Pečeni brokoli kao iz restorana kod kuće: Otkrijte grešku koju svi pravimo sa zamrznutim povrćem

   ≫   
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Koliko puta ste pokušavali da ispečete zamrznuti brokoli, a da rezultat nije bio razočaravajući? Umesto lepe, zapečene kore i prijatnog zadimljenog ukusa, dobijete nešto vlažno, bezličnog ukusa i boje. Iako je praktičan, teško ga je spremiti tako da zaista bude ukusan. Međutim, postoji jednostavan način da od njega izvučete maksimum - bez odmrzavanja, bez komplikacija - taman kada pomislite da je zamrznuto povrće korisno samo za čorbe i potaže, stiže trik koji menja pravila igre.

Sve što vam treba su osnovni začini, rerna i jedan ključni korak u pripremi koji pravi ogromnu razliku.

Vege hrana brokoli tofu Foto: Shutterstock/zi3000

Tajna je u redosledu - pečenje bez ulja na početku

Većina nas iz navike odmah začini brokoli i doda ulje pre pečenja. Ali upravo tu nastaje problem. Ulje zarobi vlagu, pa para ostaje u povrću i sprečava da ono postane lepo hrskavo. Zato su ovo sledeći koraci kako da zamrznuti brokoli bude kao iz restorana:

  1. Zagrejte rernu na 200°C (ili 190°C sa ventilatorom).
  2. Izvadite brokoli direktno iz zamrzivača - bez odmrzavanja.
  3. Rasporedite ga u jednom sloju na pleh obložen papirom za pečenje, bez ulja i začina.
  4. Pecite 20-30 minuta, dok donja strana ne porumeni, a gornja ostane lepo zelena.
  5. Izvadite iz rerne, pospite maslinovim uljem i začinima po izboru - so, biber, beli luk u prahu, dimljena paprika, tahini, limunova korica, nutritivni kvasac...
  6. Vratite u rernu još 5-10 minuta i uživajte u savršeno zapečenim komadićima povrća.

Zašto ovo koristan trik?

Prvo pečenje zapravo služi kao brzo odmrzavanje i dehidratacija - para izlazi, površina brokolija se suši i priprema za karamelizaciju. Ulje i začini dolaze tek nakon toga i omogućavaju bogatiji ukus i pravu hrskavost, bez kašaste teksture.

bang bang brokoli, brokoli, recept Foto: Shutterstock

Saveti za dodatnu inspiraciju

  • Umesto brokolija, isprobajte ovu metodu sa karfiolom, prokeljom, šargarepom, boranijom ili mešavinom povrća.
  • Dodajte začine po izboru: kari, kim, susam, limunov sok, čili…
  • Poslužite sa humusom, kinojom, tahini dresingom, bulgurom ili pečenim leblebijama za kompletan plant-based obrok.
  • Koristite kao punjenje za tortilje, zapečene sendviče, salate.
Pečeno povrće Foto: Shutterstock/Nina Firsova

Zamrznuto povrće ne mora biti plan B

Zamrznuti brokoli više nije dosadan i “samo da ne propadne” dodatak. Uz ovaj jednostavan trik, dobijate ukusan, zdrav i hrskav prilog ili čak glavno jelo - pravo iz vaše rerne, bez puno truda i nepotrebnog nereda u kuhinji. Kada jednom probate ovu metodu, verovatno više nikada nećete kuvati ili dinstati brokoli na isti način.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari