![Homamade dresing sos Homamade dresing sos](https://xdn.tf.rs/2025/02/09/dresing-sos1057829459-670x447.webp)
Začinite jela zdravljem: Ideje za kreativne dresinge sa protiv-upalnim dejstvom
Hronični upalni procesi su kao sporo goreća vatra u našem organizmu – često neprimetne, ali na duži rok izrazito štetne. Za razliku od akutnih upala, kao što su na primer one koje nam pomažu da se oporavimo od povreda, hronični upalni procesi mogu doprineti pojavi vrlo ozbiljnih zdravstvenih problema, kao što su bolesti srca i krvnih sudova, dijabetes, autoimune bolesti, … Dobra vest je da ishrana može mnogo da pomogne! Naime, za pojedine namirnice je pronađeno da imaju protiv-upalno dejstvo u organizmu, a to su pre svega: voće i povrće jarkih boja, zdrave masti (avokado, semenke, orašasti plodovi), kurkuma, đumbir, kao i fermentisane namirnice (miso pasta, kimči, kiseli kupus, kombuha,...). Sve ove sjajne i moćne namirnice imaju moć da umiruju upalne procese i tako pomažu našem zdravlju.
Jedan od odličnih načina da svakodnevno u svoj organizam ubacimo protiv-upalne namirnice je preko kreativnih sosova i dresinga prepunih ukusa, koje možemo dodavati kako salatama, tako i pečenom povrću i mnogim drugim jelima. I ukus i zdravlje – mislim da je to prava win-win kombinacija!
Zato vam donosimo nekoliko kreativnih ideja za božanstvene dresinge i prelive sa protiv-upalnim namirnicama, kao i predloge uz koja plant based jela se najbolje slažu. Sve što vam treba za pripremu, uz nekoliko osnovnih namirnica i začina, je blender, vrlo malo truda i otvorenost za neke nove i neobične kombinacije ukusa. Kada jednom krenete sa pripremom svojih autentičnih preliva i sosova, otvoriće vam se, verujte nam na reč, jedna potpuno nova dimenzija u vašim kulinarskim poduhvatima.
1. Dresing sa kurkumom i tahinijem
- 3 kašike tahinija
- 1 kašika soka od limuna
- 1 kašičica kurkume
- 1/2 kašičice mlevenog đumbira
- 1 kašičica javorovog sirupa ili drugog tečnog zaslađivača
- 1 mali čen belog luka (narendan ili ispasiran)
- Malo bibera (neophodan je radi poboljšanja apsorpcije kurkume)
- Soli po ukusu
- 3-4 kašike vode (količinu podesiti do željene gustine dresinga)
Najbolje se slaže uz: Buda činije (jelo od kuvanih žitarica uz priloge od povrća i biljnih proteina), pečeno povrće (batat, karfiol, šargarepa,..), uz salate od raznog zeleniša i spanaća, kao umak za štapiće od sirovog povrća ili falafel (ćuftice od leblebija).
2. Miso-đumbir dresing
- 1 kašika svetle miso paste
- 1 kašika sitno iseckanog svežeg đumbira
- 1 kašika pirinčanog sirćeta
- 1 kašika tahinija ili ulja od susama
- 1 kašičica javorovog sirupa ili drugog tečnog zaslađivača
- 2-3 kašike vode
Najbolje se slaže uz: azijom inspirisane salate (kupus, šargarepa, krastavac, edamame, susam), prženi ili pečeni tofu (ili tempeh), hladne salate sa nudlama (običnim, pirinačanim ili soba nudlama), za umakanje azijskih prolećnih rolnica.
3. „Spajsi“ umak od avokada i peršuna
- 1 svež avokado
- 1 šaka svežeg peršuna (naseckanog) – možete zameniti i korijanderom (ako ga volite)
- 1 kašika soka od limuna
- 1/2 kašičice kumina u prahu
- 1/2 kašičice dimljene paprike
- 1 čen belog luka (narendan ili ispasiran)
- 1/4 šolje vode
- Soli po ukusu
Najbolje se slaže uz: kao dodatak za takose ili burito, kao namaz za plant based sendviče ili vrepove, kao preliv za grilovano ili pečeno povrće, kao umak za plant based nagetse ili pomfrit od batata.
4. Kremasti kari sos od indijskih oraha
- 75 g sirovih indijskih oraha (koji su odstojali u vreloj vodi da nabubre)
- 1 kašičica kari začina
- 1/2 kašičice kurkume
- 1 kašika soka od limuna
- 1 kašičica javorovog sirupa (ili drugog tečnog zaslađivača)
- 1/3 šolje vode (otprilike do željene gustine)
- Soli po ukusu
Najbolje se slaže uz: Jela sa pečenim karfiolom ili leblebijama, buda činije sa sočivom, pečenim povrćem i zelenišem, umešan u čorbe kojima dodaje kremasti kvalitet, kao sos za pečeni tofu ili tempeh.
5. Dresing (sos) od šargarepe sa đumbirom
- 1 srednja šargarepa (isečena na kolutove i prethodno kratko obarena)
- 1 kašika sitno naseckanog svežeg đumbira
- Malo kurkume + bibera (za dodatni protiv-upalni efekat)
- 2 kašike pirinčanog sirćeta (ili soka od limuna)
- 1 kašika tahinija (ili bademovog putera za još orašastiji ukus)
- 1 kašičica javorovog sirupa ili drugog tečnog zaslađivača
- 1 kašika susamovog ili maslinovog ulja
- Soli po ukusu
- Vode – do željene gustine sosa ili dresinga
Najbolje se slaže uz: kao preliv za hrskavu salatu slaw salatu sa kupusom, kao sos za poke činije sa tofuom (ili tempehom), kao preliv preko pečenog povrća (cvekle, celera, šargarepe,…),…
Uz samo malo kreativnosti, ovi protivupalni sosovi i dresinzi mogu postati nezaobilazan deo vaših plant-based obroka, donoseći ne samo fantastične ukuse već i benefite za zdravlje. Isprobajte ih, igrajte se kombinacijama i otkrijte kako moćne namirnice mogu učiniti vašu ishranu još inspirativnijom i lekovitijom!
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.