Kremasti mediteranski umak od belog pasulja i sušenog paradajza: Savršen zdrav zalogaj

Foto: Shutterstock

Ako tražite savršen međuobrok koji je istovremeno zdrav, zasitan i neverovatno ukusan, ne tražite dalje. Ovaj kremasti umak od belog pasulja sa sušenim paradajzom ne samo da se uklapa u principe mediteranske ishrane, već je i bogat vlaknima, biljnim proteinima i zdravim mastima. Uparite ga sa šarenim svežim povrćem i dobićete obrok koji podstiče varenje, daje energiju i zadovoljava apetit.

Mediteranska dijeta je poznata po svojim benefitima za srce, mozak i dugovečnost, a ovakva užina je odličan primer kako jednostavni sastojci mogu postati nutritivno bogat obrok. Belančevine iz pasulja, zdrave masti iz maslinovog ulja i antioksidansi iz sušenog paradajza čine ovu kombinaciju idealnom i za one koji paze na liniju i za sve koji žele da se hrane pametnije.

Recept za kremasti umak od belog pasulja sa sušenim paradajzom

Sastojci za umak:

  • 2 konzerve (po 400 g) belog pasulja bez dodatka soli, isprane (oko 4 šolje)
  • ¾ šolje veganskog "parmezana" (nutritivni kvasac ili mešavina mlevenih oraha ili badema sa nutritivnim kvascem i malo belog luka u prahu), podeljeno
  • ⅓ šolje ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • ¼ šolje sveže ceđenog limunovog soka (od 2 mala limuna)
  • ¼ šolje biljne pavlake (npr. od indijskog oraha ili ovsenog mleka)
  • 2 čena belog luka, izrendana (oko ½ kašičice)
  • 1 kašičica soli
  • ½ kašičice bibera
  • ½ kašičice italijanskog začina (ili mešavine origana, bosiljka i majčine dušice)
  • ¾ šolje seckanog sušenog paradajza u ulju, oceđeni i podeljeni + 1 kašika ulja iz tegle

Za dekoraciju:

  • 1 kašika sitno seckanog svežeg bosiljka
  • 1 kašika sitno seckanog peršuna

Za posluženje:

  • 2 šolje naseckanih šargarepa, očišćenih
  • 2 šolje naseckane paprike
  • 2 šolje svežeg šećerca 

Priprema:

  1. U secku ili blenderu pomešajte pasulj, ½ šolje + 3 kašike parmezana, maslinovo ulje, limunov sok, pavlaku, beli luk, so, biber i italijanski začin. Blendajte dok ne dobijete potpuno glatku i kremastu smesu (oko 3 minuta).
  2. Smesu prebacite u činiju za serviranje i pažljivo umešajte ½ šolje sušenog paradajza.
  3. Odozgo rasporedite preostalu ¼ šolje sušenog paradajza i prelijte 1 kašikom ulja iz tegle. Pospite seckanim bosiljkom, peršunom i ostatkom parmezana.
  4. Poslužite uz štapiće od šargarepe, paprike i šećerac. Po želji, možete dodati i integralne krekere ili tostirani hleb.

Saveti i varijacije

  • Začinite po ukusu: Ako volite pikantnije, dodajte prstohvat čili pahuljica ili malo dimljene paprike.
  • Napravite unapred: Ovaj umak možete napraviti dan ranije i čuvati u frižideru, ukusi će se još bolje prožeti.
  • Koristite i kao namaz: Osim kao umak, ovaj recept je odličan i kao namaz za sendviče i tortilje.
  • Bez blendera: Ako nemate secko, koristite viljušku i pasirku, tekstura neće biti potpuno glatka, ali će i dalje biti ukusno.

Priprema traje svega 15 minuta, a rezultat je vizuelno privlačan umak i bogat ukusom. Isprobajte i uživajte u zalogajima po uzoru na mediteransku kuhinju!

Teme