Ove namirnice ne biste smeli da čuvate u plastičnim kutijama: Evo zašto im se menjaju ukus i miris

M. M.
M. M.    
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Zamislite da ste upravo skuvаli savršen obrok, pažljivo ga spakovali u plastičnu kutiju i već sutradan ga zatekli s promenjenim mirisom, ukusom ili čudnom bojom. Ništa nije pošlo po zlu s receptom, ali jeste upravo sa ambalažom. Neke namirnice jednostavno ne „podnose“ plastiku, ulaze s njom u hemijski sukob, menjaju sastav ili gube svežinu brže nego što bi trebalo. Baš zato vredi znati koje kombinacije su nepoželjne i čime ih je najbolje zameniti, kako bi vaša hrana ostala onakva kakvu ste je pripremili.

jednokratna plastika, dostava Foto: Freepik

Zašto je važno u čemu čuvate hranu

Iako plastika deluje kao najpraktičniji izbor, način na koji različite namirnice reaguju mogu iznenaditi. Neke se u plastici brže kvare, druge menjaju ukus, a poneke čak mogu apsorbovati materije koje tamo ne bi trebalo da se nađu.

  • Vruća jela

Stavljanje vruće hrane u plastične posude ili podgrevanje u njima može dovesti do razlaganja plastike i prenosa neželjenih hemikalija, poput BPA i ftalata, u obrok. Ove supstance spadaju u endokrine disruptore i nisu nešto što želimo u tanjiru.

Bolja opcija: staklo ili nerđajući čelik. Ako se plastika već koristi, hranu prvo u potpunosti ohladiti i ograničiti je isključivo na hladne namirnice.

  • Sosovi od paradajza i sve što je jako kiselo

Kiseline i plastika nisu dobar par. Paradajz sos, limunov sok, preliv od sirćeta, sve to može postepeno narušiti površinu plastične posude i podstaći ispuštanje mikroplastike ili hemikalija. Osim toga, fleke od paradajza postaju praktično neizbrisive.

Za ovakve namirnice najbezbednije su posude od stakla ili nerđajućeg čelika.

Plastika, činije, posude, hrana Foto: Shutterstock
  • Crni luk, beli luk i ostali lukovi

Ove namirnice prolaze dug proces sušenja pre nego što stignu u prodavnicu. Kada ih zatvorimo u plastiku, zadržava se vlaga koja im nikako ne odgovara, one potom brže trule, omekšavaju ili prerano proklijaju.

Idealno mesto za njih je hladna, tamna i suva polica. Mrežasta ambalaža u kojoj stižu upravo zbog toga i postoji. Može da se iskoristi i otvorena papirna kesa.

  • Lisnato povrće

Kese i plastične kutije u kojima kupujemo zelenu salatu, spanać ili kelj uglavnom rade posao do trenutka otvaranja. Posle toga vlaga postaje neprijatelj, listovi gube čvrstinu i brže tamne.

Najjednostavniji trik: obmotati listove čistom suvom krpom ili papirnim ubrusom, pa ih tako spakovati u posudu ili vratiti u originalnu ambalažu. Tkanina upija višak vlage i usporava kvarenje.

Frizider, hleb Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Sveže začinsko bilje

Peršun, korijander i mirođija ako se ubace u plastičnu kesu i zaborave, vrlo brzo se pretvore u kašastu masu. Razlog je kondenzacija i nedostatak cirkulacije vazduha.

Mnogo duže traju ako se tretiraju kao buket: stabljike malo skratiti, staviti u čašu s vodom i labavo prekriti kesom. Tako mogu izdržati i do dve nedelje.

Kratki vodič za produženu svežinu

  • Birati zdrave plodove - kvalitet na početku najviše određuje trajanje.
  • Zelene listove po dolasku oprati i potpuno osušiti pre čuvanja.
  • Korenastom povrću ukloniti listove (šargarepa, rotkvice) da bi zadržalo hrskavost.
  • Držati frižider između 1,7°C i 4,4°C. Nepravilna temperatura jedan je od najčešćih razloga brzog kvarenja.
šargarepa, frižider, čuvanje šargarepe Foto: Shutterstock

Plastika ima svoje mesto u kuhinji, ali nije univerzalni sistem za čuvanje hrane. Vruća, kisela i osjetljiva hrana bolje se ponaša u staklu ili metalu. Suvi, otporni plodovi traže vazduh, dok zeleni listovi i sveže bilje zahtevaju kontrolu vlage. Male izmene u načinu čuvanja mogu znatno smanjiti bacanje hrane i produžiti svežinu namirnica, što znači i manji trošak, i manje otpada, i bolji kvalitet obroka.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari