Ljubitelji bonžite, isprobajte ovaj fini recept kod kuće: Domaće ovsene pločice prave se u jednoj činiji

   
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Ako volite praktičan doručak za poneti ili dezert poput bonžite, ali želite nešto hranljivije, ove ovsene pločice su pun pogodak. Sve vam stane u jednu činiju, ne treba ulje, ni brašno, ni posebne tehnike. A opet, dobijete sočne, mekane pločice koje lepo drže formu, pune su vlakana i prirodne slatkoće iz voća i javorovog sirupa.

Ovas vas drži sitim, lan vezuje sve i dodaje omega-3, dok borovnice i kupine ubace onu osvežavajuću kiselkastu notu. Idealne su za posao, školu, teretanu ili kao slatka užina kada vam nešto “domaće, ali zdravo” padne na pamet.

Recept za ovsene pločice sa šumskim voćem

Sastojci (za 8 pločica):

  • 2 šolje krupnih ovsenih pahuljica
  • 2 kašike mlevenog lana
  • 1 kašika cimeta
  • ½ kašičice muskatnog oraščića
  • ½ kašičice mlevenog đumbira
  • ½ kašičice soli
  • ¼ šolje čistog javorovog sirupa
  • 1 ¼ šolje biljnog mleka
  • ½ šolje seckanih pekana (ili oraha)
  • 2 šolje svežeg ili zamrznutog šumskog voća 

Priprema

  • Zagrejte rernu na 190°C.
  • U velikoj činiji sjedinite sve sastojke i ostavite 5 minuta da pahuljice upiju deo tečnosti.
  • Pažljivo umešajte voće, bez lomljenja.
  • Obložite kalup za hleb papirom za pečenje i uspite smesu.
  • Pecite 45-50 minuta, dok se sredina ne stegne.
  • Ohladite potpuno, pa isecite na 8 pločica.

Saveti za najbolje rezultate

  • Koristite krupne pahuljice - daju bolju teksturu i ne raspadaju se prilikom pečenja. Instant ovsene pahuljice će rezultirati mekšom, više kašastom strukturom.
  • Mleveni lan ne služi samo kao vezivo - on daje prijatnu orašastu aromu i dodatnu količinu vlakana. Ako lan čuvate u frižideru, aroma će ostati sveža duže vremena.
  • Zamrznuto ili sveže voće - možete koristiti obe varijante bez odmrzavanja. Zamrznuto voće će pustiti malo više soka, pa će pločice biti mekše i sočnije.
  • Zamenite orahe ili pekane suncokretovim ili bundevinim semenkama. One će dodati dobar balans masnoće i hrskavosti, bez alergena.
  • Javorov sirup daje predivnu karamelastu notu, ali ga lako zamenite sa ¼ šolje smeđeg šećera ili kokosovog šećera. Ako koristite šećer, dodajte još 1-2 kašike mleka.
  • U frižideru pločice ostaju sveže 3-4 dana, a možete ih i zamrznuti do tri meseca. Čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi da ne upiju mirise.

Ove veganske ovsene pločice sa šumskim voćem su sjajan način da unapred pripremite doručak ili zdravu užinu za celu nedelju. Brze su, hranljive i potpuno prilagodljive - možete menjati mleko, voće ili orahe u zavisnosti od toga šta vam se nalazi pri ruci. Biće vam odličan saveznik kada želite nešto slatko, a da je ipak zdravo i praktično.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari