
Sa farme pravo na tanjire: Kako izgleda „slow living“ veganski hotel u srcu Toskane
Hospitaliti, odnosno hotelska industrija, neminovno prati svetske trendove, pa tako poslednjih godina polako, ali sigurno raste i broj restorana, pa i hotela u svetu koji se staraju o tome da ugode i onim gostima koji preferiraju biljnu hranu. Kako je takva klijentela po pravilu vrlo zainteresovana i za prirodu, ali i njeno očuvanje, ovakvi objekti obično neguju i održivi način vođenja svojih restorana, ali i cele operacije. Osim toga obično se trude i da u enterijeru koriste isključivo ili većinski prirodne materijale, što iz godine u godinu postaje sve lakše ostvariti kako raste ponuda inovativnih proizvoda na bazi raznih nus proizvoda iz industrija koje koriste biljne sirovine.
Danas vam predstvljamo jedan prelep primer ovakve prakse, a to je hotel „Agrivila i pini“ lociran u srcu magične Toskane u Italiji - napravljen renoviranjem 600 godina stare zgrade nekadašnjeg manastira. Okružen imanjem od 14 hektara plodne zemlje, ovaj predivan objekat nalazi se na obodu čuvenog srednjovekovnog gradića San Gimignano. Hotel Agrivila koristi hranu, prirodu i „slow living“ koncept kako bi omogućili svojim gostima da se u potpunosti „resetuju“ u njegovom magičnom okruženju.
Zaposleni u hotelu i na farmi koja ga okružuje, uzgajaju mnoge biljne kulture i od njih kreiraju preukusna jela inspirisana lokalnom tradicijom. I sve to uz obilato korišćenje lokalnog maslinovog ulja i naravno zaliveno dobrim domaćim vinom. Priliku da zavirimo iza scene kuhinje ovog magičnog hotela u Toskani dobili smo posredstvom video kreatora sa profila @goinggreenmedia (reels u nastavku).
Veganski šef (@lahiri_vegan_chef) koji vodi kuhinju demonstrirao je na koji način koristi razne tradicionalne tehnike kao što su fermentacija ili primena lekovitog bilja u pripremi hrane. Obilje lokalnih biljnih proizvoda, ali i orašastih plodova i semenki koriste se u njegovoj kuhinji svakoga dana kako bi gostima ponudili plant based hranu koja ne samo da je prepuna ukusa, već ima i maksimalne benefite za zdravlje. Vodeći računa o svakom detalju usluge, šef se postarao da restoran hotela ima u ponudi i opcije bez glutena, kao i za ljude sa drugim najčešćim alergijama. Neka od preukusnih jela koja se mogu probati u restoranu veganskog hotela Agrivila su: fritata od leblebija, tortelini sa cveklom punjeni domaćim sirom od oraha, razne aromatična jela od povrća, kao i sveže pice iz peći stare preko 200 godina.
Mnogima nije poznato koliko je mukotrpna proizvodnja kvalitetnog maslinovog ulja – toliko da od plodova sa jednog drveta masline godišnje može da se napravi 1 litar maslinovog ulja. Zato ogromno imanje koje okružuje hotel Agrivila ima oko 1000 stabala maslina starih oko 200 godina o kojima sa pažnjom brinu, bez upotrebe mašina. Osim maslinjaka u okruženju hotela nalazi se i 6 hektara vinograda čiji se plodovi svake godine beru isključivo ručno. Skoro polovina povrća koja se koristi u pripremi obroka u restoranu uzgaja se na farmi koja pripada hotelu, a ostatak se pribavlja od lokalnih snabdevača.
Ovaj princip spore i pažljive berbe plodova zemlje i odnošenje prema njoj sa ogromnom pažnjom, na najbolji način se uklapa sa „slow-living“ motom Agrivila hotela. Ovaj koncept gosti osećaju i primećuju na svakom koraku čim uđu na vrata hotela, svedočeći neverovatno umirujućoj atmosferi i ugođaju. Vlasnici kažu da su se upravo u cilju kreiranja udobnog okruženja za goste, ali na održiv način, za renoviranje objekta 2018. godine oslonili isključivo na prirodne materijale, kao što su na pr. glina, konoplja i ljuske od pirinča, za zidove i podove. Energiju generišu preko solarnih panela, a objekat je u velikoj meri opremljen starinskim nameštajem restauriranim u lokalnim umetničkim radionicama.
Gosti Agrivila hotela imaju priliku i da iskuse razne lokalne običaje, pa i da u njima učestvuju. Tako se svake godine pred kraj juna mogu uključiti u šetnje po lokalnim brežuljicima na kojima se prikuplja različito poljsko cveće i aromatično bilje za pripremu nečega što je lokalno poznato kao „voda Svetog Đovanija“. Prikupljeno cveće se potapa u vodu i u njoj odležava u noći između 23. i 24. juna svake godine. Potom se ujutru 24. juna lice umiva ovom vodom sa predivnim mirisom cveća (kažu da se neki i okupaju u njoj). Izgleda da lokalna legenda kaže da ovakva praksa tera zle duhove i daje na neki magičan način onima koji učestvuju obilje pozitivne energije koju osećaju danima.
Moramo da priznamo da cela priča hotela Agrivila zvuči zaista zanimljivo, pa se nadamo sve većem broju ovakvih malih hotela inspirisanih prirodom.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.