
Kremasti mediteranski umak od belog pasulja i sušenog paradajza: Savršen zdrav zalogaj
Ako tražite savršen međuobrok koji je istovremeno zdrav, zasitan i neverovatno ukusan, ne tražite dalje. Ovaj kremasti umak od belog pasulja sa sušenim paradajzom ne samo da se uklapa u principe mediteranske ishrane, već je i bogat vlaknima, biljnim proteinima i zdravim mastima. Uparite ga sa šarenim svežim povrćem i dobićete obrok koji podstiče varenje, daje energiju i zadovoljava apetit.
Mediteranska dijeta je poznata po svojim benefitima za srce, mozak i dugovečnost, a ovakva užina je odličan primer kako jednostavni sastojci mogu postati nutritivno bogat obrok. Belančevine iz pasulja, zdrave masti iz maslinovog ulja i antioksidansi iz sušenog paradajza čine ovu kombinaciju idealnom i za one koji paze na liniju i za sve koji žele da se hrane pametnije.
Recept za kremasti umak od belog pasulja sa sušenim paradajzom
Sastojci za umak:
- 2 konzerve (po 400 g) belog pasulja bez dodatka soli, isprane (oko 4 šolje)
- ¾ šolje veganskog "parmezana" (nutritivni kvasac ili mešavina mlevenih oraha ili badema sa nutritivnim kvascem i malo belog luka u prahu), podeljeno
- ⅓ šolje ekstra devičanskog maslinovog ulja
- ¼ šolje sveže ceđenog limunovog soka (od 2 mala limuna)
- ¼ šolje biljne pavlake (npr. od indijskog oraha ili ovsenog mleka)
- 2 čena belog luka, izrendana (oko ½ kašičice)
- 1 kašičica soli
- ½ kašičice bibera
- ½ kašičice italijanskog začina (ili mešavine origana, bosiljka i majčine dušice)
- ¾ šolje seckanog sušenog paradajza u ulju, oceđeni i podeljeni + 1 kašika ulja iz tegle
Za dekoraciju:
- 1 kašika sitno seckanog svežeg bosiljka
- 1 kašika sitno seckanog peršuna
Za posluženje:
- 2 šolje naseckanih šargarepa, očišćenih
- 2 šolje naseckane paprike
- 2 šolje svežeg šećerca
Priprema:
- U secku ili blenderu pomešajte pasulj, ½ šolje + 3 kašike parmezana, maslinovo ulje, limunov sok, pavlaku, beli luk, so, biber i italijanski začin. Blendajte dok ne dobijete potpuno glatku i kremastu smesu (oko 3 minuta).
- Smesu prebacite u činiju za serviranje i pažljivo umešajte ½ šolje sušenog paradajza.
- Odozgo rasporedite preostalu ¼ šolje sušenog paradajza i prelijte 1 kašikom ulja iz tegle. Pospite seckanim bosiljkom, peršunom i ostatkom parmezana.
- Poslužite uz štapiće od šargarepe, paprike i šećerac. Po želji, možete dodati i integralne krekere ili tostirani hleb.
Saveti i varijacije
- Začinite po ukusu: Ako volite pikantnije, dodajte prstohvat čili pahuljica ili malo dimljene paprike.
- Napravite unapred: Ovaj umak možete napraviti dan ranije i čuvati u frižideru, ukusi će se još bolje prožeti.
- Koristite i kao namaz: Osim kao umak, ovaj recept je odličan i kao namaz za sendviče i tortilje.
- Bez blendera: Ako nemate secko, koristite viljušku i pasirku, tekstura neće biti potpuno glatka, ali će i dalje biti ukusno.
Priprema traje svega 15 minuta, a rezultat je vizuelno privlačan umak i bogat ukusom. Isprobajte i uživajte u zalogajima po uzoru na mediteransku kuhinju!
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.