• 1
 ≫ 

Austrijanci jedu sve manje mesa zbog svog zemljaka Švarcenegera?

 ≫ 

Čuveni Arnold Švarceneger, Austrijanac poreklom, koji je godinama bio simbol mišićavog muškog tela, poslednjih godina priznaje da je smanjio konzumaciju mesa za više od 80%

  • 1
Arnold Švarceneger i pas Dač Foto: Instagram/schwarzenegger

Najnovije istraživanje navika u ishrani evropskih potrošača i njihovih preferencija u pogledu izvora proteina, donosi vrlo zanimljive nalaze.

Otkriveno je, verovali ili ne, da Austrija u sve većoj meri usvaja plant-based pravac ishrane, pa je broj stanovnika koji se izjašnjavaju kao vegani porastao sa 3% na 5% u poslednje dve godine (porast od 67%). Takođe, više od polovine austrijanaca izjasnilo se da je poslednjih godina smanjilo svoju konzumaciju mesa.

Najpoznatiji Austrijanac u Holivudu, propagira ishranu sa manje mesa

Čuveni Arnold Švarceneger, Austrijanac poreklom, koji je godinama bio simbol mišićavog muškog tela (višestruki Mister Universe i profesionalni bodi bilder u mladosti), poslednjih godina priznaje da je smanjio konzumaciju mesa za više od 80%. Tvrdi da je prevazišao ozbiljne zdravstvene probleme koje je imao sa srcem i krvnim sudovima upravo povećanom konzumacijom biljne hrane. Tako danas i dalje ima dovoljno energije da redovno trenira u teretani i ima dobro i mišićavo telo i sa svojih 76 godina.

Švarceneger tvrdi da mu nov način ishrane omogućava odlične rezultate u fitnesu, a svojim pratiocima preporučuje svoje omiljene izvore proteina – vege burgere, sočivo i proteine graška.

vege burger Foto: Shutterstock.com

Uticaj popularnog holivudskog glumca austrijskog porekla, kao nekoga ko je godinama bio simbol mišićavog muškarca i uspešnog bildera i sportiste, na razbijanje stereotipa vezanih za plant based ishranu jako je značajan. Naročito na one ljude koji veruju u navodne nedostatke plant based ishrane u pogledu nutritivne vrednosti, ali i ukusa.

Pre nekoliko godina, Švarceneger je učestvovao i u produkciji vrlo uticajnog dokumentarca „Game changers“, prikazanog na Netflix-u, u kome se i lično pojavio da objasni zastarelost shvatanja da je meso važno za dobre sportske performanse.

„To je sjajan marketing za mesnu industriju, prodavati ideju da „pravi muškarci“ moraju da jedu meso. Ali morate da razumete – to je samo marketing i nema uporište u realnosti“, rekao je tada Arnold.

I ostatak Evrope sve češće bira biljnu hranu

Pomenuto istraživanje navika potrošača, pokazalo je i da u Austriji 32% njih redovno bira biljno mleko umesto kravljeg, 28% koristi često biljne jogurte, a 23% bira da kupuje plant based sireve. Takođe, 34% potrošača navodi da planiraju u budućnosti da češće kupuju biljne alternative mlečnim proizvodima, a 29% da češće zamene mesne proizode i prerađevine plant based alternativama.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Vegan Food UK - Unboxed (@vegan_unboxed)

I izvan Austrije, istraživanje je pokazalo odličan potencijal za usvajanje plant based proizvoda kod velikog broja potrošača širom Evrope. Izveštaj kaže da je čak 51% evropljana koji konzumiraju meso izjavilo da je smanjilo svoju potrošnju mesa u prethodnih godinu dana. Na tabeli zemalja koje prednjače u smanjenju godišnje konzumacije mesa vodi Nemačka, a prate je Francuska i Italija.

Može se reći da je fleksitarijanizam (mešovita ishrana sa smanjenom količinom mesa) postao široko prihvaćen trend u Evropi, jer se trenutno 27% evropljana ovako izjašnjava. Ovde je opet Nemačka u vođstvu, jer čak 40% njenih građana tvrde da su fleksitarijanci

Zašto Evropljani sve češće odbacuju životinjske proizvode?

Kada su upitani za razloge, najveći broj potrošača (47%) navodi zdravlje kao primarni motivator za smanjenje potrošnje mesa. Takođe, značajan motivator im je i zabrinutost za očuvanje okoline i uticaj na klimatske promene, pa 26% potrošača navodi ovo kao razlog za smanjenje konzumacije mesa.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari