• 0

Brze "pljeskavice" od crvenog sočiva

Crveno sočivo je zdrava i vrlo svestrana namirnica, koju možete koristiti u kuhinji na mnogo načina. Ovoga puta upotrebićemo ga da napravimo veganske „pljeskavice“

  • 0
Vege pljeskavice Pixel-Shot

Postupak pripreme veganskih pljeskavica od crvenog sočiva je brz, ali je potrebno da najmanje sat vremena pre početka pripreme smese za njih, prelijete sočivo vodom i ostavite da odstoji da bi nabubrilo. Za obradu smese za ove pljeskavice potreban vam je multipraktik ili jači secko, jer se sve potrebne namirnice melju sirove. Kada je smesa spremna, pljeskavice se mogu odmah oblikovati i pržiti u tiganju. Smesu za pljeskavice od sočiva možete napraviti i ranije i ostaviti u frižideru do momenta kada želite da ih oblikujete i pržite.

Potrebno je:

  • Crveno sočivo 300 g
  • Šargarepa 1 kom. srednje veličine
  • Crni luk (ili crveni) 1 mala glavica
  • Beli luk 1 čen
  • Svež peršun (iseckan) 1 kašika
  • Paradajz pasta (koncentrat) 1 kašika (ako nemate stavite kečap)
  • Aleva paprika 1 kašičica
  • So 1/2 kašičice ili više po ukusu
  • Biber 1/3 kašičice 
  • Po potrebi: malo integralnog brašna po izboru ili mlevene ovsene pahuljice

Postupak:

  1. Odmerite navedenu količinu sočiva, stavite u dublju posudu i prelijte sa hladnom vodom (da bude iznad sočiva bar 2 prsta vode). Ostavite sočivo u vodi da nabubri najmanje 1 sat
  2. Iseckajte povrće – šargarepu na kolutove, crni luk na kockice, beli luk sitno, kao i svež peršun
  3. Ocedite sočivo od vode i isperite ga dobro u cediljci, pa ga dodajte u posudu multipraktik uređaja. Dodajte ostalo pripremljeno iseckano povrće
  4. Dodajte i začine i kašiku paradajz koncentrata
  5. Uključite multipraktik i obradite namirnice tako da dobijete homogenu smesu, prvo na slabijoj brzini, pa onda na malo većoj
  6. Pipnite rukom smesu za pljeskavice i ako je previše vlažna dodajte joj nekoliko kašika nekog intregralnog brašna ili mlevenih ovsenih pahuljica (ne previše, ne želimo suvu i previše čvrstu smesu, jer pljeskavice neće biti sočne)
  7. Formirajte pljeskavice veličine koje želite (80-100 g) (dobićete oko 6 komada)
  8. Zagrejte malo ulje u tiganju i pržite pljeskavice na srednjoj vatri 4-5 minuta sa svake strane dok ne porumene.

Pljeskavice od sočiva možete poslužiti uz neki sos po želji - gvakamoli sos, tartar sos ili posni majonez sa dodatkom biljne kisele pavlake i malo ljutog Srirača sosa, su dobra rešenja. Kao prilog uz pljeskavice dodajte neko varivo od povrća, na pr. spanać ili blitvu sa krompirom. Odličan izbor za prilog može biti i rižoto, na pr. sa tikvicama.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari