Spasite zaboravljeni limun iz korpe: Jednostavan postupak za zamrzavanje celog ploda, soka i kore

   
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Često se desi da kupimo više limuna „za svaki slučaj“, što za čaj, salatu i kolač ili prosto za limunadu. Onda se desi da ostanu nekako zaboravljeni u korpi dok ne prime onu prepoznatljivu plavu buđ zbog koje moramo da ih bacimo. Da se takve situacije ne bi ponavljale i da bi se bacanje hrane svelo na minimum, limun zapravo možemo jako lako da sačuvamo mnogo duže - zamrzavanjem. I to ne bilo kako, već tako da nam kasnije bude još praktičniji za upotrebu, bilo da je u pitanju ceo limun, sok ili korica.

limun, frižider, limun u frižideru, kako čuvati limun Foto: Shutterstock

Zamrzavanje celog limuna

Ceo limun se vrlo lepo ponaša u zamrzivaču, samo je važno pripremiti ga kako treba. Plodovi se prvo operu i obrišu, pa poređaju na tanjir ili pleh da se zamrznu pojedinačno. Kada se potpuno stvrdnu, prebacuju se u dobro zatvorenu kesu ili kutiju, daleko od vrata zamrzivača, gde su temperaturne promene najmanje.

Ovako zamrznuti limunovi ostaju ukusni i mirisni oko četiri meseca. Nakon toga su i dalje sasvim bezbedni, samo mogu biti malo mekši i siromašniji aromom.

Kako ih odmrznuti? Možete ih ostaviti na sobnoj temperaturi oko dva sata da potpuno omekšaju, ili ih narendati dok su još smrznuti (posebno zgodno za koricu), pa iscediti kada se otkrave.

limun, ceđenje limuna Foto: Shutterstock/New Africa

Zamrzavanje soka

Sveže isceđen limunov sok je najlakše sačuvati u kalupima za led. Podeli se u kockice, zamrzne, pa prebaci u kesu. Tako se dobija savršeno odmerena količina - jedna standardna kocka je približno jedna kašika soka.

Ove kockice su odlične za:

  • vodu, limunadu, ledeni čaj,
  • koktele,
  • završavanje supa, sosova ili dinstanog povrća,
  • glazure i sirupe,
  • sprečavanje tamnjenja isečenog voća i povrća.

U zamrzivaču sok ostaje odličan oko devet meseci.

limun, limunova kora, rendana limunova kora, rende Foto: Unsplash/Deva Williamson

Zamrzavanje korice

Korica limuna krije najkoncentrovaniji ukus, pa je šteta baciti je kad već cedimo plod. Narenda se pre ceđenja, rasporedi u tankom sloju na papir za pečenje, zamrzne, zatim prebaci u malu posudu ili teglicu.

Zamrznuta korica je najbolja u prva tri meseca. I dalje će mirisati odlično i u kolačima, marinadama i prelivima.

Drugi način čuvanja je dehidratacija i tada može da se umeša u začinske mešavine, soli, šećer ili dodaje u suve marinade.

Praktični saveti za čuvanje limuna

Limun se ne čuva u mrežastoj kesi u kojoj se kupuje - čim kupite i stignete kući, treba ga izvaditi i ostaviti na prozračnom mestu ili u frižideru. I uvek oprati pre upotrebe, bez obzira na to gde je čuvan.

limun, skladištenje limuna Foto: Shutterstock

Zamrzavanje limuna je jedan od onih trikova koji ozbiljno olakšavaju kuvanje, a ne zahtevaju gotovo nikakav trud. Bilo da su vam potrebni kiselkasti detalji za piće, korica za kolače ili ceo plod za neko jelo, sve može da se spremi unapred i sačuva mesecima.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari