Mikrotalasna zapravo čuva više vitamina u hrani nego klasično kuvanje ili prženje: Evo zašto je to tako

M. M.
M. M.    
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Jedni smatraju da je praktična i brza opcija za podgrevanje, dok drugi veruju da grejanje hrane na „talase“ mora značiti i gubitak svega vrednog u njoj. Nauka kaže da mikrotalasna zapravo ne uništava hranljive materije više od drugih metoda kuvanja. Naprotiv, često ih zadržava bolje.

devojka, mikrotalasna rerna Foto: Freepik

Kako mikrotalasna zapravo deluje

Greje brzo, ali nežno. Umesto da spolja „sprži“ površinu hrane, mikrotalasna deluje iznutra - elektromagnetni talasi pokreću molekule vode koji se trenjem zagrevaju i ravnomerno šire toplotu. Upravo ta ravnomernost i brzina su ključ. Kratko vreme kuvanja i niža temperatura znače i manji gubitak vitamina koji su najosetljiviji na toplotu, posebno C i B kompleksa.
Zbog toga hrana iz mikrotalasne često zadržava više vitamina A, C, E, kao i minerale poput magnezijuma, kalcijuma i kalijuma, u poređenju s kuvanjem u vodi ili prženjem.

Posuđe kuhinja kuvanje Foto: Shutterstock

Zašto zapravo čuva hranljive materije

Svaka termička obrada menja nutritivni sastav hrane, to je normalno. Ali razlika je u tome koliko i na koji način.

Kuvanje u vodi uzrokuje da deo vitamina pređe u tečnost koja se najčešće baca. Prženje zahteva visoke temperature koje mogu smanjiti antioksidativnu aktivnost. Mikrotalasna, s druge strane, koristi minimalno vode i kraće vreme pripreme, što smanjuje gubitke.

Zanimljivo je da toplotom zapravo može da se poveća dostupnost nekih nutrijenata, poput vitamina E, jer se ćelijske membrane omekšavaju i oslobađaju hranljive materije koje bi inače ostale „zaključane“.

testenina, pasta, kuhinja, devojka, kuvanje Foto: Shutterstock/goffkein.pro

Kako najbolje koristiti mikrotalasnu

Ako koristite mikrotalasnu za kuvanje ili podgrevanje, nekoliko jednostavnih koraka pravi veliku razliku:

  • Koristiti minimalno vode - samo par kašika, naročito za povrće.
  • Skratiti vreme pripreme - bolje više kraćih ciklusa nego jedan dugi.
  • Poklopiti hranu - tako zadržava vlagu i sprečava isušivanje.
  • Promešajte tokom kuvanja - ravnomerno raspoređujete toplotu.
  • Koristite staklene ili keramičke posude - čuvaju ukus i ne reaguju s hranom.

Hrana ostaje prirodno sočna, zadržava boju, teksturu i nutritivnu vrednost.

Da li postoje bolje alternative?

Ako vam se ne dopada ideja mikrotalasne, postoje i druge jednostavne metode koje daju slične rezultate.
Spremanje na pari je jedan od najboljih načina da sačuvate vitamine i minerale, posebno kod povrća. Takođe, kratko kuvanje na niskoj temperaturi i air fryer mogu očuvati nutritivni sastav hrane uz minimalno masnoće.

U istraživanjima, upravo su mikrotalasna i spremanje na pari pokazali najbolji odnos između nutritivnog očuvanja i ukusa, idealan balans za svakodnevnu, zdravu ishranu.

air fryer Foto: Shutterstock

Možda ne zvuči kao najprirodniji izbor, ali u praksi predstavlja jedan od najefikasnijih načina da namirnica zadrži vitamine i minerale u hrani.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari