Ova 3 jela su savršena za solo kuvanje: Brzo, ukusno, zdravo i nema bacanja

   
Čitanje: oko 4 min.

Ako ste ikada kuvali samo za sebe, znate koliko to ume da bude izazovno. Ili pravite ogroman lonac supe koji jedete danima, ili se bacite na recept koji traži sastojke koje više nikad nećete upotrebiti. Rezultat? Dosada, zamrzivač pun zaboravljene hrane i naravno, bacanje. Ali ne mora da bude tako! Ovi jednostavni, veganski recepti su osmišljeni baš za vas koji kuvate za jednu osobu.

Zašto je kuvanje za jednu osobu zapravo prilika, a ne prepreka?

Kuvanje samo za sebe ne mora da znači jednolične obroke ili stalno podgrevanje istog jela. Naprotiv, to je prilika da istražite nove ukuse, probate recepte koje možda ne biste delili s drugima i slušate samo svoj apetit. Možete da večerate u pidžami, doručkujete u podne i menjate planove u poslednjem trenutku - sve bez kompromisa. A uz par pametnih trikova i pravih recepata, solo kuvanje postaje zabavno, ekonomično i ukusno iskustvo.

detoks, detoksikacija tela, detoksikacija, žena, zdrava hrana Foto: Shutterstock

Napunite svoj frižider i ostavu

Osnova uspešnog kuvanja za jednu osobu je dobro snabdevena kuhinja. Nabavite osnovne sastojke kao što su tofu, konzervirani pasulj, sveže i smrznuto povrće (poput spanaća, kelja, paprika, krompira), biljna mleka, humus i voće za užinu. U zamrzivač stavite bobičasto voće, veganske burgere npr. U ostavi neka vam uvek budu testenina, leblebije, kinoa i sosovi koje volite. Sa ovim osnovama, lako ćete napraviti bilo šta - od čorbastih činija do ukusnih sendviča.

Praktični kuhinjski alati za solo kuvanje

Ne treba vam cela vojska posuđa. Dobar nož, manji tiganj, secko za brzu pripremu i blender za jednu porciju - to su vaši saveznici. Uz pravu opremu, kuvanje postaje brzo, jednostavno i bez previše nereda.

Recepti osmišljeni za jednu osobu - Burito činija

Burito činiju možete prilagoditi po svom ukusu, dodati svežinu, ljutinu, slatkoću. Možete je pripremiti prema svom ukusu ili prema onome što trenutno imate kod kuće.

Priprema je krajnje jednostavna: U činiju dodajte sledeće sastojke, ovim redosledom. Količine mogu da variraju u zavisnosti od vaših želja:

  • Skuvani smeđi pirinač, pripremljen prema uputstvu
  • Crni pasulj, oceđen, ispran i ugrejan
  • Kukuruz
  • Paradajz, iseckan
  • Mladi luk, iseckan
  • Sos po želji
  • Napomene:

Pasulj iz konzerve je hranljiv i praktičan, naročito za one koji kuvaju za jednu osobu jer pomaže da se izbegne bacanje hrane. Kuvanje suvog pasulja deluje kao bolji izbor, ali konzerve su mnogo lakše za korišćenje i odličan su izvor proteina. Uživajte u činiji uz dodatak kelja, tortilja čipsa ili oboje!

Hladna testenina sa povrćem i leblebijama

Još jedan recept koji se lako prilagođava! Posebno kad kuvate samo za sebe. Možete iskoristiti apsolutno bilo koju namirnicu koja vam stoji u nekom ćošku u frižideru i ne znate šta ćete sa njom. Ako vam fali neki sastojak, nije problem. Ova salata je puna proteina, povrća i ukusa. Količine se mogu prilagoditi vašim željama.

U veću činiju dodajte sledeće sastojke:

  • 100 g testenine (skuva se prema uputstvu, procedi i ispere hladnom vodom)
  • Leblebije (iz konzerve), oceđene i isprane
  • Crvena paprika, seckana
  • Narandžasta paprika, seckana
  • Čeri paradajz, prepolovljen
  • Krastavac, prepolovljen po dužini i tanko sečen
  • Crne masline, seckane
  • Sveži bosiljak, iskidan ili iseckan
  • Maslinovo ulje, pokapati preko salate
  • So, po ukusu

Napomene:

  • Pojačajte hranljivu vrednost i vizuelni izgled tako što ćete koristiti testeninu bogatu proteinima.
  • Ovo je hladno jelo, zato testeninu dobro isperite hladnom vodom nakon kuvanja.
  • Igrajte se sa povrćem - dodajte crveni luk, blanširanu šparglu ili nešto drugo drugo.
  • Umesto čeri paradajza možete staviti sušeni paradajz.
  • Umesto maslinovog ulja i soli, možete koristiti omiljeni biljni dresing.
  • Jelo se lepo čuva i do dva dana, pa imate večeru i za sutra.

Činija sa pasuljem, keljom i žitaricama

Brzo se sprema i idealan je i kao ručak za sutradan. Obavezno koristite smeđi pirinač umesto belog zbog vlakana korisnih za varenje i ne zaboravite mlade krompiriće.

U činiju dodajte sledeće sastojke, lepo poređane. Na vrh dodajte mlade krompiriće. Količine se mogu prilagoditi vašem apetitu.

Sastojci:

  • Skuvani smeđi pirinač
  • Kuvana kinoa
  • Crveni pasulj, oceđen, ispran i ugrejan
  • Kelj, seckan i kuvan
  • Domaći krompirići (recept ispod) So po ukusu
  • Domaći krompirići:
  • Par mladih krompirića
  • Kumin
  • So

Priprema krompirića: Postavite papir za pečenje na pleh. Poređajte krompiriće sa razmakom. Pospite lagano kuminom i solju (nema potrebe za uljem). Pecite na 220 °C oko 35-40 minuta, dok ne porumene i postanu hrskavi.

Napomene:

Možete ranije obariti krompir i čuvati ga u frižideru da biste uštedeli vreme prilikom pečenja. Pripremite veće količine žitarica unapred (pirinač, kinoa) i čuvajte u frižideru za brze obroke. Umesto crvenog pasulja možete koristiti bilo koji pasulj po želji. Kelj možete zameniti spanaćem ili drugim povrćem - barenim, kuvanim na pari ili kratko dinstanim. Po želji prelijte činiju tahinijem ili omiljenim biljnim dresingom.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari