
Zapostavljena superhrana u tri vrhunska recepta:Jednostavan način da heljdi dodelite zasluženo mesto u kuhinji
Bez glutena, bogata vlaknima, mineralima i antioksidansima, heljda je namirnica koju vredi ponovo otkriti. Iako se po imenu može pomisliti da je u srodstvu sa pšenicom, heljda zapravo nije žitarica, već pseudožitarica koja ne sadrži gluten. Upravo zbog toga postaje sve popularnija u savremenoj ishrani, posebno među onima koji traže zdravije i lakše alternative.
Osim što je dobra za naš organizam, heljda ima i svoje mesto u održivoj poljoprivredi - poboljšava kvalitet zemljišta, smanjuje eroziju i obogaćuje tlo korisnim nutrijentima. A ono što je najvažnije, vrlo je zahvalna u kuhinji.
Bilo da je koristite u slanim ili slatkim jelima, kao brašno ili celo zrno, heljda može biti iznenađujuće ukusna.

Recept br. 1 - Pogačice od heljde sa kremom od indijskog oraha i javorovog sirupa
Sastojci za pogačice:
- 1½ šolja heljdinih zrna
- 3 šolje + 3 kašike vode
- 3 kašike mlevenog lanenog semena
- ½ kašičice mlevenog cimeta
- 1 kašičica kokosovog šećera
- Prstohvat soli (1/8 kašičice)
- 1 kašičica ulja za pečenje
Za krem:
- 1½ šolja nezaslađenog jogurta od indijskog oraha (ili drugog biljnog jogurta)
- 1 kašika javorovog sirupa
Za dekoraciju:
- 1 šolja svežih malina
- 1 šolja svežih borovnica
Priprema:
- Skuvajte heljdu: Isperite heljdina zrna i stavite ih u šerpu sa 3 šolje vode. Kuvajte dok ne omekšaju, ali da ne postanu kašaste.
- Pripremite laneno “jaje”: Pomešajte mleveni lan sa 3 kašike vode, promešajte i ostavite da odstoji dok se ne zgusne.
- Formirajte smesu: U velikoj činiji pomešajte kuvanu, prohlađenu heljdu sa lanenom smesom, cimetom, kokosovim šećerom i prstohvatom soli. Ostavite da se potpuno ohladi.
- Ohladite u kalupu: Dobijenu smesu ravnomerno rasporedite u kvadratni kalup u sloju visine oko 4 cm. Pokrijte i stavite u frižider na minimum 4 sata.
- Isecite i propržite: Kada se stegne, isecite smesu na 8 pravougaonih komada. Svaki premažite uljem sa obe strane i pecite na tiganju na srednje jakoj vatri dok ne porumene i postanu hrskavi s obe strane.
- Pripremite krem: Umutite ili izmiksajte biljni jogurt sa javorovim sirupom dok ne dobijete glatku kremastu teksturu.
- Serviranje: Na tanjir stavite dve pogačice, prelijte kremom od indijskog oraha i dodajte šaku svežeg bobičastog voća za osvežavajući završni dodir.
Recept br. 2 - Topla činija od heljde sa cimetom i kokosom
Sastojci za osnovnu smesu:
- 1 šolja sirove heljde (isprane)
- 2 šolje vode
- 2 šolje bademovog mleka
- 1 kašičica mlevenog cimeta
- 4 urme, očišćene i sitno iseckane
Za dekoraciju:
- ½ šolje bademovog mleka (podeljeno na dve porcije)
- 2 kašike nezaslađenog rendanog kokosa
- 2 kašike suvih ribizla (crne ribizle)
- 2 kašike seckanih oraha
- Cimet za posipanje
Priprema:
- Skuvajte heljdu: U srednje velikoj šerpi sjedinite ispranu heljdu i 2 šolje vode. Dovedite do ključanja, zatim smanjite temperaturu i kuvajte na laganoj vatri oko 30 minuta, dok ne omekša.
- Dodajte mleko i arome: U drugoj, većoj šerpi zagrejte bademovo mleko do ključanja. Smanjite temperaturu, pa dodajte kuvanu heljdu, cimet i naseckane urme. Kuvajte još 10 do 15 minuta, dok mleko ne ispari i smesa se ne zgusne.
- Serviranje: U svaku činiju sipajte po ½ šolje kuvane heljde. Prelijte sa po ¼ šolje bademovog mleka, a zatim ukrasite rendanim kokosom, ribizlama, orasima i dodatnim cimetom po ukusu.
Recept br. 3 - Veganske palačinke sa heljdinim brašnom i badem-karamelom
Sastojci za badem-karamel sos:
- 6 Medjool urmi, očišćenih i natopljenih u toploj vodi 30 minuta
- ½ šolje bademovog putera
- ¼ kašičice mlevenog cimeta
- ¼ kašičice soli
- ¾ šolje nezaslađenog biljnog mleka
Za palačinke:
- 1¾ šolje nezaslađenog biljnog mleka
- 1 kašika limunovog soka
- 1 šolja heljdinog brašna
- ½ šolje brašna od integralnog pirinča
- 1 kašika kukuruznog skroba
- 1 kašika praška za pecivo
- 1¼ kašičica mlevenog cimeta
- ¼ kašičice soli
- 1 srednja zrela banana
- 1 kašika čija semenki
- ½ kašičice ekstrakta vanile
- Sveže voće za serviranje
Priprema:
- Procedite urme i bacite vodu u kojoj su stajale. U blender stavite urme, bademov puter, cimet, so i mleko. Blendajte dok ne dobijete glatku kremastu masu. Po potrebi dodajte mleko po kašiku dok ne postignete željenu gustinu. Sipajte u teglu ili činiju i ostavite sa strane.
- Palačinke: Zagrejte rernu na najnižu temperaturu i u pleh stavite papir za pečenje - ovo će služiti da palačinke držite toplim.
- U srednjoj posudi pomešajte mleko i limunov sok i ostavite 5 minuta da odstoji.
- U velikoj posudi pomešajte heljdino i bršno od integralnog pirinča, skrob, prašak za pecivo, cimet i so.
- U blender stavite mleko sa limunom, bananu, čija semenke i vanilu, pa blendajte dok smesa ne postane glatka.
- Dodajte ovu tečnu smesu u suve sastojke i umutite da ne ostanu grudvice.
- Zagrejte tiganj na srednje jaku temperaturu sa malo ulja. Kada je tiganj vruć, izlijte ½ šolje smese za svaku palačinku. Pecite 2 do 4 minuta dok se na površini ne pojave mehurići, a ivice se ne osuše. Okrenite palačinku i pecite još minut.
- Gotove palačinke slažite na pleh u rerni da ostanu tople. Ponavljajte dok ne potrošite svu smesu.
- Poslužite palačinke sa svežim voćem i badem-karamel sosom.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.