Veganska mesara i losos napravljen od biljaka: Nije naučna fantastika, već stvarnost!

   
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Zamislite sledeću scenu: dugačak red ljudi na ulici ispred male radnje sa hranom i svi strpljivo čekaju. Ali ne, ne čekaju ćevape sa roštilja ili pljeskavice, već stoje ispred – veganske mesare! Da, dobro ste pročitali. Mesara bez – mesa. Ako vam ovo zvuči kao dobra šala za srpsku stand-up komediju, znajte da u Nemačkoj to uopšte nije šala, već – realnost.

Naime, pre nekoliko dana, u Kelnu je otvorena prva specijalizovana veganska mesara. Na Instagramu su osvanuli snimci neverovatno dugog reda ispred radnje (pogledajte video u nastavku teksta). Lljudi su strpljivo čekali da kupe domaće veganske delikatese: šnicle, ćuftice, vegansku „piletinu“, salame i razne kobasice – a sve napravljeno od biljaka. Prodavnica je svoju ponudu delikatesa upotpunila i širokim asortimanom veganskih sireva. Za one gladne koj nisu mogli da izdrže do kuće – tu su sendviči i burgeri koji se peku i spremaju na licu mest – za poneti.

Ako vam ovo zvuči neverovatno, imajte na umu da Nemačka već neko vreme važi za evropskog šampiona kada je u pitnaju fleksitarijanski trend. To znači da se ne bave nužno potpunom eliminacijom mesa iz ishrane, ali svesno i planski smanjuju njegovu konzumaciju i rado otkrivaju čitav novi svet biljnih alternativa mesu.

Slovenački "Juicy Marbles" kreirao biljne alternative i ribljih specijaliteta

I dok se u Kelnu otvara veganska mesara, stiže još jedna vest iz oblasti biljnih alternativa, koja pomalo zvuči kao fantastika. Naime, slovenačka kompanija Juicy Marbles, o kojoj smo već pisali kao poznatom inovatoru na polju biljnih alternativa mesu, izbacila je na tržište sjajan novitet. Poznati po svojim neodoljivo realističnim „stejkovima“ od biljaka, Juicy Marbles je prešao na morske specijalitete i lansirao novi proizvod – „Kinda Salmon“ („Nešto kao Losos“). Radi se o biljnom filetu lososa koji neverovatno verno izgleda i kažu da ima ukus kao pravi losos.

Da, dobro ste pročitali – "losos" od biljaka. Ako je neko mislio da će kobasice i pljeskavice biti vrhunac veganskih inovacija, onda izgleda da sledi iznenađenje – jer kao da tek kreće prava revolucija u razvoju novih proizvoda.

Srbija nažalost daleko zaostaje za evropskim trendovima...

A kako sve to deluje nama u Srbiji, gde većina ljudi ne zna čak ni šta je tofu i čemu služi, a neretko misle da je plant based (biljna) ishrana tek neki uvrnuti trend rezervisan za retke „hipstere“ ili joga entuzijaste? Možda red ispred veganske mesare kod nas još uvek zvuči kao dobra fora, ali vremena se menjaju. Možda i brže nego što možemo da pretpostavimo.

Zato je pravi trenutak da se i mi više edukujemo o biljnim opcijama i smanjivanju konzumacije mesa – i to ne samo zbog zdravlja (a benefiti su veliki), već i zbog planete na kojoj živimo (manje mesa znači i manji karbonski otisak proizvodnje hrane). Biljna hrana nije više nikakav „prolazni trend za alternativce“, već snažan globalni trend koji raste iz dana u dan.

Zato je tu i Plantbased.rs da vam predstavi sve što se trenutno dešava u svetu biljne hrane i da to približi na opušten i inspirativan način. Ko zna, možda za nekoliko godina i u Beogradu budemo gledali redove ispred prve veganske mesare, sa ljudima koji će iskreno želeti da probaju nešto novo, bez predrasuda.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari