Recept za neobično hrskav a zaboravljen način pripreme krompira koji će vas oduševiti

   
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

U Srbiji znamo da spremamo krompir na mnogo načina - pečen u rerni, pire, kuvani, prženi, restovani… Međutim, postoji još jedan, fantastičan, jednostavan i veoma ukusan način koji većina ovde nikada nije probala. Zove se rosti - a u pitanju je tradicionalno švajcarsko jelo koje liči na veliku hrskavu palačinku od rendanog krompira. Par sastojaka, jednostavni koraci, a rezultat je nešto sasvim neočekivano: spolja zlatna, tanka i ultra-hrskava kora, iznutra mekano, sočno i divno aromatično. Ako volite krompir, nema sumnje da će vas rosti osvojiti posle prvog zalogaja.

Osnovni recept za rosti (hrskavu „palačinku“ od krompira)

Sastojci:

  • 3-4 velika bela ili crvena krompira
  • 1/4 kašičice soli
  • biber po ukusu
  • prstohvat muskatnog oraščića
  • 2 kašike ulja
  • Manji tiganj

Postupak:

  1. Narendati krompir na krupno rende. Dodati so, biber, muskatni oraščić i promešati.
  2. Ostaviti 5-6 minuta da krompir pusti vodu, pa dobro, veoma dobro ocediti rukama ili umotati u gazu ili krpu, pa tako ocediti. Ovo je ključ za hrskavost.
  3. U zagrejani tiganj sipati ulje, dodati krompir i ravnomerno pritisnuti da se formira palačinka (ni previše tanka, a ni predebela – pogledajte priloženi snimak).
  4. Peći na laganoj temperaturi dok dno ne postane zlatno i hrskavo.
  5. Pažljivo okrenuti i peći još 10-ak minuta sa druge strane.Poslužiti toplo.

Rezultat: Zlatna i hrskava palačinka od krompira koja izgleda fenomenalno, miriše još bolje i savršeno se uklapa uz svako jelo.

Ovako možete da poslužite rosti (plant based kombinacije)

Za doručak:

  • Uz avokado namaz + svež paradajz i krastavac
  • Posut dimljenom paprikom i serviran uz biljni jogurt ili mileram
  • Uz dinstane pečurke sa začinima i malo belog luka
  • Kao prilog uz tofu „kajganu“ (ili običnu kajganu) i uz pečeno povrće (ili kuvano na pari).

Za ručak:

  • Uz biljni gulaš od pečuraka sa sočivom
  • Uz toplu obrok salatu od pečenog povrća
  • Kao hrskavi dodatak uz kremaste čorbe (od bundeve, paradajza, brokolija)
  • Kao zamenu za lepinju.

Rosti je izuzetno svestran prilog - ide uz sve što ide uz krompir, a izgleda vrlo efektno i zanimljivo. U američkoj kuhinji se takođe za doručak pripremaju „palačinke“ od krompira, samo u mini formatu, a zovu ih - „hash browns“.

Šta je ključ za savršen rosti?

Da bi rosti ili krompir palačinke ispale hrskave spolja i mekane iznutra, najvažniji korak je dobro ocediti narendani krompir. Što manje vode, to više hrskavosti. Svež krompir sadrži mnogo vode, a ako ta vlaga ostane, palačinke će biti mekane, raspadaće se i neće moći da dobiju onu zlatnu, hrskavu koricu.

Mnogi misle da palačinke od krompira ne mogu da se spoje bez jajeta ili drugog veziva - ali zapravo mogu, i to veoma dobro. Razlog je skrob iz krompira. Kada narendaš krompir i iscediš ga, deo skroba ostaje u pulpi, a deo padne na dno posude u kojoj stoji voda. Kada odbaciš vodu, ali zadržiš taj beli talog skroba, dobijaš prirodno vezivo.Taj skrob:

  • povezuje narendan krompir,
  • daje rostiju kompaktnu strukturu,
  • omogućava da se rosti ne raspada, čak i bez ikakvog brašna ili jaja.
krompir Foto: Pixabay

Ne bojte se krompira!

Uprkos narušenoj reputaciji („hrana koja goji“), krompir je zapravo veoma zdrav izbor kada se priprema bez mnogo masti i kombinuje sa kvalitetnom biljnom hranom. Nutritivne prednosti krompira:

  • bogat vitaminom C
  • odličan izvor kalijuma (više nego banana)
  • sadrži vitamine B grupe
  • solidan je izvor vlakna (posebno ako se jede sa ljuskom)
  • niskokaloričan je kada se ne prži ili peče u dubokom ulju
  • bogat je rezistentnim (otpornim) skrobom, naročito ako se ohladi pre konzumacije (to je vrsta vlakana koju obožavaju dobre bakterije u crevima).

Krompir nije problem - problem je način pripreme. Ako ste mislili da ste krompir spremali na sve moguće načine - rosti će vas demantovati. Jednostavan je, drugačiji, zabavan i daje potpuno novu teksturu i doživljaj ovog skromnog povrća. I što je najbolje: čak i potpuni početnici uspevaju iz prve! Šta čekate?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari