose, buritose ili čili bez mesa.
  • Italijanska – obogaćena origanom, muškatnim oraščićem i primesama crnog vina u prahu, savršena za testenine, lazanje ili ragu sosove sa povrćem.
  • Indijska – aromatična mešavina kurkume, kardamoma i čilija, odlična za kari obroke, wrapove ili druga jela servirana uz pirinač.

Na ovaj način, Whitworths ne nudi samo zamenu za meso, već i alat za kulinarsku inspiraciju – jer praktično pruža mogućnost da se u nekoliko minuta spremi obrok koji miriše na neku daleku kuhinju.

Foto: Shutterstock

Zdravstvene prednosti sastojaka

Može se reći da je britanski proizvođač vrlo mudro odabrao 3 glavna sastojka. Naime, u pitanju su 3 prava biljna super-šampiona nutritivnih benefita:

  • Orah– bogat omega-3 masnim kiselinama, koje podržavaju zdravlje srca i krvnih sudova, kao i antioksidansima koji štite ćelije od oksidativnog stresa. Redovna konzumacija oraha povezuje se sa manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti.
  • Sočivo – izvrstan izvor biljnih proteina i vlakana, što doprinosi sitosti, boljoj regulaciji šećera u krvi i zdravlju digestivnog sistema. Pored toga, bogato je gvožđem i folnom kiselinom, važnim za energiju i pravilno funkcionisanje organizma.
  • Kinoa – kompletan izvor proteina, jer sadrži svih devet esencijalnih amino-kiselina. Takođe je bogata magnezijumom, fosforom i antioksidansima.
Foto: Pixabay

Ovo može biti inspiracija i za naše domaće proizvođače

Ovakav pristup mogao bi biti i inspiracija i za naše proizvođače u Srbiji. Umesto uvozne kinoe, u recepturu za biljnu alternativu mlevenom mesu lako bi se moglo uklopiti na primer - proso, nutritivno snažna (visok sadržaj vlakana, lako svarljiv protein i minerali važ­n za kosti i nervni sistem), lokalno dostupna i cenovno pristupačna žitarica. Bilo bi divno da dobijemo autentično domaću verziju ovog inovativnog proizvoda, koja bi mogla da ponudi zdravu i ukusnu alternativu klasičnom mlevenom mesu!

Kako se ovakvi proizvodi koriste u kuvanju?

Mogućnosti su praktično beskrajne. Ovakvo biljno „mleveno meso“ može se koristiti u gotovo svim jelima u kojima bismo koristili klasično mleveno meso:

  • domaća musaka ili punjene paprike,
  • špagete bolonjeze ili lazanje,
  • takosi, buritosi i čili bez mesa,
  • brzi kari sa povrćem i pirinčem,
  • vege ćufte ili burgeri.

Biljne alternative mesu su u stalnoj evoluciji. Dok su prve generacije bile visoko prerađene, danas se sve više pažnje posvećuje celovitim, zdravim sastojcima i jednostavnim recepturama. Whitworths Supermince je jedan od pionira ovog novog trenda i pokazuje da je moguće spojiti zdravlje, ukus i praktičnost – i to na način koji ne gubi na kulinarskoj raznolikosti.

Možda još uvek nije dostupan kod nas, ali ideja svakako može da posluži kao inspiracija i za našu domaću industriju. A do tada – možemo da eksperimentišemo i sami napravimo nešto slično, koristeći sočivo, orahe i naše stare dobre žitarice – poput prosa ili heljde.