Otkrivamo manje poznata lica grožđa: Zaleđeno, pečeno ili osnova za ledene poslastice?
Jesen je sezona grožđa, a malo koje voće u sebi nosi toliko priča, tradicije i benefita kao ovi sočni plodovi. Bilo da ga jedemo svežeg, sušenog (kao grožđice), pijemo u obliku soka ili vina – grožđe je vekovima deo naše trpeze. Ali, osim što je ukusno i nezamenljivo u proizvodnji vina, ono krije i čitav niz zdravstvenih prednosti koje ga čine pravim „super-voćem“. Zato grožđe u ovo doba godine zaslužuje posebnu pažnju, pa i podsetnik da ga što češće uvrstimo u ishranu. Danas smo tako dobili želju da vas inspirišemo i na neke manje poznate, a vrlo originalne načine konzumacije grožđa.
Zdravstvene prednosti grožđa
- Prirodni antioksidansi – grožđe sadrži rezveratrol, snažan polifenol koji štiti srce i krvne sudove, a povezuje se i sa zdravim starenjem.
- Podrška imunom sistemu – vitamini C i K, zajedno sa fitonutrijentima, jačaju naš odbrambeni sistem.
- Prijatelj digestivnog sistema – vlakna iz grožđa pomažu varenju i regulišu probavu.
- Voće koje pomaže snu – grožđe je jedno od retkih voća koje sadrži melatonin, hormon koji reguliše naš unutrašnji sat i doprinosi boljem spavanju.
Grožđe je inače jedna od najstarijih kultivisanih vrsta voća – uzgaja se već oko 8.000 godina. Širom sveta postoji, verovali ili ne, više od 8.000 sorti grožđa. Zahvaljujući modernim metodama uzgoja, danas uživamo čak i u mnogo vrsta grožđa bez koštica, što ga čini još praktičnijim za užinu, dečije obroke i kulinarske eksperimente.
Neobični i zabavni načini da uživate u grožđu
Evo nekoliko ideja koje će vas verovatno iznenaditi, a koje mogu pretvoriti sočna zrna grožđa u – ledenu poslasticu, neodoljivo predjelo, efektan dodatak salatama ili način da obogatite doručak:
- Zaleđeno slatko-kiselo grožđe - Operite i osušite grožđe bez koštica, poprskajte ga limunovim sokom i pospite sa malo šećera ili kokosovih pahuljica, pa stavite u zamrzivač. Dobićete osvežavajuću poslasticu koja podseća na ledene bombone!
- Domaći sorbe od grožđa – Način da za tren oka pretvorite zaleđena zrna grožđa u kremastu ledenu poslasticu uz dodatak malo soka od limuna – a bez dodatog šećera!
- Pečeno grožđe - Da, dobro ste pročitali! Grožđe se prelije sa malo maslinovog ulja i pospe sa iseckanim ruzmarinom, pa se zapeče u rerni dok se ne karamelizuje i ne popuca. Neodoljivo je kao toping za slatko-slane bruskete sa sirevima – na pr. sa veganskim krem sirom.
- Salata sa grožđem i orasima – spojite zelenu salatu, rukolu, orahe i prepolovljeno grožđe, pa prelijte laganim dresingom od maslinovog ulja i balzamika.
- Doručak sa dodatkom grožđa - Prepolovljene bobice ubacite u ovsenu kašu, puding od čia semenki ili prekonoćnu ovsenu kašu. Savršeno se slažu sa orasima i cimetom.
Recept: Sorbe od grožđa
Sastojci:
- 500 g zamrznutog grožđa bez koštica
- Sok od 1/2 limuna
- Nekoliko listića sveže nane (opciono)
Operite i osušite grožđe, pa ga zamrznite najmanje 3–4 sata (najbolje preko noći).Ubacite zamrznute bobice u blender zajedno sa sokom od limuna.Blendajte dok ne dobijete kremastu masu sličnu sladoledu.Dodajte listiće nane za osvežavajući ukus i odmah poslužite.
Ovaj sorbe je prirodno sladak, osvežavajući i potpuno bez dodatog šećera! U slučaju da grožđe nije prirodno dovoljno slatko, dodajte malo javorovog ili agave sirupa. Zaleđeno crno grožđe možete izblendati i sa dodatkom malo biljnog ili grčkog jogurta - dobićete neodoljivi - "frozen yogurt" dezert.
Recept: Pečeno grožđe sa ruzmarinom
Sastojci:
- 300 g grožđa bez koštica
- 1 kašičica maslinovog ulja
- Prstohvat soli
- 1 mala grančica ruzmarina (ili malo sušenog)
Zagrejte rernu na 180°C.Grožđe rasporedite na pleh obložen papirom za pečenje.Prelijte maslinovim uljem, pospite solju i dodajte ruzmarin.Pecite 15–20 minuta, dok bobice ne počnu da pucaju i karamelizuju se.Poslužite toplo – odlično ide kao dodatak na tostu ili brusketama uz veganski sir.
Pečeno grožđe ima intenzivan, sladak i blago dimljen ukus koji otkriva potpuno novu dimenziju ovog voća.
Kada je najbolje vreme da jedemo grožđe?
Svako vreme kada vam se jede grožđe je dobro vreme, ali da bi imali maksimalne benefite od ovog voća stručnjaci preporučuju konzumaciju:
- Uveče za bolji san – melatonin iz grožđa pomaže telu da se pripremi za odmor.
- Posle fizičke aktivnosti – prirodni šećeri brzo vraćaju energiju i podržavaju oporavak.
- Kao lagana užina – osvežava i hidrira, bez težine u stomaku.
Grožđe je mnogo više od voća koje jedemo „usput“. Uz malo mašte lako ga možemo pretvoriti u osvežavajući dezert, delikatesno predjelo ili dodatak kojim ćemo obogatiti zdrav doručak. Ovaj sjajan izvor energije posle treninga ili saveznik za miran san, svojim nutritivnim bogatstvom svakako zaslužuje da ga iznova i iznova otkrivamo.