Ove namirnice ne biste smeli da čuvate u plastičnim kutijama: Evo zašto im se menjaju ukus i miris
Zamislite da ste upravo skuvаli savršen obrok, pažljivo ga spakovali u plastičnu kutiju i već sutradan ga zatekli s promenjenim mirisom, ukusom ili čudnom bojom. Ništa nije pošlo po zlu s receptom, ali jeste upravo sa ambalažom. Neke namirnice jednostavno ne „podnose“ plastiku, ulaze s njom u hemijski sukob, menjaju sastav ili gube svežinu brže nego što bi trebalo. Baš zato vredi znati koje kombinacije su nepoželjne i čime ih je najbolje zameniti, kako bi vaša hrana ostala onakva kakvu ste je pripremili.
Zašto je važno u čemu čuvate hranu
Iako plastika deluje kao najpraktičniji izbor, način na koji različite namirnice reaguju mogu iznenaditi. Neke se u plastici brže kvare, druge menjaju ukus, a poneke čak mogu apsorbovati materije koje tamo ne bi trebalo da se nađu.
- Vruća jela
Stavljanje vruće hrane u plastične posude ili podgrevanje u njima može dovesti do razlaganja plastike i prenosa neželjenih hemikalija, poput BPA i ftalata, u obrok. Ove supstance spadaju u endokrine disruptore i nisu nešto što želimo u tanjiru.
Bolja opcija: staklo ili nerđajući čelik. Ako se plastika već koristi, hranu prvo u potpunosti ohladiti i ograničiti je isključivo na hladne namirnice.
- Sosovi od paradajza i sve što je jako kiselo
Kiseline i plastika nisu dobar par. Paradajz sos, limunov sok, preliv od sirćeta, sve to može postepeno narušiti površinu plastične posude i podstaći ispuštanje mikroplastike ili hemikalija. Osim toga, fleke od paradajza postaju praktično neizbrisive.
Za ovakve namirnice najbezbednije su posude od stakla ili nerđajućeg čelika.
- Crni luk, beli luk i ostali lukovi
Ove namirnice prolaze dug proces sušenja pre nego što stignu u prodavnicu. Kada ih zatvorimo u plastiku, zadržava se vlaga koja im nikako ne odgovara, one potom brže trule, omekšavaju ili prerano proklijaju.
Idealno mesto za njih je hladna, tamna i suva polica. Mrežasta ambalaža u kojoj stižu upravo zbog toga i postoji. Može da se iskoristi i otvorena papirna kesa.
- Lisnato povrće
Kese i plastične kutije u kojima kupujemo zelenu salatu, spanać ili kelj uglavnom rade posao do trenutka otvaranja. Posle toga vlaga postaje neprijatelj, listovi gube čvrstinu i brže tamne.
Najjednostavniji trik: obmotati listove čistom suvom krpom ili papirnim ubrusom, pa ih tako spakovati u posudu ili vratiti u originalnu ambalažu. Tkanina upija višak vlage i usporava kvarenje.
Sveže začinsko bilje
Peršun, korijander i mirođija ako se ubace u plastičnu kesu i zaborave, vrlo brzo se pretvore u kašastu masu. Razlog je kondenzacija i nedostatak cirkulacije vazduha.
Mnogo duže traju ako se tretiraju kao buket: stabljike malo skratiti, staviti u čašu s vodom i labavo prekriti kesom. Tako mogu izdržati i do dve nedelje.
Kratki vodič za produženu svežinu
- Birati zdrave plodove - kvalitet na početku najviše određuje trajanje.
- Zelene listove po dolasku oprati i potpuno osušiti pre čuvanja.
- Korenastom povrću ukloniti listove (šargarepa, rotkvice) da bi zadržalo hrskavost.
- Držati frižider između 1,7°C i 4,4°C. Nepravilna temperatura jedan je od najčešćih razloga brzog kvarenja.
Plastika ima svoje mesto u kuhinji, ali nije univerzalni sistem za čuvanje hrane. Vruća, kisela i osjetljiva hrana bolje se ponaša u staklu ili metalu. Suvi, otporni plodovi traže vazduh, dok zeleni listovi i sveže bilje zahtevaju kontrolu vlage. Male izmene u načinu čuvanja mogu znatno smanjiti bacanje hrane i produžiti svežinu namirnica, što znači i manji trošak, i manje otpada, i bolji kvalitet obroka.