Crveni kupus često zanemarujemo: Pripremljen na ove načine će vas oduševiti

Foto: Shutterstock/Africa Studio

Sezona kupusa nam polako stiže. U Srbiji odlično poznajemo zeleni kupus i koristimo ga na razne načine, od sarme do kiselog kupusa. Ali njegov koloritniji „brat“ – crveni kupus – mnogo ređe nalazi mesto na našoj trpezi. I to je prava šteta, jer on ne samo da u sebi krije pravu riznicu zdravlja, već i pruža fantastične kulinarske mogućnosti.

Zašto je kupus toliko zdrav?

Kupus spada u porodicu kupusnjača, krstašica ili „krusifera“ (gde su i brokoli, karfiol, prokelj…) - porodici povrća koja izuzetno puno izučavana kada je u pitanju prevencija bolesti. Brojne naučne studije su potvrdile sledeće benefite povrća koje pripada ovoj porodici:

  • sadrže glukozinolate, biljne jedinjenja koja se pretvaraju u izotiocijanate (među njima je čuveni sulforafan) – moćne supstance protiv raka,snižavaju krvni pritisak i holesterol,
  • jačaju imuni sistem i deluju protivupalno,
  • bogate su vlaknima, pa hrane naš mikrobiom i tako štite naše probavno zdravlje.

Crveni ili običan zeleni kupus, šta odabrati?

Zeleni kupus je više uobičajen u srpskoj kuhinji, ali crveni kupus ima jednu važnu prednost – prisustvo antocijanina, pigmenta koji mu daju ljubičastu boju, a koji u organizmu deluje kao snažan antioksidans. Ova supstanca je povezana sa zaštitnim efektima na - srce, krvne sudove i mozak. Takođe, crveni kupus sadrži i nešto više vitamina C u odnosu na zeleni. Dakle, crveni kupus nije samo lepši na oko, već je još jači saveznik zdravlja.

Foto: Shutterstock/sweet marshmallow

Kako koristiti crveni kupus?

Evo nekoliko brzih i preukusnih, a vrlo praktičnih ideja kako da ga uvedete češće u jelovnik:

1. Salata sa crvenim kupusom i sočivom

  • Spojiti tanko narendan crveni kupus, crveni luk, skuvano i oceđeno braon ili crno sočivo, pečeni batat u kockicama i šaku naseckanih oraha.
  • Preliti dresingom umućenim od kašičice senfa, maslinovog ulja, limuna ili jabukovog sirćeta i soli i bibera po ukusu.

Dobićete zasitnu i nutritivno bogati biljni obrok – obilje boja i hrskavost u jednoj činiji!

2. Pečeni crveni kupus (sa tahini miso dresingom)

  • Iseći glavicu crvenog kupusa na debele „šnite“ ili preseći uzduž celu glavicu kroz koren na osmine („wedges“).
  • Premazati komade crvenog kupusa maslinovim uljem, posoliti, pobiberiti, posuti kimom ili majčinom dušicom.
  • Peći u rerni na 180-200°C 30-ak minuta dok ivice ne postanu karamelizovane.

Tahini miso dresing:

  • 2 kašike tahinija
  • 1 kašičica svetle miso paste
  • sok od pola limuna
  • 1 kašika javorovog sirupa ili agave
  • Malo ljutog sosa po želji
  • malo tople vode da se sos razredi do željene gustine

Umutiti sastojke za dresing viljuškom dok ne postane kremast, pa razrediti toplom vodom do željene gustine. Rezultat je slatko-slan, bogat i kremast dodatak koji savršeno zaokružuje jelo. Kada se kupus izvadi iz rerne, preliti ga dresingom i posuti seckanim peršunom ili pečenim susamom. Ovo je jednostavan prilog, koji zaista ima i izgled i ukus - jela iz restorana.

3. Brzo kiseljenje crvenog kupusa

  • Iseckati kupus na tanke trake, oprati, pa njime napuniti veliku teglu.
  • Preliti vrelim prokuvanim rastvorom belog vinskog sirćeta, vode, soli i malo šećera (mera za rastvor je – 1 šolja vode, 1 šolja sirćeta, 1 kašičica soli, 1 kašičica šećera).
  • Ostaviti crveni kupus u tegli da odstoji u rastvoru u frižideru najmanje nekoliko sati ili preko noći.

Brzo ukiseljen crveni kupus može stajati danima u frižideru, a savršen je dodatak za sendviče, vege burgere, wrap-ove ili obrok salate.

4. Pasta sa „raguom“ od crvenog kupusa

  • Na maslinovom ulju propržiti crni luk i beli luk.
  • Dodati tanko nasečen crveni kupus, začiniti solju, biberom, majčinom dušicom i podliti sa malo povrtnog bujona i balzamika.
  • Krčkati oko 20 minuta dok kupus ne omekša i postane slatkast.
  • Pomešati sa skuvanom testeninom i poslužiti posuto parmezanom (bilo u običnoj ili biljnoj verziji).

Neobičan, ali izuzetno ukusan biljni „ragu“ sa makaronima.

Nutritivni savet: Kako god da termički obrađujete crveni kupus, dodajte mu i malo maslinovog ulja – zdrave masti pomažu da se antioksidansi poput antocijanina i vitamina A bolje apsorbuju u organizmu.

Crveni kupus možda nije deo naših tradicionalnih navika, ali njegova boja, ukus i nutritivna vrednost zaslužuju da mu damo više prostora na stolu. Bilo da ga jedete sirovog, pečenog, ukiseljenog ili čak u pasti – on sigurno može da obogati vašu ishranu i učiniti je i zdravijom i zanimljivijom.