• 0
 ≫ 

Dobila da uradi domaći i završila sa 3.8 miliona pratilaca na Instagramu

 ≫ 

Mlada Nemica Maja nije ni sanjala da će je jedan domaći zadatak u 2. razredu srednje škole lansirati među Instagram „zvezde“. Dobila je zadatak da uradi mali istraživački projekat na temu nečega o čemu nije znala baš ništa…

  • 0
Mlada devojka u kuhinji Foto:Shutterstock

Školski istraživački projekat koji joj je poveren bio je da prouči i savlada osnove veganske kuhinje. Nemačko društvo je poznato kao vrlo inkluzivno za različite kulture, pa očigledno decu i kroz školovanje podstiču da istražuju druge kulture i njihove navike, pa i kulinarstvo.

Kada je dobila ovaj zadatak Maja (@fitgreenmind), po svom priznanju, nije uopšte ni znala da kuva. Ponajmanje je znala šta je veganska ili plant based ishrana, pa je morala da se baci na posao i sazna. Onda je krenula i sa eksperimentima u porodičnoj kuhinji. Ubrzo je shvatila da kuvanje veganskih jela nije komplikovano i da može biti vrlo kreativno i zanimljivo. Radi školskog projekta počela je da snima svoj napredak. Radeći u kuhinji iz dana u dan, nije razmišljala o tome da bi joj to moglo doneti pratioce na društvenim mrežama.

Odlučila je da se ne vraća na staro i da joj veganska kuhinja najviše prija

Maja je ubrzo shvatila i da joj se veganska hrana jako sviđa i da se neće vraćati na stari način ishrane. Osim toga, njena porodica i njena mama, koja joj je pomagala u prvim koracima u kuhinji, pridružili su joj se na tom putu, pa su njena jela našla put i do porodične trpeze.

Posle nešto više od 4 godine, Maja na Instagramu ima ravno 3.8 miliona pratilaca. Mlada Nemica trenutno ima 19 godina i na prvoj je godini studija. To joj je donelo selidbu od kuće, pa sada živi sama, ima svoju malu kuhinju, nema više mame da bilo šta pomaže, a tu su i fakultetske obaveze. Njen profil, međutim, zajedno sa njom nastavlja da raste i da se razvija. Sada pratimo njene kulinarske avanture u sasvim drugačijim okolnostima, gde mora da kuva brza jela, snalazi se kako da kuva za samo jednu osobu i kao svi mladi kada odu od kuće zna da bude i melanholična, jer joj nedostaju i kuća, porodica i prijatelji.

Tajna Majinog uspeha

U čemu je tajna Majinog uspeha na Instagramu? Veganski, odnosno plant based profili jesu doživeli bum poslednjih godina, ali ona jeste drugačija. Njeni snimci nisu savršeni. Ona se ne bavi besprekornim aranžiranjem i umetničkim fotografisanjem. Ono što Maja uspeva je da na svom profilu bude tačno ono što jeste – simpatična i prepametna mlada devojka, koja uvek iskreno i sa razoružavajućim mladalačkim žarom i osmehom servira svoje veganske kreacije.

Svi oni među nama koji pronalaze hiljadu izgovora zbog čega ne mogu da kuvaju ili da se zdravo hrane, mogu na Majinom profilu da otkriju kako je to ne samo moguće, već može biti i vrlo jednostavno, a i neverovatno ukusno. Ova mlada devojka postala je iskusna kuvarica sa neverovatnim repertoarom jela, a pri tom je stigla da bude i odlična učenica, kao i da se aktivno bavi sportom, treningom snage i trčanjem.

Sve veća popularnost plant based, odnosno veganske ishrane među mladima

Među mladima u celom svetu, plant based odnosno veganska kuhinja je sve popularnija. Na društvenim mrežama osim Maje postoji veliki broj drugih profila mladih ljudi koji prenose svoje recepte i iskustva, kao i motive zašto su se odlučili da se odreknu konzumacije mesa i drugih životinjskih proizvoda. Pitanje etike i ljubavi prema životinjama je samo jedna strana priče, a druga je da se izborom biljne hrane osećaju bliži prirodi.

U današnjem otuđenom i nasilnom svetu ljudi, dosta mladih očigledno sve više privlače miroljubive ideologije, a veganstvo je jedna od njih. Mladi imaju osećaj da se ni za šta ne pitaju i da ni na šta ne mogu da utiču, pa izgleda da se mnogima od njih sviđa osećaj da bar mogu da utiču na to šta stavljaju u svoje telo, birajući da to budu samo biljke. Kažu da ih neverovatno inspiriše da pripremaju hranljive, zdrave i ukusne obroke zbog kojih niko nije morao da pati ili izgubi život.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari