Kako perfektno ispeći povrće: Saveti profesionalca za savršen izgled i ukus
Ako ste ikada pekli povrće, pa dobili nešto bledunjavo, gnjecavo ili nejednako pečeno — niste usamljen slučaj. Ispeći povrće tako da bude preukusno, karamelizovanih ivica i lepo kao sa fotografije jeste mala umetnost. Ali srećom, Džulijan Hensarling, food stilista čuvenog magazina „Food & Wine“, nedavno je podelio svoje male tajne za savršeno povrće na Instagramu. I verujte, njegovi saveti — prave OGROOOMNU razliku.
Ovo su trikovi koji će vam pomoći da napravite povrće koje je toliko ukusno da će ga jesti i oni koji “ne vole povrće”. A s obzirom da je Džulijan stilista hrane, rezultat je i na oko – neodoljiv.
Zašto je pečenje idealna tehnika za pripremu povrća?
Svi znamo da bi trebalo da jedemo više povrća, ali problem je što ga većina ljudi priprema na prilično dosadan način. A niko ne voli dosadnu hranu, pa makar bila i najzdravija na svetu.
Pečenje rešava sve:
- pojačava ukus
- daje slatkastu, karamelizovanu koricu
- pravi savršen spoj hrskavo + mekano
- čini da povrće izgleda kao da smo ga spremali za neku gala večeru.
Osim toga, što više različitih boja i vrsta povrća pojedemo, to je bolje za naše zdravlje i crevni mikrobiom. A upravo ovaj način pripreme je najlakši način da unesemo tu raznolikost (a da nije salata).
Trikovi za savršeno pečeno povrće food stiliste magazina „Food & Wine’’
1. Biraj povrće različitih boja i oblika - Ovo je i nutritivno i vizuelno zanimljivo. Što šarenije to bolje. Kombinuj:
- batat
- bundevu (hokaido ili muskatnu)
- ljubičasti luk
- brokoli
- šargarepu
- komorač
- prokelj
2. Sečenje je presudno (i potpuno menja rezultat)
Džulijanova magija je u tome što svako povrće seče drugačije kako bi nakon pečenja izgledalo lepo, ali i ostalo sočno.
Povrće koje se brzo peče ili lista – na krupne komade. Da se ne bi raspalo ili izgorelo.
- Komorač: iseći na četvrtine i ostaviti koren da sve drži na okupu
- Crni luk: isto — preseći na pola, pa na deblja rebarca sve sa korenom.
Povrće sklonije sušenju i karamelizaciji - veći, stabilni komadi
- Batat: veliki pljosnati kolutovi
- Tikva: isto tako, krupnije kriške
Duguljasto povrće – komadi ujednačene veličine
- Šargarepa, tikvica: Svi komadi približne veličine, za lepši izgled secite dijagonalno.
Kupusnjače
- Brokoli: ne sitniti previše - veći cvetovi približne veličine
- Prokelj: samo prepoloviti i ređati na pleh presečenom stranom na dole.
3. Začinjavanje povrća u velikoj činiji
Džulijan sve stavlja u veliku posudu — da bi povrće imalo dovoljno prostora da se začini i ravnomerno obloži uljem. Dodajte: so, biber i maslinovo ulje (možete eventualno i druge začine po želji).
4. Najvažniji trik za savršeno pečenje: Raspored povrća na plehu
Ako ovo uradite kako treba — već ste na 80% uspeha.
Ne zatrpavajte pleh – u pretrpanom plehu povrće će se kuvati (u svojim isparenjima), umesto da se peče (jer nema prostora za opstrujavanje vrelog vazduha oko svakog komada.
Rasporedite prema tome koliko se šta peče:
- Leva i desna ivica pleha (rubovi rerne su uvek topliji): Veći komadi ili povrće koje se sporije peče (batat, bundeva, crni luk, komorač).
- Središnji deo pleha: Manji komadi (brokoli, prokelj, šargarepa)
5. Pecite na 200°C — i za početak na DONJEM položaju u rerni
Start na donjoj polici daje onaj savršeni, karamelizovani donji sloj. Na pola pečenja – izvadite pleh, okrenite komade povrća, pa vratite da se dopeče i sa druge strane. Ovo je važno za lep, ujednačen rezultat.
6 . Završni trik koji sve ulepšava
Kada se povrće malo prohladi:
- isecite ga na komade veličine zalogaja
- lepo složite isečene komade na tanjir za posluživanje
- isprskajte pečeno povrće sa malo limunovog soka
- po želji ukrasite i sa malo svežih začina (opciono)
Pripremite se – ako sve uradite kako treba, povrće će izgledati – kao sa seta za fotografisanje.
Kako poslužiti savršeno pečeno povrće (plant based kombinacije)?
Pečeno povrće se može kombinovati na bezbroj načina, ali evo nekoliko top kombinacija:
- Sa žitaricama: kinoa, bulgur, ječam, integralni pirinač. Odličan način da napraviš kompletan, zasitan obrok.
- Sa kremastim sosovima: tahini + limun, humus, kremasta pavlaka od indijskih oraha, jogurt – tahini sos sa senfom, balzamiko sos. Dodatak sosa podiže jelo na još viši nivo.
- Sa biljnim proteinima: prženi ili pečeni tofu, salata od leblebija, burger od pasulja ili sočiva.
- Dodaci za hrskavost: prepečene semenke suncokreta, bundeve, susama, pinjoli, seckani bademi ili orasi.
Suština je - učini povrće neodoljivim — i ješćeš ga više. Savršeno pečeno povrće nije komplikovano, a uz pomoć par profi trikova, može vam postati omiljena navika — i to lepša i ukusnija nego što ste mislili da je moguće.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.