
Pečene ovsene pločice sa kikiriki puterom i džemom: Savršene za doručak i za poneti
Umesto klasične kaše, uz malo planiranja možete pripremiti ukusne pečene ovsene pločice sa kikiriki puterom i omiljenim džemom - koje su ne samo hranljive, već i izuzetno praktične za poneti. Veganske su, opcioni mogu biti bez glutena, slatke taman koliko treba i savršene za doručak, užinu ili međuobrok. Uz njih nećete preskakati obroke, a ujedno ćete uživati u svakom zalogaju.
Ove pločice lako se prave unapred i mogu da stoje u frižideru čitave nedelje, što ih čini odličnim rešenjem za planiranje obroka. Njihova prijatna i savršeni balans orašaste i voćne arome osvojiće i one koji inače nisu ljubitelji slatkog doručka.
Recept za ovsene pločice sa kikiriki puterom i džemom
Sastojci:
- 1 kašika mlevenog zlatnog lana (ili običnog)
- 3 kašike vode
- 2 šolje ovsenih pahuljica (ne instant)
- 1 šolja univerzalnog brašna
- 1 šolja kokosovog šećera
- ¼ šolje tapioka brašna
- 1 kašika praška za pecivo
- 1 kašičica morske soli
- 1 šolja kikiriki putera (glatki ili sa komadićima)
- ¾ šolje biljnog mleka
- 1 kašika ekstrakta vanile
- ¼ šolje omiljenog džema
Priprema:
- Zagrejte rernu na 175°C.
- Obložite kvadratni pleh papirom za pečenje - najbolje ukrsti dve trake širine 20 cm kako bi se pločice kasnije lakše izvadile.
- U maloj posudi pomešajte mleveni lan sa vodom i ostavite da stoji 5-10 minuta da se zgusne.
- U velikoj posudi pomešajte ovsene pahuljice, bezglutensko brašno, kokosov šećer, tapioka brašno, prašak za pecivo i so.
- U drugoj posudi sjedinite kikiriki puter, biljno mleko, vanilu i lanenu smesu. Mešajte dok ne postane glatko.
- Dodajte mokre sastojke suvim i pažljivo izmešaj dok se sve ne poveže.
- Rasporedite smesu ravnomerno po plehu do ivica.
- Nožem ili rezačem za testo nežno obeležite kvadrate veličine pločica (4x4 = 16 kom), ali nemojte seći do kraja.
- Na sredinu svakog kvadrata stavite po pola kašičice džema i blago pritisni kašičicom.
- Pecite oko 25 minuta, dok ivice ne porumene i testo se blago ne podigne.
- Ohladite pločice u plehu oko 20 minuta, zatim pažljivo izvadite koristeći papir i prebacite na rešetku. Isecite duž već obeleženih linija.
- Čuvajte u frižideru do 7 dana. Možete ih blago ugrejati u mikrotalasnoj pre serviranja (oko 30 sekundi).
Saveti za savršene pločice:
- Zamenite džem: Isprobajte džem od jagode, borovnice, smokve ili čak kašu od urmi za prirodniju slatkoću.
- Dodajte proteine: Ubacite 1-2 kašike proteina u prahu u suve sastojke za dodatnu hranljivu vrednost.
- Hrskav dodatak: Pospite malo seckanih oraha, lešnika ili zrna kakaa po vrhu pre pečenja.
- Za ljubitelje čokolade: U smesu možete ubaciti komadiće crne čokolade ili cimet da ih učiniš još ukusnijima.
- Bez glutena: Možete odabrati bezglutenske ovsene pahuljice i brašno.
Ove pločice su savršen spoj praktičnosti i ukusa - pune su vlakana, zdrave masti i bez rafinisanih sastojaka. Bilo da ti treba brz doručak za poneti, energija pre treninga ili nešto slatko uz kafu, ovaj recept je sjajan dodatak tvom jelovniku.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.