• 0
 ≫ 

Kako je to moguće: U 70-tim izgleda neverovatno, radi punom parom i prepuna je pozitivne energije

 ≫ 

Ona je baka, ima 72 godine, a u stanju je da tokom popodneva odradi težak treninig, a sledećeg jutra ustane u cik zore i u 5 ujutru prione na posao u kuhinji svog restorana. Odakle joj ta neverovatna energija za takav tempo života i u poznim godinama?

  • 0
Fitnes suplementi, vežbanje Foto: Shutterstock

Šef Babet Dejvis je postala senzacija na Instagramu (@chefbabette) prikazujući svoje mišićavo telo i neverovatnu fizičku i mentalnu pozitivnu energiju, koja je ne napušta uprkos poznim godinama. Izgleda da mnogi žele da znaju u čemu je tajna ove inspirativne bake i poslovne žene - vlasnice restorana.

Babet je imala teško detinjstvo u rasturenoj porodici, odrastajući sa samohranom majkom i sestrama. Kaže da je imala dosta zdravstvenih problema u svojim tridesetim i četrdesetim. A onda je pre 30-ak godina upoznala svog budućeg muža i njen život se potpuno preokrenuo.

Jedući od detinjstva klasičnu „južnjačku“ američku hranu sa mnogo pržene piletine i eventualno nešto povrća prelivenog prženom slaninom, uz obavezne kolače posle obroka, Babet kaže da se često osećala loše posle jela i imala godinama razne probleme sa varenjem. Patila je od nadutosti, kiseline i bolova u stomaku posle obroka, a tome su se pridružili i problemi sa hroničnom astmom i ekcemom.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Babette Davis (@chefbabette)

Susret koji joj je preokrenuo život

Kada je upoznala svog supruga, već u četrdesetim godinama, Babet nije ni sanjala da će se njen život ubrzo okrenuti naglavačke. Njen budući suprug bio je pobornik fizičke aktivnosti, upražnjavao je redovno jogu i bio vegan. Šef Babet se priseća njihove prve večere, kada joj je pripremio jelo sa tofuom, povrćem i basmati pirinčem. Priznaje da nikada ranije nije probala tofu ili basmat pirinač i da je brinula kako će pojesti tu njegovu „kreaciju“, a da ne pravi čudne izraze lica koji bi ga uvredili. Na njeno iznenađenje večera je bila preukusna, ona je ispraznila tanjir i po prvi put je imala osećaj lakoće u stomaku nakon obilnog obroka. To je za nju, nakon godina provedenih sa tegobama sa varenjem, bilo pravo otkrovenje.

Tokom života ova neverovatna žena je promenila mnogo zanimanja. Bila je stjurdesa, frizerka, bavila se cvećarstvom, a zatim je godinama bila pevačica. Kada je upoznala svog budućeg supruga bila je na prekretnici, osećajući potrebu da stabilizuje svoj život i možda promeni njegov pravac.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Babette Davis (@chefbabette)

Nije prošlo dugo od kada je prešla na plant based ishranu, kada je uhvatila sebe da umesto da uvežbava numere za muzičke nastupe, bez prestanka kuva nova veganska jela, ne prestajući da eksperimentiše u kuhinji. Pozivala je prijatelje na večeru želeći da im pokaže kako je moguće pojesti preukusan obrok bez imalo mesa u njemu. Kaže da je osećala neverovatnu sreću kada bi oni ispraznili svoje tanjire sa zadovoljnim osmehom. Tada je otkrila pravac u kome želi da preokrene svoj život – da se okrene kuvanju zdrave hrane kao načinom da se poveže sa ljudima i da ih učini srećnim. Tako je rođena šef Babet!

Rođena je šef Babet 

Prvo je pokrenula ketering servis, a pre 15-ak godina i svoj veganski restoran „Stuff I eat“ (Stvari koje jedem) u Los Anđelesu. Na početku ovog poduhvata mnogi su joj govorili da nema šanse da njen poduhvat zaživi u delu LA-a u kome živi uglavnom crnačko stanovništvo sa nižim primanjima. Međutim, Babet je bila uporna, želeći da upravo ovoj populaciji, zdravstveno najugroženijoj zbog loše ishrane, pruži mogućnost da kupe zdravu domaću kuvanu vegansku hranu. Zahvaljujući njenoj upornosti i neverovatnoj pozitivnoj energiji restoran je ipak zaživeo i uspešno radi i dan danas.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Babette Davis (@chefbabette)

Šef Babet je tokom godina postala inspiracija mnogim ženama dajući intervjue za časopise i TV emisije, držeći škole plant based kulinarstva i deleći sa preko 300.000 pratilaca na Instagramu svoju neverovatnu fitnes rutinu, pozitivan pogled na život, kao i stavove o važnosti borbe za prava svih živih bića na planeti.

Zahvalnost duguje neverovatnoj kreaciji prirode - ljudskom telu

Upitana u jednoj TV emisiji šta je najvrednije što joj je doneo fitnes i veganski stil života, Babet je odgovorila: „Ono najvrednije što sam stekla je ljubav i zahvalnost prema neverovatnom ljudskom telu. Zahvalna sam mu što sam danas u ovakvoj formi i što mogu da iskusim život na ovako ispunjen način. Možemo biti najbolja verzija sebe samo ako se osećamo dobro, a ne kada smo bolesni. Zato moramo našem telu da damo pravo gorivo (hranu). Nisam mogla ni da sanjam da će me život u ovim godinama usmeriti na ovaj put, na kome živim svoje najbolje i najsrećnije godine pomažući drugima da ostvare to isto. Nikada se nisam osećala bolje, ni fizički ni psihički, a ni duhovno.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Babette Davis (@chefbabette)

Neverovatna Babet za kraj deli kako sa pune 72 godine izgleda njena dnevna rutina: ide u krevet između 9 i 10 uveče, da bi ustala oko 3 ujutru, odradila 30 – minutni trening, istuširala se i stigla na posao u restoran između 4 i 5 ujutru. Tamo, voli da odradi svu pripremu namirnica za celodnevni rad restorana, i to vrlo često radi potpuno sama.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Maria Rivera-Ramirez /Bella (@bellas.food.for.the.soul)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Plantbased.rs Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari