• 0
 ≫ 

Avanturista Ber Grils "masakriran" kritikama pratilaca na Instagramu zbog posta o ishrani

 ≫ 

Bivši pripadnik britanskih specijalnih jedinica, avanturista i specijalista za preživljavanje u prirodi Ber Grils, izazvao je salvu negativnih komentara pratilaca na Instagramu nakon nedavnog posta u kome je odlučio da podeli svoje savete za „zdrav i srećan život“.

  • 0
Ber Grils Bear Grylls Foto: Backgrid UK / Profimedia

Možda je Ber Grils ekspert za preživljavanje u prirodi, ali teško da je ekspert da daje savete o zdravom životu. Zato sumnjam da iko očekuje da od njega čuje vrhunske savete o zdravoj ishrani ili navikama na liniji onoga što kaže medicina ili nauka. Pa ipak, reči Ber Grils-a o njegovoj dnevnoj rutini za koju veruje da može doneti „zdrav i srećan život“ su izazvale burno negodovanje velikog broja njegovih pratilaca (ima ih 7.5 miliona).

Šta je to toliko iritiralo veliki broj ljudi? Ako ostavimo po strani razumne savete o fizičkoj aktivnosti, dovoljno sna i boravku u prirodi, deo posta koji je izazvao najviše bure je onaj o ishrani:

  • Jedite po jedan „stejk“ (veliki komad goveđeg mesa) svakoga dana
  • Jedite 3-6 jaja svakoga dana
  • Jedite grčki jogurt i voće

Saveti popularnog avanturiste izazvali buru

Iako je nekolicina pratilaca, koji su očigledno pobornici ishrane sa mnogo mesa, pohvalila njegove preporuke, veliki broj njih je izrazio negodovanje zbog etičkih, zdravstvenih i ekoloških implikacija ishrane u kojoj preovlađuju životinjske namirnice.

„Savetujem ljudima da istraže sami, a ne da slušaju ovakve savete. Ako vam ne smeta patnja životinja to je jedno, ali ovakav način ishrane može na duži rok biti vrlo loš za zdravlje“, rekao je jedan. Drugi je ocenio Grils-ov post kao „neodgovoran i licemeran“ i da kao neko ko navodno voli svet divljine ne treba da promoviše ishranu koja ima tako loš uticaj na klimu i razarajući na prirodu. Više ljudi je komentarisalo da su njegove preporuke potpuno suprotne naučnim dokazima i da takva ishrana ne samo da nije zdrava, već je užasna za planetu, ali i da nije pristupačna za prosečne ljude.

Neko ga je podsetio da se preko 80% životinja u Britaniji odgaja na industrijskim farmama, što je tragično već samo po sebi i nimalo „prirodno“. Osim toga, nemoguće je da se ceo svet prehrani na ovaj način. Grils je dobio i prigovor da „za nekoga ko voli divljinu, izgleda da ne shvata da je njegov način ishrane jedan od vodećih razloga deforestacije i nestanka divljih vrsta“.

Uz poziv „ne slušajte ovog klovna“ jedan od pratilaca mu je poručio da „ubija planetu sa svim tim životinjskim proizvodima koje jede“. Neki su i izrazili bojazan za njegovo zdravlje, upozoravajući ga da od svih tih jaja i mesa može da bude u opasnosti od bolesti srca.

Naravno da nisu izostali ni zluradi komentari tipa: „Mora da imaš zatvor sve vreme.“A naravno, bilo je i mesožderskih komentara tipa: „Sad će vegani da pošize kad ovo pročitaju…“

Ber Grils već godinama šalje zbrkane poruke kada su preferencije hrane u pitanju

Izgleda da je Grils godinama prilično konfuzan kada je ishrana u pitanju, što bi bio samo njegov problem, da pri tom ne pokušava da kao uticajna ličnost deli savete i drugima. Britanski mediji su pisali o tome da je, pre nego što je počeo da promoviše životinjske namirnice, Grils tvrdio da se pridržava plant based ishrane (pretežno biljna hrana). Tvrdio je čak da je napisao veganski kuvar, ali se ispostavilo da je njegova knjiga „Fuel for Life“ (Gorivo za život) zapravo zagovarala izbacivanje mlečnih proizvoda, pšenice i šećera iz ishrane, a sadržala recepte sa mesom.

Međutim, od tada je Grils očigledno promenio mišljenje u pravcu ishrane sa većim udelom životinjskih proizvoda, uključujući i mlečne proizvode. Mediji pišu i da je Grils svojevremeno reklamirao čak i nešto što je nazivao „prirodnom ishranom“, a koja je sadržala stvari poput jetre i testisa životinja, kao i sirovog nepasterizovanog mleka.

Ne znam kako vama, ali meni cela ova priča o prehrambenim navikama Ber Grils-a zvuči prilično šizofreno i besmisleno. To što je on uspeo da izgradi reputaciju eksperta u jednoj oblasti je za poštovanje, ali je frapantno njegovo neznanje o tome kako da svoj imidž ljubitelja prirode i slobode, iskoristi na pozitivan i društveno koristan način. Voliš da jedeš meso i organe, ali znaš da je to štetno za planetu, prirodu, pa i za zdravlje, tvoja stvar, radi to, ali nemoj da to reklamiraš milionima ljudi. Mada, kad malo bolje razmislim, možda Ber Grils zapravo nije licemer … Možda on od tog stalnog jurcanja po pustarama i svog tog preživljavanja prosto ne stiže da se informiše i čita. Malo mi je neprijatno da kažem, ali možda je čovek prosto… neznalica.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari