• 0

Neverovatno: Jedite velike količine hrane i mršavite uz pomoć ova 2 pravila

U moru različitih saveta i pristupa mršavljenju malo je onih čiji su efekti naučno dokazani u kontrolisanim studijama, a istovremeno podržani od strane medicinske zajednice. Jedna od retkih ovakvih dijeta koja je već dve godine za redom, iako postoji mnogo duže, izabrana za broj 1 - najbolju dijetu u Americi je volumetrijski pristup mršavljenju

  • 0
Minestrone čorba Foto: Shutterstock

Volumetrija (Volumetrics) je dijetalni pristup koji je osmislila, i u velikom broju kontrolisanih istraživanja dokazala, Dr Barabara Rols sa Pen Stejt Univerziteta u Americi. Njen pristup mršavljenju, izabran je dve godine za redom za br. 1. - najefikasniju dijetu u Americi.Dr Barbara smatra da je ključ uspešne dijete da ljudi konzumiraju hranu koja će im dati osećaj sitosti i zadovoljstva, kao uslov održivosti na duži rok.

U nedavnom intervjuu ona je podelila rezultate nekoliko ranijih kontrolisanih studija koje su upoređivale efekte različitih dijeta. Na iznenađenje nas laika, sve testirane dijete, u kojima su učesnici unosili približan broj kalorija, rezultirale su skoro identičnim gubitkom kilograma.

Istraživači su uradili i uporedne studije dijeta sa različitim odnosom makronutrijenata da bi procenili da li to utiče na efikasnost dijete. Opet ništa. Najrazličitije dijete sa dijametralno različitim proporcijama maktronutrijenata – sa mnogo masti, malo masti, više proteina, manje proteina, sa minimalno ugljenih hidrata, sa malo ug. hidrata, su verovali ili ne, dale skoro identične rezultate u mršavljenju.

Dijeta, ishrana, hrana, namirnice Foto: Shutterstock

Zato je Dr Barabara u svom naučnom radu odlučila da se fokusira na energijsku gustinu hrane (broj kalorija na 100g ) i došla do vrlo zanimljivog otkrića. U kontrolisanom eksperimentu, dobrovoljcima su tokom 3 dana služili kombinaciju tri vrste jela različite kalorijske gustine, ali svaki put u različitoj proporciji. Nakon 3 dana ovakve ishrane otkrili su nešto neverovatno - ljudi su svakoga dana jeli približno istu količinu hrane po težini, odnosno volumenu.

Varirajući kalorijsku gustinu obroka, a održavajući isti volumen, istraživači su uspeli da smanje broj kalorija u obrocima za 20-30%, a da učesnici eksperimenta to ne primete, odnosno da imaju podjednak osećaj sitosti nakon obroka.

Sličan eksperiment Dr Barbara je ponovila i van svog univerziteta u saradnji sa jednim poznatim restoranom u Los Anđelesu. Zamolila je da popularno jelo sa svog menija pokušaju da naprave sa 20% manje kalorija, ali da zadrži isti izgled (težinu i volumen) i po mogućnosti ukus. Kuvari su odgovorili na izazov, a ostalo je još da posetioci restorana daju svoj sud. Jelo sa 20% manje kalorija je posluženo redovnim mušterijama koje su kasnije potvrdile svoje zadovoljstvo hranom i nisu primetili nikakvu razliku u ukusu.

palenta Foto: Shutterstock

Na osnovu ovih nalaza, za uspešan i lak gubitak kilograma naučnici savetuju da treba poštovati sledeće pravilo:

1. Dajte prednost hrani koja ima malu kalorijsku gustinu

Efikasan način da se manipuliše kalorijskom gustinom hrane, po rečima Dr Rols je podešavanjem sadržaja masnoće i vode. Zašto? Zato što masnoća ima 9 kcal/g (za razliku od proteina i ug. hidrata koji imaju 4), a voda ima 0 kcal, što čini ova dva sastojka najmoćnijim oružjem u podešavanju kalorijske gustine obroka. Znači da treba birati i pripremati jela koja imaju što manje masnoće, a što više vode. Prateći ovu logiku, uvrstite u plan dijete što više povrća i voća i što više čorbastih jela. Žitarice ili mahunarke koje upijaju puno vode su takođe dobar izbor, kao i manje količine niskomasnog mesa i ribe.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Ami-James Deane (@broccoli_mum)

Pošto i vlakna imaju vrlo malo kalorija, a pri tom usložnjavaju varenje i daju duži osećaj sitosti, drugo pravilo uspešne i zasitne dijete sa malo kalorija glasi:

2. Jedite što više biljne hrane bogate vlaknima

Iako masovno vlada uverenje da proteini u hrani daju osećaj sitosti, nauka ovo nije potvrdila. Ono što jeste pokazala je ogroman značaj zdrave bakterijske flore (mikrobioma) za održanje normalne telesne težine. Naime, mikrobiom čija se vitalnost održava raznovrsnom biljnom ishranom, direktno utiče na apetit (smanjuje osećaj gladi), a takođe pomaže boljoj kontroli nivoa šećera u krvi.

Ako želite zdrav i moćan mikrobiom, bolje da prionete na posao, odnosno navalite na zdravu hranu, jer nauka kaže da je za održanje zdravlja naših bakterija neophodno da nedeljno konzumiramo najmanje 30 različitih vrsta biljaka.

Mlada mama koja je izgubila preko 30 kg jedući ogromne količine hrane

Koliko može biti lako ali i zabavno gubiti kilograme jedući velike količine hrane, odlično je demonstrirala jedna mlada majka na svom profilu @broccoli_mum.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Ami-James Deane (@broccoli_mum)

Ona je na zabavan način prikazala kako je mršavila jedući velike količine hrane, koristeći pri tom isključivo neprerađene biljne namirnice. Njen pristup se u potpunosti podudara sa volumetrijskim pristupom – konzumiranje hrane male kalorijske gustine i sa puno vlakana.

Iskustvo mlade Ejmi Džejms može da bude zanimljivo i za one koji se žale da nemaju vremena za pripremu zdrave hrane, budući da ona vrlo simpatično demonstrira da ovakav način ishrane ne mora da bude komplikovan i da je izvodljiv čak i za mlade majke sa puno obaveza.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Ami-James Deane (@broccoli_mum)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari