Zahvaljujući inovaciji iz Švedske, godišnje bi moglo nestati 3.000 tona plastike iz pakovanja hrane

M. M.

Foto: Shutterstock

Na policama švedskih prodavnica trenutno se testira nešto što bi uskoro moglo promeniti način na koji gledamo na svežinu voća i povrća, a i na plastiku kojom ih obično oblažemo. Kompanija Saveggy razvila je jestivi, biljni premaz koji voću i povrću produžava rok trajanja, a potpuno eliminiše potrebu za plastičnom ambalažom.

Ova ideja nastala je iz jednostavnog pitanja: da li je zaista neophodno umotavati prirodnu hranu u plastiku da bi duže trajala? Ispostavilo se da nije. Saveggy je, u saradnji s univerzitetima u Lundu i Arhusu, kreirao zaštitni sloj koji se sastoji od samo dva sastojka - ulja uljane repice i ulja ovsa. Premaz je jestiv, providan i potpuno bez aditiva.

Kako funkcioniše Saveggy premaz

Pilot-projekat upravo sprovodi ICA, jedan od najvećih lanaca supermarketa u Švedskoj, zajedno s proizvođačem Odlarna.se, koji uzgaja čak 90% švedskih krastavaca. Tokom probnog perioda u prodaji će se naći oko 250.000 krastavaca obloženih Saveggy premazom, bez ijednog grama plastike.

Iako deluje kao jednostavno rešenje, iza njega stoje godine istraživanja i saradnje između naučnika, poljoprivrednika i trgovaca. Ideja je da se istovremeno smanji otpad od hrane i zagađenje plastikom, jer se svake godine u EU za pakovanje krastavaca potroši više od 3.000 tona plastike, što odgovara oko 600 miliona plastičnih kesa.

Saveggy je osnovan 2020. godine, a od tada su osnivači prikupili više od 2,5 miliona evra investicija kako bi nastavili razvoj i pripremili širu primenu biljnog premaza i na drugo voće i povrće.

Njihova misija može se sažeti u jednoj rečenici: “Hrana s jedne strane, plastika s druge - vreme je da pronađemo sredinu koja poštuje i prirodu i ljude.”

Ako se ovaj test pokaže uspešnim, Saveggy bi mogao postati prekretnica u načinu na koji čuvamo svežinu hrane. Ne samo da bi plastika polako mogla otići u istoriju, već bi i naš odnos prema svakodnevnim navikama, od kupovine do bacanja hrane, mogao postati održiviji i svesniji. U svetu koji traži jednostavna rešenja za velike probleme, ovaj tanak, biljni sloj možda je baš ono što nam treba.