Domaći granola barovi: Bez pečenja i bez muke, ne trošite pare na industrijsku verziju

   
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Granola barovi mogu biti odlična opcija za brzu užinu kada smo van kuće. Međutim, kupovne verzije se najčešće proizvode industrijski, što znači da sadrže i različite veštačke sastojke, zaslađivače, arome i konzervanse. Ako hoćete da izbegnete ovaj ne naročito zdrav izbor, ali ne želite da se lišite omiljene užine i za to postoji rešenje. Napraviti domaće granola barove zapravo je vrlo jednostavno, a još je lakše ako se odlučite za recept koji ne uključuje pečenje.

U slučaju ovih sirovih barova, pošto nema pečenja, nema ni potencijalnih problema oko toga da se ravnomerno ispeku, a da ne izgore i oko toga kako da ih isečete na pravilne komade, a da se ne izlome. Jedini potencijalni problem sa sirovim barovima može biti nedovoljna količina tečnih sastojaka ili nedovoljna lepljivost, što može dovesti do toga da se suvi sastojci nedovoljno povežu, pa da barovi ne budu kompaktni nego počnu da se raspadaju. Međutim, sve će ispasti dobro ako se sastojci dobro izmešaju, pažljivo utisnu u pleh i dobro ispritiskaju.

Kupovni granola barovi su često neopravdano preskupi, a ni približno kvalitetni i hranljivi kao domaća varijanta. U krajnoj liniji, kada nešto sami pravite onda i znate šta u svoj proizvod stavljate. A u ove jednostavne domaće barove spakovaćemo cele ovsene pahuljice bogate vlaknima, čia semenke kao sjajan izvor omega 3 masti, kikiriki puter prepun biljnih proteina, sjajne semenke suncokreta, kao i mleveni lan bogat lignanima – moćnim polifenolima sa antikancerogenim svojstvima. Zato hajde da napravimo ovu hranljivu domaću verziju granola barova pred kojom će se kupovni barovi sigurno postideti!

Ovi barovi su savršeni za doručak „s nogu“, za užinu, za poneti na putovanja, posao ili izlete. Najbolja tekstura se dobija kada se upotrebe cele ovsene pahuljice, a ne usitnjena varijanta. Sastojci će biti najjeftiniji ako ih kupujete u većim pakovanjima ili na meru. Koji ćete zaslađivač upotrebiti vrlo je važno za krajnji proizvod, jer je u receptu tečni zaslađivač praktično i vezivo i lepak, pa se kao najbolje rešenje preporučuju: sirup od urmi, med ili pirinčani sirup (ne javorov sirup ili agave, jer nisu dovoljno lepljivi).

Recept za domaće granola barove (bez pečenja):

  • 300 g kikiriki putera (izaberite tečniji i kremastiji)
  • 180 g sirupa od urmi (ili meda ili pirinčanog sirupa)
  • 1 kašičica vanila arome
  • 1/4 kašičice soli
  • 250 g ovsenih pahuljica (celih, neusitnjenih)
  • 2 kašike čia semenki
  • 1 kašika mlevenog lana
  • 3 kašike semenki suncokreta
  • 40 g usitnjene crne čokolade (što sitnije iseckati)

U dubljoj posudi pomešati dobro tečne sastojke – kikiriki puter, izabrani zaslađivač, vanila aromu i so, pa u to zatim umešati sve suve sastojke. Sastojke je neophodno pažljivo promešati da se dobro povežu tako da ne bude suvih delova. Manji pleh dimenzija 20x20 cm obložiti papirom za pečenje, izručiti u njega smesu za barove, pa je ravnomerno rasporediti. Preko smese staviti ponovo parče pek papira, pa preko njega dobro ispritiskati dnom neke čaše ili šolje. Što se bolje sastojci utisnu, to će barovi biti kompaktniji kada odstoje i neće se raspadati kad se budu sekli. Pleh sa smesom za barove staviti u frižider da odstoje 1-2 sata da očvrsnu. Nakon toga mogu se izvaditi iz pleha i oštrim nožem iseći na 12 barova (2 reda po 6 barova). Gotove barove najbolje je čuvati u zatvorenoj kutiji u frižideru.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari