• 0

Čudotvorne klice brokolija: Koje sve moći imaju i kako da ih konzumiramo

  • 0
Klice Foto: Shutterstock

Ceo Internet je preplavljen receptima sa brokolijem, a naučna zajednica poslednjih godina bruji o svim prednostima konzumacije brokolija za naše zdravlje. Ova sjajna biljka iz porodice kupusnjača je bogata vrlo važnim nutrijentima: vitaminima A,C i K, mineralima kalcijumom, kalijumom i gvožđem, kao i antioksidantima. Osim toga, brokoli je prava riznica različitih bioaktivnih supstanci (glukozinolata, sulforafana, …) za koje nauka iz dana u dan pronalazi da ispoljavaju blagotvorne efekte na različite aspekte našeg zdravlja. Ove fitohemikalije, pokazano je, imaju moćno protiv-upalno i anti-kancerogeno dejstvo.

Međutim, ako je brokoli moćan, njegova mladica – klice brokolija (proklijalo seme) je još impresivnija i to na mnogo načina. Klice brokolija su obično stare svega nekoliko dana, a već mogu da imaju neverovatno moćne efekte kada se konzumiraju. Najveći pronađeni benefit klica brokolija je sposobnost da poboljšaju imune funkcije organizma. One kao i odrasli brokoli, ali u većoj koncentraciji sadrže sulforafan, bioaktivnu supstancu koja aktivira imuni sistem u borbi protiv izazivača bolesti, kao što su na pr. virusi.

U jednoj kliničkoj studiji, subjekti su primili vakcinu protiv gripa, da bi nakon toga polovini dato da svakoga dana piju smuti sa klicama brokolija. Istraživači su naknadnim analizama krvi, kod grupe koja je konzumirala klice brokolija, primetili znatno bolji imuni odgovor na nazalno ubačen virus gripa. Zaključili su da je dejstvo klica brokolija toliko moćno da bi mogle da se koriste kao suplement za bustovanje aktivacije imunih ćelija.

Dr Vilijam Li, ekspert na polju nutritivne nauke i istraživanja, kaže da da su osim kao moćna podrška imunom sistemu, klice brokolija takođe prepune antioksidanata, kao što je glukorafanin, koji pomaže telu u sprečavanju bolesti i prevenciji raka. Klice brokolija su po njegovom mišljenju znatno efikasnije da nas zaštite od raka u odnosu na odraslu biljku.

On kaže da su bioaktivne supstance iz ovih klica u stanju i da pomognu u održavanju balansa hormona u organizmu, da poprave stanje kod insulinske rezistencije, da ublaže simptome PMS-a, kao i da podrže zdravlje probavnog sistema. I kao da sve to već nije dovoljno impresivno, pronađeno je čak i da su klice brokolija u stanju da pomognu kod uspostavljanja hemijskog balansa u mozgu, nakon njegovog poremećaja karakterističnog za teško mentalno oboljenje - šizofreniju. Ovi nalazi su naučnike naveli da zaključe da bi klice brokolija mogle da budu moćno pomoćno sredstvo u tretmanu pacijenata sa šizofrenijom, omogućavajući da im se smanje doze neophodnih lekova, koji imaju vrlo štetne sporedne efekte na organizam.

Dr Li preporučuje što češće korišćenje klica brokolija i to isključivo u svežem stanju, jer gube svoje ogromne zdravstvene prednosti ako se skuvaju. Možemo ih posuti po salatama, dodati u sendviče (kao što je tost sa avokadom na pr.), ali i u hranljive i osvežavajuće smutije.

U nastavku donosimo i predlog dr Lija za smuti sa klicama brokolija, koji će pružiti snažnu podršku vašem imunom sistemu.

Za hranljivi smuti sa klicama brokolija potrebno je:

  • 1 čaša biljnog mleka po izboru (sojino, bademovo,…)
  • 1/2 banane (može i zamrznute ako želite baš ledeni smuti)
  • 80-100 g manga (možete ga zameniti sa breskvom ili ananasom)
  • 1 šaka klica brokolija
  • 30 g svežeg bebi spanaća
  • 1-2 kašičice čia semenki
  • Opciono, po želji: malo javorovog sirupa ili sirupa od urmi za dodatnu slast

Izblendati i konzumirati odmah.

U Srbiji se mogu nabaviti i gotove klice (više firmi se bavi uzgojem klica i mikrobilja), ali i organsko seme brokolija pomoću koga za svega nekoliko dana možete sami odgajiti svoje klice. Za to će vam biti dovoljna jedna veća tegla, komad gaze i gumica da je pričvrstite preko otvora tegle, kao i malo vremena da nekoliko puta dnevno isperete čistom vodom klice i ocedite ih. Gotove klice možete čuvati u posudi u frižideru nekoliko dana.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari