Ovo je najbolji recept za posnu pitu: Jedan sastojak iznenađuje i podiže ukus na potpuno novi nivo
Ovaj recept je definitvno od onih koji iznenade kombinacijom ukusa, i to naravno u pozitivnom smislu. Reč je o piticama koje naizgled deluju klasično - pečurke su tu glavni akteri, sa dodatkom sočiva, ali i jednog iznenađujućeg sastojka- u pitanju su suve brusnice. Taj mali slatko-kiselkasti obrt lepo osveži celo punjenje i učini ga mnogo zanimljivijim, dok orasi dodaju taman dovoljno hrskavosti da nadev ne bude “jednoličan”.
Uz tanku, zlatno-hrskavu koricu lisnatog testa i bogatu mešavinu povrća, mirisnog bilja i sočiva, dobijate jelo koje je podjednako praktično, ukusno i prilično hranljivo. Idealno za sve vas koji volite da eksperimentišete sa sastojcima, ali i dalje želite jela koja su zdrava i jednostavna za pripremu.
Recept za veganske pitice sa pečurkama, sočivom i brusnicama
Sastojci za punjenje:
- 3 kašike maslinovog ulja, podeljeno
- 300 g svežih šampinjona, krupno seckanih
- 1 veliki praziluk (beli i svetlozeleni deo), očišćen i iseckan
- 2 srednje šargarepe, iseckane
- 2 stabljike celera, iseckane
- 3 čena belog luka, sitno iseckana
- 120 ml suvog belog vina
- 1 kašika sveže majčine dušice (ili 1 kašičica suve)
- 1 kašika svežeg ruzmarina (ili 1 kašičica suvog)
- 1 kašika sveže žalfije (ili 1 ½ kašičica suve)
- 2 šolje skuvanog braon sočiva
- 3 kašike soja sosa
- ¾ šolje suvih brusnica
- ½ šolje seckanih oraha
- 1 kašičica belog vinskog sirćeta
- So i biber po ukusu
Za koru:
- 450 gotovih kora, odmrznutih
- Maslinovo ulje za premazivanje
Priprema punjenja:
- U velikoj šerpi zagrejte 2 kašike maslinovog ulja pa rasporedite pečurke u jedan sloj. Pecite 5 minuta, okrenite, pa još 5 minuta dok lepo ne porumene. Izvadite ih sa strane.
- U šerpu sipajte preostalu kašiku ulja, ubacite praziluk, šargarepu i celer i dinstajte oko 10 minuta, dok ne omekšaju.
- Dodajte beli luk i kratko propržite, oko minut.
- Ubacite vino, majčinu dušicu, ruzmarin i žalfiju, pa pojačajte temperaturu i kuvajte dok većina tečnosti ne ispari, oko 5 minuta.
- Vratite pečurke u šerpu, dodajte sočivo, soja sos, brusnice, orahe i sirće. Sve dobro promešajte, sklonite sa vatre i probajte da biste prilagodili so, biber i začine. Ostavite nadev da se prohladi.
Formiranje pitica i pečenje:
- Ugrejte rernu na 190°C i obložite pleh papirom za pečenje.
- Stavite maslinovo ulje u malu posudu. Raširite jednu koru na radnu površinu, ostale prekrijte vlažnom krpom da se ne suše.
- Premažite koru uljem. U donji ugao stavite punu četvrtinu šolje nadeva.
- Premažite koru uljem i u donji ugao stavite punu četvrtinu šolje nadeva. Savijte ugao trake dijagonalno preko nadeva da dobijete trougao, pa nastavite da ga preklapate naizmenično nagore i dijagonalno dok ne umotate celu traku u urednu trouglastu piticu.
- Poređajte sve pitice u pleh, premažite vrh maslinovim uljem i zasecite svaku nožem.
- Pecite 22-25 minuta, dok pitice ne dobiju zlatnu, hrskavu koricu. Poslužite uz neki lagani sos po izboru.
Korisni saveti
- Koristite braon ili zeleno sočivo jer zadržava oblik i daje dobru strukturu. Ako imate kuvano sočivo iz konzerve, dobro ga isperite pre upotrebe.
- Mešavina šampinjona i bukovača može dati još intenzivniji ukus.
- Orasi mogu biti zamenjeni bademima ili pekan orasima za različitu aromu.
- Za super hrskav rezultat premažite svaku koru tankim slojem ulja i ne preterujte da se ne natopi.
- Nadev možete pripremiti dan ranije.
- Pitice se mogu i zamrznuti pre pečenja, samo ih kasnije pecite 5-7 minuta duže.
Ove veganske pitice su sjajan način da u jednom jelu spojite nutritivne i aromatične sastojke, a pritom ostanete u okviru jednostavne pripreme. Možete ih spremati za praznične trpeze, kao predjelo za goste ili kao kompletan obrok uz salatu i sos. Uvek su efektne, ukusne i savršeno hrskave.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.