Štiti nam oči, kožu i mozak: Moćni karotenoid iz hrane koji ne smemo zanemariti

   
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Zeaksantin je prirodni pigment iz grupe karotenoida - istih onih koji daju voću i povrću njihove jarke boje poput narandžaste, žute i crvene. U telu se zeaksantin najviše koncentriše u očima, tačnije u makuli, delu mrežnjače odgovornom za centralni vid. Budući da telo ne može samo da ga proizvede, ovaj moćni antioksidans mora da se unosi ishranom ili suplementima.

Koje su prednosti zeaksantina?

  • Zdravlje očiju

    Zeaksantin deluje kao prirodni filter svetlosti, štiteći oči od štetnog plavog svetla i oksidativnog stresa. Njegova konzumacija povezuje se sa smanjenim rizikom od bolesti poput senilne makularne degeneracije (AMD), katarakte i glaukoma. Takođe, može doprineti očuvanju gustine makularnog pigmenta, što dodatno štiti vid.

  • Zaštita kože

    Isto kao u očima, zeaksantin u koži može pomoći u borbi protiv oksidativnog stresa izazvanog UV zračenjem, usporavajući znakove starenja poput bora, suvoće i gubitka elastičnosti.

  • Zdravlje mozga

    Zeaksantin se nalazi i u delovima mozga koji su povezani sa kognitivnim funkcijama. Iako je istraživanja na ovu temu još uvek ograničeno, neka ukazuju na to da bi mogao imati pozitivan uticaj na pamćenje i koordinaciju, a potencijalno i na smanjenje rizika od Alchajmerove bolesti.

  • Ostale potencijalne koristi

    Istraživanja u ranoj fazi sugerišu da zeaksantin može igrati ulogu u očuvanju zdravlja bubrega, jetre, pa čak i u međustaničnoj komunikaciji. Ipak, potrebna su dodatna ispitivanja da bi se ove tvrdnje potvrdile.

Pistaći Foto: Shutterstock/New Africa

Namirnice bogate zeaksantinom

Najbolji način da unesete zeaksantin jeste kroz raznovrsnu biljnu ishranu. Evo nekih od najboljih izvora:

  • Spanać
  • Pistaći
  • Zelene boranije
  • Rukola i zelena salata
  • Kukuruz
  • Narandžasta paprika
  • Mandarine
  • Mango
  • Crno i crveno grožđe
  • Bundeva
  • Šargarepa
  • Brokoli

Dodaci ishrani i doziranje

Suplementi mogu biti korisni, naročito za osobe koje ne unose dovoljno ovog nutrijenta putem hrane. Neki preparati kombinuju zeaksantin sa luteinom, vitaminima C i E, cinkom i bakrom, posebno za podršku zdravlju očiju.

Mere opreza i potencijalni rizici

Zeaksantin iz hrane smatra se bezbednim, a suplementi u dozama do 10 mg dnevno nisu pokazali ozbiljne neželjene efekte. Međutim, visoke doze se još uvek proučavaju. Osobe koje koriste lekove za dijabetes trebalo bi da budu oprezne, jer zeaksantin može dodatno sniziti nivo šećera u krvi.Takođe, trudnicama i dojiljama se preporučuje da ostanu pri prirodnim izvorima zeaksantina (namirnicama), jer nema dovoljno podataka o bezbednosti dodataka u tim periodima.

Zeaksantin je snažan antioksidans koji igra ključnu ulogu u očuvanju vida i zdravlja očiju, a potencijalno i mozga i kože. Iako su suplementi korisni u pojedinim slučajevima, najbolji način da unesete zeaksantin je redovna konzumacija tamnozelenog lisnatog povrća i narandžastog voća i povrća.

Kelj Foto: Shutterstock/Pixel-Shot

Primer recepta kojim ćete uneti zeaksantin i lutein - Salata sa keljom (za 4 porcije)

Sastojci:

  • 4 šolje sirovog kelja, temeljno opranog i osušenog
  • 1/4 šolje seckanih suvih smokvi ili suvih kajsija
  • 4 mlada luka, sitno iseckana
  • 1 srednja šargarepa, izrendana
  • 1/4 šolje pečenih sojinih zrna (zamena: pečene leblebije, suncokretove ili bundevene semenke)
  • Dresing po ukusu

Priprema:

  1. Uklonite tvrde drške sa listova kelja.
  2. Isecite kelj na komade veličine zalogaja (1-2 cm) i stavite ga u veliku činiju za salatu.
  3. Dodajte suvo voće, mladi luk i rendanu šargarepu. Dobro promešajte.
  4. Prelijte salatu i sve pažljivo promešaj da se ravnomerno rasporedi.
  5. Pokriti i ostavi u frižideru da odstoji 1 do 3 sata.
  6. Neposredno pre serviranja pospite pečenim sojinim zrnom.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari