• 0

Trik kojim ćete sve oduševiti: Pripremite preukusan, a zdrav, veganski „a la čedar sir“ sos

Ako izbegavate mlečne proizvode, postite ili preferirate vegansku ishranu, onda je sir nešto što vam možda nedostaje ili niste sigurni kako da ga zamenite u receptima. Ako je to slučaj, onda je ovo recept za vas…

  • 0
Veganski sirasti sos Foto: Shutterstock/Nina Firsova

Ovaj preukusan veganski „čedar sir“ namaz ili sos možete, umesto mlečnog sira, koristiti za tople sendviče, pice, naćose, zapečene makarone i slična jela. Priprema veganskog „sirastog“ namaza (sosa) je jednostavna i ne zahteva mnogo vremena.

Ne samo što rezultat stvarno izgleda, već ima i ukus koji podseća na istopljeni čedar sir. Dobro, možda se ne topi baš isto kao čedar sir, ali i ukus i boja su tu. A tu je i topljivost i rastegljivost kada se zagreje. Savršen je da ga imate u frižideru kada poželite da na brzaka napravite veganski grilovani sendvič sa sirom, veganske makarone sa sirom, meksičke veganske kesadilje (zapečene tortilje sa dodatkom sira),…

Potrebno je:

  • Sirovi indijski orah 120 g
  • Oljuštena šargarepa iseckana na kolutove 120 g
  • Voda 220 g
  • Tapioka skrob 2 kašike (30 g) (nabavlja se u prodavnicama zdrave hrane)
  • Nutritivni kvasac 3 kašike (nabavlja se u prodavnicama zdrave hrane)
  • Jabukovo sirće 2 kašičice
  • So 1/2 kašičice (ili malo više po ukusu)
  • Beli luk u granulama 1/2 kašičice (ili malo više po ukusu)
  • Kurkuma 1/4 kašičice (zbog intenzivnije boje, opciono)
  • Dimljena paprika 1/2 kašičice (može i obična, ali dimljena daje bolji ukus)
  • 1 kašičica senfa
  • Malo javorovog sirupa ili drugog tečnog zaslađivača po ukusu (da izbalansira kiselinu sirćeta)

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Akis Petretzikis (@akis_petretzikis)

Postupak:

  1. Stavite šargarepu i indijski orah zajedno u manjoj šerpi na vatru da se prokuvaju 15-20 min. Isperite ih u cediljci, pod mlazom vode i ocedite
  2. Dodajte ih u blender zajedno sa odmerenom količinom vode, tapioka skroba, nutritivnog kvasca, jabukovog sirćeta, senfa i začina. Izblendajte sve sastojke na velikoj brzini do potpuno glatke i kremaste teksture
  3. Probajte i korigujte ukus po potrebi, dodajući sirće za kiselost, nutritivni kvasac za „sirasti ukus“, beli luk u granulama, dimljenu papriku i senf za dubinu ukusa, kao i so ako je neophodno
  4. Prebacite izblendane sastojke u manju šerpu i zagrejte je na umerenoj vatri. Prokuvajte kratko sos, mešajući ga žicom neprestano, a nakon što je počeo da ključa još 1-2 minuta. Primetićete da se brzo zgušnjava (zbog tapioke), a kada počne da se razvlači (kao topljeni sir) znači da je vreme da se skloni sa vatre. Gotov veganski čedar sos ima gustinu sličnu ređe kuvanoj palenti. 

Veganski čedar sos je sada spreman da ga iskoristite na koji god način želite ili vaša mašta može da smisli. Dobili ste nutritivno bogat dodatak jelima ili namaz koji možete koristiti bez potrebe da brinete previše o kalorijama i sadržaju masnoća, kao što bi bio slučaj da je u pitanju sos od pravog čedar sira (koji je kalorijska bomba).

Oduševite svoje društvo tako što ćete im ovaj veganski čedar sos poslužiti uz naćose i pivo (u tom slučaju bilo bi dobro i da ga malo zaljutite nekim ljutim sosom). Pripremljeni „sirasti“ sos možete čuvati do nedelju dana poklopljen u frižideru. Na hladnom će se sos stegnuti i dobiti teksturu gustog namaza.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari