Obezbedite sebi zdrava i ukusna jutra: Kako lako spemiti i zamrznuti vege buritose

   
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Naravno da su nam jutra često haotična, a uz to se po letnjim vrućinama često budimo malaksali i nenaspavani. U takvoj situaciji retko kome je prva stvar na pameti da sprema zdrav i hranljiv doručak, koji bi nam svakako dao energiju i pomogao da bolje otpočnemo dan. Ali, šta ako postoji način da otpočnete svoj dan nutritivno bogatim plant based doručkom, čak i kada ste pretrpani obavezama?

Naravno da postoji! Rešenje je u pripremi hranljivog doručka unapred – onda kada imamo vreme da ga odvojimo za pripremu zdravije hrane. Inspirisani sjajnim receptom sa profila i bloga PlantYou, danas vam donosimo ideju za pripremu plant based buritosa za doručak koji se lako zamrzavaju, pa ih naknadno možete, kad poželite, vaditi iz zamrzivača i konzumirati. Ovaj recept je preukusan način da ujutru obezbedite svom telu pravo gorivo, svom stomaku vlakna koja su mu neophodna, ali i da pojednostavite svoju jutarnju rutinu.

A zašto je doručak važan – naročito za naš stomak?

Prva stvar koju pojedete u danu neće se odraziti samo na vaše nivoe energije tokom prepodneva, već i na mikrobiom creva – milijarde bakterija koje u našem organizmu regulišu ne samo varenje, već i imunitet, naše raspoloženje, pa čak i rizike od hroničnih bolesti. Upravo vlaknima bogat plant based doručak, koji sadrži raznovrsne biljne namirnice, je jedan od najboljih poklona za vaše bakterije i creva. Zašto?

  • Biljne namrinice hrane dobre bakterije prebiotskim vlaknima i polifenolima
  • Raznovrsnost biljne hrane koju unosimo direktno je povezana sa otpornijim i raznovrsnijim mikrobiomom
  • Dobro nahranjen mikrobiom = stabilna energija, bolje varenje i manje napada gladi tokom dana.
Vege burito Foto: Shutterstock/Iriska Ira

Kako zamrznuti i kako odmrznuti buritose?

  1. Pripremljene buritose svaki pojedinačno uvijte u papir za sendviče ili foliju;
  2. Stavite više komada uvijenih buritosa u posudu sa poklopcem ili kesu koja se zatvara i stavite u zamrzivač;
  3. Veče pre nego što hoćete da jedete burito, izvadite ga iz zamrzivača i umotanog ostavite preko noći u frižideru da se odmrzne;
  4. Kada hoćete da jedete, odmotajte omotač i stavite burito na 1 min. (ili malo više) u mikrotalasnu ili još bolje zagrejte tiganj sa par kapi maslinovog ulja i zapecite burito kratko sa svih strana (ovako će biti i hrskavi).

Uživajte u zdravom doručku uz omiljeni ljuti sos i šaku čeri paradajza – za dozu svežine.

Recept za pripremu vege buritosa za doručak (i zamrzavanje)

Potrebno je:

Za pečeno povrće:

  • 5-6 srednjih krompira (iseckanih na kockice)
  • 2 crvene paprike (ili jedna crvena i jedna žuta ili zelena) – iseckane na kockice
  • 1 veća glavica crnog luka (iseckanog)
  • 1 čvršći paradajz (iseckan na kockice)
  • 3 kašičice aleve paprike
  • 1 ½ kašičica mlevenog kumina
  • So i biber po ukusu
  • Maslinovo ulje

Za začinjeni proprženi crni pasulj:

  • 3 čena belog luka + maslinovo ulje
  • 2 konzerve crnog ili braon pasulja
  • 2 kašičice aleve paprike (još bolje dimljene ako imate)
  • 1 kašičica mlevenog kumina
  • 1 puna kašika paste od paradajza (iz tube)
  • Malo naseckanih halapenjo papričica (iz teglice) – ako nemate stavite čili u prahu za ljutinu
  • Oko 1/3 čaše povrtne supe ili vode
  • So i biber po ukusu
  • Opciono: 1-2 kašike nutritivnog kvasca ili malo narendanog dimljenog tofua (za dodatne proteine)

Kremasti sos za burito:

  • 120 g sirovog indijskog oraha (prokuvati 10-ak minuta da omekša)
  • 1/2 šolje biljnog mleka (oko 120 ml)
  • ½ kašičice soli
  • Sok od 1/2 limuna (ili malo više po ukusu)
  • 1 kašičica javorovog sirupa (ili drugog tečnog zaslađivača)
  • 1/2 kašičice belog luka u prahu
  • 1/2 kašičice dimljene paprike u prahu
  • Malo soka iz teglice halapenjo papričica (za ljutinu)

Za umotavanje burita: 10 tortilja

Postupak:

  1. Na veliki pleh prekriven papirom za pečenje stavite iseckani krompir, paprike, luk, paradajz i začine. Prelijte sa 1-2 kašike maslinovog ulja, pa dobro promešajte. Pecite povrće na 200 °C oko 45 minuta, dok krompir ne bude pečen i hrskav;
  2. U međuvremenu, stavite šerpu na srednju vatru, pa na malo maslinovog ulja propržite naseckan beli luk sa navedenim začinima. Kada kratko propržite beli luk, začine i pastu od paradajza, dodajte 2 konzerve oceđenog pasula i malo povrtne supe (od kocke) ili vode;
  3. Prokrčkajte pasulj par minuta da se ukusi povežu, a zatim ga sklonite sa vatre i izgnječite gnječilicom za pire (ostavite neka zrna netaknuta). Posolite i pobiberite po ukusu;
  4. U blenderu izblendajte sve sastojke za sos – tako da dobijete potpuno glatku i kremastu konzistenciju;
  5. Sada krenite sa filovanjem burita. Uzimajte jednu po jednu tortilju, pa počnite stavljanjem oko 2 pune kašike pečenog povrća. Potom dodajte punu kašiku fila od pasulja, a završite sa nekoliko kašičica kremastog sosa. Umotajte burito tako što ćete prvo krajeve sa obe strane malo presaviti prema unutra, a onda urolajte.
  6. Zamotajte burito u papir za sendvič ili foliju.

Pripremljeni vege burito može u frižideru stajati oko 4 dana, a u zamrzivaču (umotan + plastični kontejner ili zatvorena kesa) se može čuvati bez problema oko 3 meseca. Prethodno odmrznuti burito (preko noći) možete kratko zagrejati na tiganju, u er-frajeru ili u mikrotalasnoj.

Zdravlje stomaka se neguje od jutra – kada se probudimo naše dobre bakterije čekaju da ih nahranimo. Kada preskočimo doručak ili počnemo dan sa pecivom ili instant žitaricama punim šećera, propuštamo priliku da na pravi način nahranimo naš mikrobiom. Zato je priprema nutritivno bogatog vege burita odlična opcija za doručak, a pri tom bez kompromisa u pogledu ukusa.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari