• 0
 ≫ 

Studija potvrdila: 3 preporuke za ishranu pomoću kojih se možemo rešiti simptoma menopauze

 ≫ 

Blizu 80% žena u menopauzi iskusi razne simptome, a naročito neprijatne napade vrućine. Naleti crvenila u licu i pojačanog znojenja tokom dana su samo neprijatni, ali nam noću ometaju neophodan san.

  • 0
Menopauza Foto: Shutterstock

Lekari su nekada rutinski prepisivali lekove na bazi estrogena za ublažavanje ovih tegoba, ali je onda otkriveno da oni mogu uvećati rizik od pojave raka dojke i drugih komplikacija. Biljni estrogeni u vidu preparata daju blaga poboljšanja i to je otprilike sve što lekari mogu da preporuče svojim pacijentkinjama.

Jedna interventna studija objavljena u naučnom časopisu američke organizacije koja se bavi izučavanjem menopauze, pronašla je da ishrana biljnim namirnicama uz dodatak soje može da smanji učestalost ili potpuno eliminiše neprijatne simptome menopauze, kao što su valunzi, odnosno napadi vrućine.

Porast učestalosti tegoba u menopauzi sa usvajanjem „zapadnjačke“ ishrane

Kako se došlo na ideju da se istraži uticaj ishrane na simptome menopauze? Dr Nil Bernard, autor knjige „Vaše telo u balansu“ (Your Body in Balance), objašnjava da su još 80-ih godina prošlog veka istraživači primetili neuobičajeno malu učestalost simptoma menopauze u Japanu. Tih godina svega je 15% ispitanih Japanki u menopauzi prijavilo napade vrućine i to vrlo blage.

Međutim, kako ističe dr Bernard, krajem 90.-ih godina, ishrana u Japanu je počela da se menja u zapadnom pravcu, pa je tradicionalna dijeta sa puno pirinča počela da se obogaćuje sa više mesa, mlečnih proizvoda, sira, slatkiša. To je dovelo do dupliranja učestalosti raka dojke u Japanu, do porasta broja obolelih od dijabetesa, ali i kardiovaskularnih bolesti. Već početkom 2000.-ih zastupljenost napada vrućine među Japankama u menopauzi skočila je sa 15% na 40 do 45%. Moguća objašnjenja za ovu promenu su smanjivanje udela biljnih namirnica u ishani, ali i sojinih proizvoda, uvođenjem više životinjskih namirnica.

Pored Japana, još neka istraživanja na populacijama koje imaju specifičan način ishrane donela su iznenađujuće podatke. Tako su istraživači koji su ispitali žene iz udaljenih delova Meksika, inače direktne potomke Maja koje se hrane na vrlo tradicionalan način, saznali da one uopšte nemaju napade vrućine, niti bilo kakve druge simptome menopauze. Njihova tradicionalna ishrana ne sadrži soju, ali zato sadrži dosta jedne druge mahunarke – pasulja. Osim toga, veliki udeo u ishrani im čine žitarice, najviše kukuruz, a obilno unose i razne lokalne biljne vrste.

Poseban režim ishrane među ženama u menopauzi je dao iznenađujuće rezultate

Zaintrigirani nalazima navedenih istraživanja efekata ishrane, naučnici su došli na ideju da sprovedu studiju gde bi testirali mogućnost da se promenom načina ishrane ublaže ili eliminišu neprijatni simptomi menopauze. Odlučili su da testiraju efekte biljnih namirnica sa niskim sadržajem masti uz obavezan dodatak soje. Žene u menopauzi sa bar dva ili više napada vrućine dnevno, su slučajnim izborom raspoređene u jednu od dve grupe. Interventna grupa je trebalo 12 nedelja da se pridržava niskomasne veganske ishrane sa dodatkom pola šolje kuvanih zrna soje svakoga dana, a u kontrolnoj grupi nije bilo izmena u ishrani.

Soja Žitarica Foto:Pixabay

Rezultati su bili sledeći: ukupan broj napada vrućine u interventnoj grupi je opao za oko 80%. Na kraju studije, 59% učesnica iz interventne grupe je prijavilo potpuni nestanak napada vrućine. U kontrolnoj grupi nije bilo promena. Većina učesnica iz interventne grupe je prijavila i druge pozitivne promene - u raspoloženju, nivou energije, kao i na seksualnom polju.

3 glavne preporuke za ishranu koja može eliminisati simptome menopauze

Ako patite od napada vrućine vezanih za menopauzu, ili drugih neprijatnosti, evo preporuka Dr. Bernard-a za 3 promene u ishrani koje vam mogu doneti olakšanje simptoma ili njihovo potpuno povlačenje (u zavisnosti od toga koliko ih striktno primenjujete):

  1. Hranite se preovlađujuće biljnim namirnicama: voćem, povrćem, celim žitaricama i mahunarkama. Isključite iz ishrane životinjske namirnice – meso, ribu, mlečne proizvode, jaja.
  2. Ograničite korišćenje namirnica sa puno masnoće: orašaste plodove, semenke, avokado, masline, kokos. Minimizirajte korišćenje ulja i probajte sa dinstanjem hrane na vodi. Ovo nije lak zadatak, ali može da donese značajne benefite.
  3. Pojedite svakoga dana po pola šolje kuvanih sojinih zrnato je oko 90 g kuvane soje, ili oko 30 g nekuvanih zrna soje (moguće je pronaći na kilogram online u boljim zdravim hranama i nije skupa). Soja se potopi preko noći i skuva poput pasulja. Kuvanu soju možete dodavati u salate, u variva, u smesu za vege burger, izblendati je pa dodati u ovsenu kašu ili veganske dezerte, možete je uz dodatak začina prepeći u rerni, pa grickati, itd…

Ako se odlučite da upražnjavate vegansku ishranu u dužem periodu, neophodno je da uzimate suplemente vitamina B12, kao najsigurniji način za unos ovog važnog nutrijenta. Dr Bernard, koji je kreirao i realizovao pomenutu studiju, kaže da primenom ovog plana ishrane nećete morati da čekate 12 nedelja, već ćete vrlo brzo osetiti poboljšanje. S obzirom na dokazane benefite celovite biljne ishrane, nemojte se iznenaditi što ćete osim simptoma menopauze, primetiti poboljšanje i drugih aspekata zdravlja (gubitak viška kilograma, pad holesterola, regulaciju krvnog pritiska, bolje raspoloženje,…). Dobre nuspojave, zar ne?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari