Kako perfektno ispeći povrće: Saveti profesionalca za savršen izgled i ukus

   
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Ako ste ikada pekli povrće, pa dobili nešto bledunjavo, gnjecavo ili nejednako pečeno — niste usamljen slučaj. Ispeći povrće tako da bude preukusno, karamelizovanih ivica i lepo kao sa fotografije jeste mala umetnost. Ali srećom, Džulijan Hensarling, food stilista čuvenog magazina „Food & Wine, nedavno je podelio svoje male tajne za savršeno povrće na Instagramu. I verujte, njegovi saveti — prave OGROOOMNU razliku.

Ovo su trikovi koji će vam pomoći da napravite povrće koje je toliko ukusno da će ga jesti i oni koji “ne vole povrće”. A s obzirom da je Džulijan stilista hrane, rezultat je i na oko – neodoljiv.

Zašto je pečenje idealna tehnika za pripremu povrća?

Svi znamo da bi trebalo da jedemo više povrća, ali problem je što ga većina ljudi priprema na prilično dosadan način. A niko ne voli dosadnu hranu, pa makar bila i najzdravija na svetu.

Pečenje rešava sve:

  • pojačava ukus
  • daje slatkastu, karamelizovanu koricu
  • pravi savršen spoj hrskavo + mekano
  • čini da povrće izgleda kao da smo ga spremali za neku gala večeru.

Osim toga, što više različitih boja i vrsta povrća pojedemo, to je bolje za naše zdravlje i crevni mikrobiom. A upravo ovaj način pripreme je najlakši način da unesemo tu raznolikost (a da nije salata).

Trikovi za savršeno pečeno povrće food stiliste magazina „Food & Wine’’

1. Biraj povrće različitih boja i oblika - Ovo je i nutritivno i vizuelno zanimljivo. Što šarenije to bolje. Kombinuj:

  • batat
  • bundevu (hokaido ili muskatnu)
  • ljubičasti luk
  • brokoli
  • šargarepu
  • komorač
  • prokelj 

2. Sečenje je presudno (i potpuno menja rezultat)

Džulijanova magija je u tome što svako povrće seče drugačije kako bi nakon pečenja izgledalo lepo, ali i ostalo sočno.

Povrće koje se brzo peče ili lista – na krupne komade. Da se ne bi raspalo ili izgorelo.

  • Komorač: iseći na četvrtine i ostaviti koren da sve drži na okupu
  • Crni luk: isto — preseći na pola, pa na deblja rebarca sve sa korenom.

Povrće sklonije sušenju i karamelizaciji - veći, stabilni komadi

  • Batat: veliki pljosnati kolutovi
  • Tikva: isto tako, krupnije kriške

Duguljasto povrće komadi ujednačene veličine

  • Šargarepa, tikvica: Svi komadi približne veličine, za lepši izgled secite dijagonalno.

Kupusnjače

  • Brokoli: ne sitniti previše - veći cvetovi približne veličine
  • Prokelj: samo prepoloviti i ređati na pleh presečenom stranom na dole.

3. Začinjavanje povrća u velikoj činiji

Džulijan sve stavlja u veliku posudu — da bi povrće imalo dovoljno prostora da se začini i ravnomerno obloži uljem. Dodajte: so, biber i maslinovo ulje (možete eventualno i druge začine po želji).

Kuvanje zdrava hrana Foto: Shutterstock/KarepaStock

4. Najvažniji trik za savršeno pečenje: Raspored povrća na plehu

Ako ovo uradite kako treba — već ste na 80% uspeha.

Ne zatrpavajte plehu pretrpanom plehu povrće će se kuvati (u svojim isparenjima), umesto da se peče (jer nema prostora za opstrujavanje vrelog vazduha oko svakog komada.

Rasporedite prema tome koliko se šta peče:

  • Leva i desna ivica pleha (rubovi rerne su uvek topliji): Veći komadi ili povrće koje se sporije peče (batat, bundeva, crni luk, komorač).
  • Središnji deo pleha: Manji komadi (brokoli, prokelj, šargarepa)

5. Pecite na 200°C — i za početak na DONJEM položaju u rerni

Start na donjoj polici daje onaj savršeni, karamelizovani donji sloj. Na pola pečenja – izvadite pleh, okrenite komade povrća, pa vratite da se dopeče i sa druge strane. Ovo je važno za lep, ujednačen rezultat.

6 . Završni trik koji sve ulepšava

Kada se povrće malo prohladi:

  • isecite ga na komade veličine zalogaja
  • lepo složite isečene komade na tanjir za posluživanje
  • isprskajte pečeno povrće sa malo limunovog soka
  • po želji ukrasite i sa malo svežih začina (opciono)

Pripremite se – ako sve uradite kako treba, povrće će izgledati – kao sa seta za fotografisanje.

Kako poslužiti savršeno pečeno povrće (plant based kombinacije)?

Pečeno povrće se može kombinovati na bezbroj načina, ali evo nekoliko top kombinacija:

  1. Sa žitaricama: kinoa, bulgur, ječam, integralni pirinač. Odličan način da napraviš kompletan, zasitan obrok.
  2. Sa kremastim sosovima: tahini + limun, humus, kremasta pavlaka od indijskih oraha, jogurt – tahini sos sa senfom, balzamiko sos. Dodatak sosa podiže jelo na još viši nivo.
  3. Sa biljnim proteinima: prženi ili pečeni tofu, salata od leblebija, burger od pasulja ili sočiva.
  4. Dodaci za hrskavost: prepečene semenke suncokreta, bundeve, susama, pinjoli, seckani bademi ili orasi.

Suština je - učini povrće neodoljivim — i ješćeš ga više. Savršeno pečeno povrće nije komplikovano, a uz pomoć par profi trikova, može vam postati omiljena navika — i to lepša i ukusnija nego što ste mislili da je moguće.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari