
Domaće tortilje na 3 načina: Kako ih napraviti da budu hranljive i pune proteina?
Da li ste raspoloženi za malo kućne magije? Da probate sami da napravite tortilje od nule? Bez nepoznatih sastojaka, aditiva i konzervanasa – samo celoviti jednostavni sastojci, koji će se sjediniti u savršene domaće tortilje, a zatim pretvoriti u wrap napunjen vašim omiljenim sastojcima. A najbolja vest od svega je da vam za savršene tortilje nije potrebno - brašno. Da, odlične, meke, savitljive i pri tom izuzetno hranljive tortilje mogu se napraviti od - ovsenih pahuljica, sočiva, pa čak i kinoe. A kada jednom probate ovu domaću verziju, teško da ćete se lako vratiti na onu kupovnu varijantu. Šta kažete da probamo?

Razlozi za pripremu tortilja u domaćoj radinosti
Evo zašto mislimo da je pravljenje domaćih tortilja zaista vredno truda:
- Mogu biti pune biljnih proteina, što će ih učiniti nutritivno bogatijim, pa će nas lakše i bolje zasititi;
- Kada su sastojci za tortilje prepuni vlakana, kao što je slučaj sa ovsenim pahuljicama, sočivom i kinoom, onda one na najbolji način pomažu našoj probavi, dok nas istovremeno duže drže sitim;
- Kupovne tortilje često sadrže konzervanse, aditive, ali i hidrogenizovana biljna ulja, dok nam domaće dozovoljavaju da sami kontrolišemo šta u njih stavljamo, pa na taj način dobijamo zdrav proizvod sa minimalnim brojem sastojaka;
- Domaće tortilje su naročito pogodne za one koji su alergični i osetljivi na gluten, jer su sastojci kao što su sočivo i kinoa prirodno bez glutena;
- Ovakve tortilje od celovitih namirnica imaju uvek niži glikemijski indeks u odnosu na rafinisanu hranu, pa neće dovesti do naglih skokova šećera u krvi nakon jela – zapravo savršene su za održavanje stabilnog nivoa energije tokom dana;
- Bogate su esencijalnim nutrijentima – biljnim proteinima, mineralima i vitaminima;
- Domaće tortilje su svakako i cenovno pristupačnije, a omogućavaju nam i slobodu da ih prilagođavamo svom ukusu, pomoću raznih dodataka – začina, zeleniša, pa i supernamirnica poput čia semenki ili mlevenog lana;
- I na kraju domaće tortilje su naravno – svežije od kupovnih, a uz to i bogatog prirodnog ukusa.
Na kraju krajeva – nema većeg uživanja u nekoj hrani od onoga kada ste ono u čemu uživate sami napravili i to od nule. Iako postoji jako puno načina da se naprave domaće tortilje, za početak vam predlažemo tri verzije – od ovsenih pahuljica, crvenog sočiva i kinoe.

1. Recept za tortilje od ovsenih pahuljica
Iako postoje recepti za tortilje od ovsenih pahuljica gde se ovsene pahuljice prosto natope u vodi sat vremena, a zatim izblendaju i prže na tiganju poput palačinki, mi vam ipak predlažemo da isprobate ovu malo drugačiju verziju, koja će dati tanje i savitljivije ovsene tortilje.
Potrebno je:
- 2 čaše ovsenih pahuljica
- 2 čaše vode
- 1/2 kašičice soli
Sameljite u blenderu 2 čaše ovsenih pahuljica što sitnije – u brašno. U međuvremenu zagrejte u šerpi na šporetu 2 čaše vode sa solju, pa kada to provri dodajte kroz gušću cediljku prosejane samlevene ovsene pahuljice. Smanjite vatru, pa mešajte varjačom smesu par minuta dok se ne zgusne i počne da se odvaja od posude. Sklonite sa vatre, pokrijte krpom i ostavite da se ohladi. Zatim smesu na stolu oblikujte u duguljasti valjak, pa popreko secite na jednake komade – svaki od njih je testo za jednu tortilju (pogledajte postupak na priloženom reels-u). Zagrejte tiganj sa kapljicom ulja (ili bez), pa između dva lista pek papira oklagijom istanjite što tanje u približno okrugli oblik svaki komad testa za tortilju, pre nego što ih stavite na pečenje. Pečene tortilje slažite jednu preko druge i čuvajte prekrivene krpom da se ne bi sušile.
2. Recept za tortilje od sočiva sa dodatkom spanaća
Potrebno je:
- 1 čaša crvenog sočiva
- 2 čaše vode
- 1 – 2 šake bebi spanaća
- So i biber
- 1 kašičica belog luka u prahu
Sočivo staviti u blender i preko sipati vruću vodu, pa ostaviti tako da odstoji nekoliko sati. Za to vreme ono će upiti veliki deo vode. Pre nego što izblendamo sočivo, treba mu dodati 1-2 šake bebi spanaća, što će tortiljama dati i lepu zelenu boju, ali i so i začine po želji (predložen je beli luk u prahu, ali možete dodati i neke druge po svom ukusu). Izblendajte sve sastojke da smesa bude glatka. Testo za tortilje treba da bude gusto (pripremu možete pogledati na priloženom reels-u). Sipajte manjom kutlačom smesu u zagrejan tiganj premazan sa malo ulja, pa je raširite po tiganju pažljivo donjom stranom kutlače ili kašike (smesa je gusta, pa se neće sama razlivati kao kod palačinki). Pecite svaku tortilju po oko 2 minuta sa svake strane.
3. Recept za tortilje od kinoe sa dodatkom cvekle
Ove predivne tortilje jarke boje su nam odmah privukle pažnju, a i simpatična autorka sa profila @veganbunnyelle. Pogledajte priloženi reels i odmah ćete videti zašto.
Potrebno je:
- 2 čaše sirove kinoe
- 1 ½ čaša vode
- 1 srednja pečena cvekla
- Malo soli
Cveklu ispecite zajedno sa korom umotanu u komad aluminijumske folije (da ne bi izgorela i presušila se). Bocnite je viljuškom da proverite da li je omekšala. Kinou je potrebno potopiti u vodu i ostaviti da odstoji preko noći. Pre pripreme tortilja kinou procedite (vodu bacite), pa je dodajte u blender, a zatim i odmerenu navedenu količinu vode i oljuštenu pečenu cveklu. Izblendajte smesu dok ne bude potpuno glatka. Sipajte manjom kutlačom smesu za tortilje u tiganj sa malo ulja, pa je raširite donjom stranom kutlače. Pecite par minuta sa obe strane. Tortilje od kinoe su izuzetno meke i savitljive.
Autorka je pripremljene tortilje od kinoe i cvekle nafilovala sa obiljem seckanog svežeg povrća, mini vege pljeskavicama i kriškama avokada, za prelep kontrast ukusa i boja u ovom neodoljivom wrap-u.
Nadamo se da je za početak dovoljno inspiracije da se odvažite i upustite u avanturu pripreme domaćih tortilja. Sudeći po svemu što smo videli od autorki recepata, ali i iz svog ličnog iskustva, mislimo da su zaista vredne truda.
Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.