Najbolji način da zamrznete višak krompira: Evo kako da sačuvate ukus i teksturu

Foto: Shutterstock

Koliko puta vam se dogodilo da vam ostane kuvanog, pečenog krompira ili pirea ručka, i da danima stoji u frižideru dok ga na kraju ne bacite? Krompir je jedno od najzastupljenijih i najvoljenijih povrća u našim kuhinjama, ali je i jedno od onih koje se najlakše baca jer gubi teksturu, ukus i svežinu ako ga odmah ne iskoristimo. Ali, da li krompir uopšte može da se zamrzne? I ako može, da li je to dobra ideja?

Odgovor je može, ali ne sirov. Voda u sirovom krompiru pri zamrzavanju formira kristale leda koji razaraju ćelijsku strukturu, zbog čega krompir postaje gnjecav i bezukusan kad se odmrzne. Međutim, ako ga prethodno termički obradite, makar kuvanjem, krompir možete sačuvati u zamrzivaču i po nekoliko meseci, bez gubitka ukusa i strukture.

Foto: Shutterstock

Kako zamrzavati krompir

  • Pire krompir

Za savršeno zamrznut pire, dodajte malo više biljnog mleka ili biljne pavlake prilikom pripreme, jer će se pri zamrzavanju i podgrevanju dodatno zgusnuti. Kada se potpuno ohladi, podelite ga na porcije i stavite na papir za pečenje, pa u zamrzivač. Kada se zaledi, prebacite kugle u kesu sa zatvaračem. Odmrznite ga u frižideru pre podgrevanja.

  • Zapečeni krompir

Za jela koja podrazumevaju zapečen krompir, najbolje je zamrzavati kada je skoro pečen, ali ne do kraja. Kada se jelo potpuno ohladi, dobro ga umotajte u foliju i zamrznite. Kasnije ga samo dovršite u rerni sa dodacima po izboru.

  • Pomfrit

Zamrzavanje zapravo poboljšava pomfrit jer mu daje dodatnu hrskavost pri prženju ili pečenju. Isecite krompir na štapiće ili kriške, prokuvajte kratko u ključaloj vodi, ohladite u ledenoj vodi, osušite i rasporedite na papir za pečenje. Kada se zaledi, prebacite u kesu i pečete direktno iz zamrzivača, bez odmrzavanja.

Foto: Shutterstock/Julia Sudnitskaya
  • Rendani krompir

Narendajte krompir, prokuvajte ga vrlo kratko, pa odmah prebacite u ledenu vodu. Kada se ohladi, dobro ga osušite, rasporedite na pleh i zamrznite. Tako zamrznut krompir savršen je za jutarnje krompir palačinke, dovoljno je da ga ispržite direktno iz zamrzivača.

  • Krompir pljeskavice

Ako volite domaće krompir pljeskavice, možete ih ispržiti unapred, ohladiti i zamrznuti pojedinačno. Kada ih ponovo poželite, samo ih podgrejte u rerni, bez prethodnog odmrzavanja.

  • Domaći krompir iz tiganja

Narežite na kockice, skuvajte, ohladite, osušite i pomešajte s lukom ili začinima. Rasporedite na pleh i zamrznite. Kasnije ih možete pržiti direktno iz zamrzivača dobićete hrskavu koricu i mekšu unutrašnjost.

  • Krompir u čorbama i potažima

Krompir lepo podnosi zamrzavanje u supama, bilo da je u komadima ili izblendan. Skuvajte supu, ostavite da se ohladi i sipajte u posude za zamrzavanje. Kad vam zatreba, samo je podgrejte.

Foto: Shutterstock

Pametno čuvanje, manje bacanja

Uz malo organizacije i ove jednostavne savete, možete drastično smanjiti količinu hrane koju bacate, a istovremeno sebi olakšati svakodnevno kuvanje. Krompir, koji često završi zaboravljen u fioci ili frižideru, uz ove trikove ga možete maksimalno iskoristiti u pripremi brzih i ukusnih obroka.