Kako da lisnato povrće ostane sveže i hrskavo što duže: Evo par korisnih trikova

   
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Ako ste ikada kupili svež spanać, kelj ili zelenu salatu s namerom da ih jedete narednih dana, pa ih zatim pronašli u frižideru pretvorene u mlitave listove, niste jedini. Lisnato povrće je jedno od onih namirnica koje imaju kratak rok trajanja i vrlo brzo gube svoju svežinu ako im ne pružimo odgovarajuće uslove.

Suština je zadržati vlagu u listovima što duže. Kada povrće izgubi vodu, ćelije se bukvalno „ispuste“, listovi gube čvrstinu, a sa njom i onu prijatnu hrskavost.

Zeleno lisnato povrće Foto: Shutterstock/Foodio

Ne ponašaju se sve biljke isto

Tanke, mekane vrste poput bejbi spanaća, zelene salate ili mešavina za salatu, najosetljivije su i obično počnu da venu posle tri do četiri dana. Njihove ćelijske membrane su tanke, a listovi puni vode, pa brzo gube vlagu.

S druge strane, robusnije biljke kao što su kelj ili blitva imaju deblje i čvršće listove, pa im je rok trajanja u frižideru i do deset dana. Njihova struktura je prirodna zaštita od dehidratacije.

zeleno lisnato povrće Foto: Shutterstock

Gde i kako ih čuvati

Najbolje mesto za lisnato povrće je deo frižidera sa više vlage - fioka za voće i povrće. Tamo se gubitak vode usporava i listovi duže ostaju čvrsti. Ako u fioci nema mesta, može poslužiti i poslednji deo police (ali ne vrata, jer se temperatura tamo stalno menja).

Pre nego što ih odložite, umotajte listove u kesu ili kutiju sa lagano vlažnim ubrusom. To stvara blagu vlagu u pakovanju, što sprečava uvenuće. Nemojte koristiti platnene vrećice - one „dišu“ previše i dopuštaju da vlaga brzo ispari.

Ako kupujete povrće u pakovanju, zadržite ga u originalnoj ambalaži dok god je zatvorena. Ta pakovanja su napravljena da uspore kvarenje, ali kad ih jednom otvorite, obavezno ih dobro zatvorite ili prebacite u drugu kesu sa zatvaračem.

Povrće je najbolje oprati tek neposredno pre jela. Pranje pre čuvanja ubrzava kvarenje jer voda ostaje između listova i stvara vlagu u kojoj se bakterije lakše razvijaju.

Još par malih trikova:

  • Ubacite vlažan papirni ubrus u kesu s povrćem.
  • Držite frižider na temperaturi od oko 2 do 3°C.
  • Ako ne stižete da potrošite veliku kesu, kupujte manje količine, otvoreno pakovanje gubi svežinu mnogo brže.
Spanac Foto: Shutterstock

Lisnato povrće je pravo bogatstvo hranljivih materija, ali zahteva malo pažnje da bi ostalo sveže. Čuvanje u hladnom i vlažnom prostoru, minimalno rukovanje i pranje tik pred upotrebu, to su sitnice koje prave veliku razliku. Kada se povrće pravilno skladišti, ne samo da duže traje, već i zadržava svoju teksturu, ukus i vredne nutrijente zbog kojih ga i biramo.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari