Ovaj trend osvaja police i recepte: Zašto je kombinacija slatkog i slanog ponovo u centru pažnje

Foto: Shutterstock

Slatko-slani balans je, realno, jedan od najstarijih „spojeva“ ukusa. Ipak, trend je sada dobio prepoznatljiv naziv koji mu daje potpuno novu energiju - na engleskom swalty, od reči sweet (slatko) i salty (slano). Iako ništa revolucionarno ne donosi u teoriji, praktično osvaja police, recepte, i sve moguće sezonske poslastice.

Ideja je jednostavna - jelo treba da ima jasnu slatkoću i čistu slanoću, ali ne preteranu - baš onoliko da jedno naglasi drugo. U pitanju je onaj osećaj koji dobijemo kad zagrizemo hrskavu čokoladicu sa malo morske soli ili kad miso da poseban šmek klasičnim kolačićima.

Stručnjaci iz industrije hrane objašnjavaju da se zapravo radi o „osveženoj verziji“ nečega što je već dugo prisutno. Sam čin davanja imena pomera kombinaciju u prvi plan i ohrabruje brendove i kuvare da je iskoriste na nove načine.

Zašto baš sada?

U poslednjih nekoliko godina svet je bio opsednut „swicy“ kombinacijama - slatko+ljuto je bilo svuda, od grickalica do sosova. Swalty je smireniji, nežniji, pristupačniji.

Ima tu i nostalgije - podseća na grickalice iz detinjstva, slatke štapiće, perece sa čokoladom, puteraste keksiće posute morskom solju.

A tu je i širi gastronomski kontekst. Azijske kuhinje odavno koriste ovu igru ukusa - miso, soja, šećer, glazirani tofu, karamelizovani luk sa soja sosom. Meksička scena nudi tamarind, kisele začine uz slatko, kombinacije koje se odlično uklapaju u swalty narativ.

Foto: Shutterstock/SMarina

Najzanimljiviji swalty zalogaji koje možemo pronaći

Ako se malo obrati pažnja, swalty je već svuda:

  • Slatke kokice: karamel+so
  • Sladoledi: od klasične slane karamele do kreativnih sezonskih kombinacija.
  • Čokolade sa hrskavim dodacima: čips, perece, kikiriki.
  • Pekare: kolačići sa tahinijem, keksići od susama i meda, poslastice sa prstohvatom krupne soli.

Swalty se lako prenosi u kućne recepte:

  • Urme punjene kremastim sastojcima, pa blago posoljene.
  • Kolačići - čokolada i puter od kikirikija sa krupnom solju odozgo.
  • Salate poput one sa lubenicom i veganskom "fetom".
Foto:Profimedia

Da li je swalty prolazna fora?

Sam naziv možda jeste, ali koncept sigurno nije. Slatko i slano rade zajedno zato što imaju prirodnu hemiju i potrošači to obožavaju. Industrija grickalica i poslastica već zna koliki je potencijal u ovakvim profilima ukusa, i sasvim je realno očekivati da će se pojaviti sve više proizvoda koji idu na tu kartu.

Od globalnih kuhinja do modernih plant-based varijanti, ovaj balans ukusa funkcioniše u svakoj kulturi i svakom godišnjem dobu. Možda se termin promeni, možda se pojavi neka nova reč, ali sama ideja, jednostavna, nenametljiva harmonija slatkog i slanog, definitivno ostaje