Ovo se ne viđa svaki dan, a fenomenalno je: Kako napraviti džem od kivija?

   
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Kada pomislimo na džemuvek nam padaju na pamet klasici kao što su: jagoda, šljiva, kajsija, šumsko voće,.. Ali, kivi? Moram da priznam da džem od kivija nikada nisam ni videla ni probala sve dok ga nisam sama napravila. A onda sam se zaista prijatno iznenadila! Upustila sam se u taj eksperiment iz čiste radoznalosti, ne znajući šta da očekujem. Ideju sam dobila od sina koji mi je ispričao da su gosti hotela na jednoj egzotičnoj destinaciji na kojoj je radio obožavali ovaj džem da jedu za doručak. Kaže da ga je osoblje restorana samo pripremalo. A kako su se toga dosetili? Pa izgleda tako što su u jednom momentu imali dosta nepotrošenog kivija za koji su se uplašili da će da se pokvari, pa su rešili da probaju da ga iskoriste tako što će ga pretvoriti u džem.

Svi u kući volimo kivi, pa ga zimi stalno kupujemo i uvek je pri ruci. Nije ni naročito skup. Šta mogu da izgubim ako žrtvujem jednu korpicu kivija – malo više od dvesta dinara (ili čak manje ako je na akciji). Kivi inače prirodno sadrži pektin, vrstu rastvorljivog vlakna koja omogućava džemu da se prirodno zgusne.

Iako spolja neugledan, božanstveni kivi krije u sebi unutrašnjost jarko zelene boje i osvežavajućeg kiselo-slatkog ukusa. Bogat je C vitaminom, antioksidansima, sadrži rastvorljiva vlakna, ali i važan enzim koji pomaže varenje. Naučne studije su pokazale i povoljan uticaj kivija na našu mikrofloru, odnosno da ga naše dobre bakterije prosto obožavaju.

Za pripremu džema od kivija bitno je znati da količina pektina u zrelom kiviju opada kako on omekšava tako da ne bi trebalo koristiti prezreli kivi (onaj baš mekani) za pripremu džema. Najbolji izbor je onaj koji je zreo, ali još uvek relativno čvrst.

Kako pripremiti džem od kivija?

Za pripremu džema od kivija koji ima balansiran slatko-kiseli ukus, ali nije previše sladak, preporučuje se odnos šećera i kivija otprilike 1 : 4. Ja sam stavila:

  • 600 g očišćenog kivija
  • 150 g šećera 
  • Malo soka od limuna

Od ove mere dobila sam jednu veću teglu od oko 600 g džema. Kivi je potrebno oljuštiti i sitno iseckati, pa staviti u manju šerpu zajedno sa navedenom količinom šećera. Kuvati na srednjoj vatri 15-ak minuta. Kivi prilikom kuvanja otpušta dosta vode. Nakon 15-ak minuta štapnim mikserom sam blago usitnila voće u šerpi, pa nastavila da kuvam još 10-ak minuta povremeno mešajući dok džem nije počeo lepo da se zgušnjava. Nakon toga treba ga skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi, pa zatim smestiti u teglu i onda u frižider.

Ako se pitate kako da upotrebite džem od kivija, evo i nekoliko ideja. Osim kao namaz za tost ili palačinke naravno, odličan je kao dekorativan i preukusan dodatak za jutarnju ovsenu kašu sa jogurtom, kao toping za čia puding, kao dodatak za kremaste dezerte sa tropskom tematikom na bazi kokosa i sl.

Džem od kivija će vas prijatno iznenaditi ukusom, ali i dekorativnim izgledom, jer je naravno prošaran karakterističnim crnim tačkicama. Kuvanjem mu boja postaje malo zagasitija, pa džem ipak nije jarko zelen kao svež kivi. Jedno je međutim sigurno - ako ga napravite neće vas razočarati.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari