Zašto je dovoljno samo nekoliko kašika fermentisane hrane dnevno za zdravija creva i bolju probavu

M. M.

Foto: Shutterstock/Casanisa

Kada govorimo o namirnicama koje istovremeno obogaćuju ukus jela i podstiču dobro zdravlje, fermentisana hrana se izdavaja kao neprikosnoveni favorit. Proces fermentacije, u kojem prirodne bakterije i kvasci razlažu šećere i proteine u organske kiseline i gasove, stvara proizvode bogate probioticima - korisnim mikroorganizmima koji hrane našu crevnu floru. Rezultat su namirnice specifičnog ukusa, ali i moćni pomagači u varenju, imunitetu i opštem blagostanju.

Foto: Shutterstock

Kako fermentisana hrana pomaže organizmu?

Fermentacija zapravo deluje kao vrsta „predvarenja“ - korisne bakterije već razlažu deo proteina i ugljenih hidrata, čineći hranljive materije dostupnijim našem telu. Time se olakšava varenje, a probiotici koje unosimo istovremeno podržavaju balans u crevnoj mikrobioti. To može da znači bolju probavu, smanjenje nadimanja, jači imunitet i čak pozitivne efekte na raspoloženje.

Redovno konzumiranje malih količina fermentisane hrane ima najveći efekat. Nije potrebno mnogo, svega nekoliko kašika kiselog kupusa ili kimčija ili porcija tempeha mogu biti sasvim dovoljni da creva budu zahvalna.

Foto: Pexels

Najzdraviji biljni fermentisani izbori

  • Kimči

Korejsko jelo od kupusa i rotkve, začinjeno belim lukom, đumbirom i ljutom paprikom, pravo je bogatstvo probiotika i vlakana. Osim što doprinosi zdravlju creva, obogaćuje jela pikantnom svežinom.

  • Kiseli kupus

Jedan od najpoznatijih tradicionalnih fermentisanih proizvoda kod nas. Jednostavan, ali nutritivno moćan - sadrži probiotike i vitamin C, a njegova hrskavost i kiselkast ukus odlično se slažu sa raznim jelima.

  • Tempeh

Napravljen od fermentisanih sojinih zrna, tempeh je bogat proteinima i vlaknima, a specifična tekstura ga čini idealnom zamenom za meso u veganskim jelima. Njegov orašasti, lagano „zemljani“ ukus posebno dolazi do izražaja kada se peče ili marinira.

  • Miso

Japanska pasta od fermentisanih sojinih zrna i žitarica daje jelima karakterističan umami ukus. Dovoljna je mala količina miso paste da supa, preliv ili marinada postanu nutritivno i probiotički bogatiji.

  • Fermentisani krastavci (pravi kiseli krastavci)

Važno je razlikovati fermentisane krastavce od onih koji su samo ukiseljeni sirćetom. Fermentisani su prirodno bogati probioticima i savršeni su za užinu ili kao dodatak sendvičima i salatama.

Foto: Shutterstock

Fermentacija je tradicija koja dobija novo značenje u savremenoj ishrani. Njeni benefiti za creva i imunitet su potvrđeni, a izbor namirnica raznovrstan i ukusan.

Teme