Palenta - mnogo više od kačamaka: Kako uživati u ovoj svestranoj namirnici?

   
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Palenta je izuzetno svestrana i može biti hranljiva osnova za bezbroj jela, posebno u biljnoj ishrani. Možemo je služiti skuvanu i kremastu, kao podlogu obroka, ili pečenu, pa isečenu na kriške i proprženu (ili prepečenu u rerni) – kao osnovu za mnoga predjela ili zamenu za hleb. Italijani su na primer pravi majstori za pripremu i korišćenje palente, pa u njihovim marketima nije retkost naći smese za palentu obogaćene začinima, sušenim paradajzom ili suvim pečurkama. Obožavaju da služe palentu uz kremasta jela od pečurki, naročito u severnim delovima Italije.

Nažalost, kod nas se palenta jede retko i skoro isključivo za - doručak, obično uz dodatak sira ili jogurta (kiselog mleka), što je ukusno, ali i prilično neinventivno. Naročito, kada znamo da je palenta poput praznog slikarskog platna – kremasta i blagog ukusa, uvek pri ruci i jeftina – samo čeka da iskoristimo njen potencijal.

Nutritivne vrednosti palente i zdravstveni benefiti upotrebe

Palenta je izvor kompleksnih ugljenih hidrata, što znači da pruža dugotrajnu energiju bez naglih skokova šećera u krvi. Takođe:

  • Nizak sadržaj masti – prirodno je niskokalorična, ako je ne prelijemo brdom masnoće ili u nju dodamo masne sireve.
  • Bez glutena – pogodna za osobe sa celijakijom ili osetljivošću na gluten.
  • Sadrži minerale i vitamine – magnezijum, fosfor, cink, gvožđe i B vitamine, važne za energiju, nerve i imunitet.
  • Sadrži vlakna – pomaže varenju i održava sitost.
palenta Foto: Shutterstock

Palenta se odlično slaže u kombinaciji sa povrćem, mahunarkama i začinima, što je čini savršenom bazom za hranljive, kompletne obroke. Odlična je alternativa pirinču i testenini, a takođe je praktična i brzo se priprema.

Ideje za plant-based palenta recepte

  1. Palenta sa pečenim povrćem i začinima - Skuvajte palentu uz dodatak malo biljnog mleka, maslinovog ulja i soli. Preko nje servirajte povrće (paprika, tikvica, patlidžan, paradajz) ispečeno u rerni sa začinima poput ruzmarina, bosiljka i dimljene paprike i maslinovim uljem. Preko svega izrendajte i malo biljnog feta sira.
  2. Kačamak od palente za doručak obogaćen spanaćem, tofu „sirom“ i sušenim paradajzom – Kratko propržite malo usitnjenog belog luka sa bebi spanaćem, pa u to dodajte narendan tofu sir. Začinite po ukusu, pa umešajte u tek skuvanu palentu. Odozgo pospite sa komadićima sušenog paradajza iz ulja.
  3. Palenta „takosi“ sa pasuljem i avokadom - Skuvajte gušću palentu, pa je sipajte u pravougaonu modlu obloženu folijom i ohladite da očvrsne. Isecite je na kriške, premažite sa maslinovim uljem i kratko ih zapecite u rerni da postanu hrskave na krajevima. Preko palenta „takosa“ rasporedite mešavinu crnog pasulja, kukuruza i avokada začinjenih sa ljutkastom salsom od paradajza (paradajz, crni luk, čili, limun) i svežim peršunom.
  4. Palenta kao podloga za gulaš od povrća i mahunarki - Napravite kremastu polentu i poslužite je kao podlogu za bogat, biljni gulaš od pečenog patlidžana, šampinjona i crnog luka sa dodatkom leblebija.
  5. Palenta prutići - Napravite gušću palentu, pa je sipajte u pravougaonu modlu obloženu folijom i ohladite u frižideru da očvrsne. Isecite je na štapiće, prelijte sa malo maslinovog ulja i začina, i pecite u rerni dok ne postane hrskava. Poslužite kao predjelo uz razne humuse ili druge biljne namaze.

Palenta je odličan primer jednostavne hrane koja je pri tom i zdrava i svestrana, a kod nas se često podcenjuje. Dodavanje pečenog povrća ili bogatih kuvanih jela, tipa gulaša, od mahunarki i povrća, može je transformisati u hranjiv, moderan i vrlo ukusan obrok. Ne morate biti vegan da biste uživali u ovim kombinacijama – palenta je univerzalna baza koja može zadovoljiti sve ukuse i neočekivano obogatiti vaš jelovnik hranljivim opcijama.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari