4 najveće zablude o dijabetesu tip 2: Po čuvenoj autorki i dijeteričarki Brendi Dejvis

   
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Kada govorimo o dijabetesu tip 2, malo je ljudi na svetu koji sa njim imaju toliko iskustva kao Brenda Dejvis - jedna od najpoznatijih autorki knjiga o ishrani zasnovanoj na biljkama i svetski cenjena dijetetičarka. U svojoj bogatoj karijeri Brenda je čak provela i nekoliko godine radeći na Maršalskim ostrvima - mestu sa najvišom stopom oboljevanja od dijabetesa tip 2 na svetu.

O svom iskustvu na udaljenim ostrvima u Pacifiku iznela je u nedavnom intervjuu i jedno bolno sećanje: da je najčešća hirurška intervencija na Maršalskim ostrvima - amputacija zbog komplikacija dijabetesa tip 2. Brenda navodi da do pre 80 godina na ovim ostrvima nisu znali šta je dijabetes. Hranili su se dostupnim biljkama, kokos je bio veliki deo ishrane, a lovili su i ribu. Osim toga, morali su da se bave teškim fizičkim radom da bi došli do hrane. Nakon II Svetskog rata povezivanje sa Amerikom donelo je ostrvljanima nove navike u ishrani - sa puno industrijski prerađene nutritivno siromašne hrane i sve sedanternijim načinom života. Uz lošu genetiku ostrvljana - ovo je dovelo do epidemije dijabetesa.

Ali, Brenda je tokom svog rada sa obolelima na Maršalskim ostrvima videla i nešto neverovatno ohrabrujuće. Kada bi ljudi pod njenim vođstvom prešli na celovitu biljnu ishranu i napravili druge promene u stila života, kod nekih je dolazilo do povlačenja simptoma i velikih poboljšanja bukvalno u roku od nekoliko nedelja. Šećer u krvi je padao, količina lekova koje su uzimali su se smanjivale, a mnogi su uspeli da uđu u – remisiju dijabetesa (potpuni nestanak simptoma).

Brenda Dejvis ističe da je danas celovita biljna ishrana, uz druge mere stila života, jedna od najefikasnijih strategija za prevenciju i lečenje dijabetesa. Nažalost, vezano za ovu hroničnu bolest i dalje opstaju mitovi koji su štetni, jer zbunjuju ljude. Ona je identifikovala četiri najčešća i najopasnija mita o dijabetesu tip 2 i objasnila zašto nisu tačni.

Mit br.1: Predijabetes nije opasan

Zapravo, jeste. Predijabetes znači da je šećer u krvi već povišen - dovoljno da ošteti krvne sudove, nerve i organe, čak i pre nego što dobijemo dijagnozu dijabetesa. Brenda upozorava da oko 70% ljudi sa predijabetesom završi sa dijabetesom tip 2 ukoliko ne promene stil života. Šteta u organizmu od viška šećera u cirkulaciji nastaje mnogo ranije nego što većina ljudi misli. Ignorisati predijabetes je kao ignorisati dim u kuhinji - kada se pojave plamenovi, već je kasno.

Mit br.2 : Dijabetes tip 2 je progresivna bolest i ne može se preokrenuti

To je tačno kaže Brenda, ali samo ako nastavimo sa istim stilom života koji je i doveo do bolesti. Jer, nema sumnje da je dijabetes tip 2 bolest stila života - kombinacija preteranog unosa kalorija i premalo fizičke aktivnosti. Brendini programi na Maršalskim ostrvima demonstrirali su da uz prave navike - bolju ishranu (bogatu celovitim biljnim namirnicama), više kretanja, manje stresa i kvalitetan san:

  • Lekovi se mogu smanjiti
  • Komplikacije se mogu ublažiti
  • A mnogi pacijenti mogu čak ući i u potpunu remisiju bolesti (povlačenje simptoma).

Dakle, dijabetes ne mora da se pogoršava - osim ako mi nastavimo da mu dajemo „gorivo“.

Mit br. 3: Dijabetes tip 2 je nasledan - ako je u porodici, sigurno ćete ga dobiti

Genetika ima ulogu, ali nije presudna. Brenda kaže da se na dijabetes tip 2 može primeniti poznata izreka: „Geni mogu da napune pištolj, ali ishrana i način života će da ispale metak.”

Ona ističe da je nauka, ali i praksa pokazala da gene povezane sa dijabetesom možemo „isključiti“ zdravim navikama. Dokaz je između ostalog i populacija poput one sa Maršalovih ostrva - gde su promene u ishrani drastično smanile oboljevanje. Inače, studije su došle do procene da promene stila života mogu „poništiti“ čak i do 80% genetskog rizika.

Mit br.4: Ako nisam gojazan, ne moram da brinem o dijabetesu tip 2

Gojaznost je svakako važan faktor rizika za dobijanje dijabetesa tip 2, potvrđuje Brenda Dejvis, ali ne i jedini. Naime, mnogi ljudi sa dijabetesom tip 2 nisu gojazni, a neki su čak i mršavi. Jer nije ključ u višku kilograma, već u metaboličkom zdravlju. Po Brendinim rečima, naši pogrešni izbori hrane mogu uvećati šansu za oboljevanje, podstičući sledeće faktore rizika:

  • Širenje hroničnih upala u organizmu
  • Povećanje oksidativnog stresa
  • Nakupljanje masti u jetri i mišićima (na mestima koja nisu predviđena za skladištenje masti)
  • Nepovoljan sastav crevne flore

Naime, ako se u ishrani imamo previše rafinisanih ugljenih hidrata, zasićenih masti i industrijske prerađene hrane, možemo biti vitki, a ipak imati visok nivo visceralne masti, mali procenat mišićne mase i insulinsku rezistenciju.

Buda činija leblebije Foto: Shutterstock/Elena Eryomenko

Šta zapravo pomaže u prevenciji ili remisiji dijabetesa tip 2?

Brendino bogato iskustvo i naučni dokazi ukazuju na isto: Celovita biljna ishrana je najefikasniji obrazac ishrane. Zašto? Jer hrana biljnog porekla:

  • Poboljšava osetljivost na insulin
  • Smanjuje stanje upala u organizmu
  • Hrani dobre bakterije u crevima i osnažuje mikrobiom
  • Smanjuje nakupljanje masti u organima
  • Stabilizuje šećer
  • Pomaže zdravom i uravnoteženom metabolizmu.

U kombinaciji sa fizičkom aktivnošću, opuštanjem i kvalitetnim snom, Brenda ističe da rezultati mogu biti izvanredni.

Dakle, dijabetes tip 2 nije neizbežan ako su ga imali vaši srodnici. Nije nepovratan. I nije nešto što nam se „prosto desi“ zbog godina ili genetike. Istina, ali i nada - kriju se u našim svakodnevnim izborima. Brenda Dejvis je radila sa nekim od najtežih slučajeva dijabetesa na svetu, ali je videla i najneverovatnije oporavke. Naše telo ne radi protiv nas, već teži da se samo izleči i regeneriše – ako mu damo prave uslove za to.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari