Ne bacajte koru banane: Pretvorite je u brašno ili vegansku ‘cepkanu svinjetinu’ i iskoristite njene benefite

Foto: Shutterstock

Kada pomislimo na bananu, prvo nam na pamet padne sočan plod, sladak ukus i zasitna užina. Ipak, ono što gotovo uvek završi u kanti je upravo korа. Ipak, poslednja istraživanja pokazuju da ova žuta, naizgled bezvredna kora skriva nutritivne benefite koji mogu obogatiti naše obroke na načine koje možda nismo ni zamislili.

Brašno od kore banane

Istraživanje iz 2022. godine pokazalo je da se kora banane može koristiti kao brašno, dovoljno je samo blanširati je, osušiti i samleti. Kada se tako pripremljeno brašno doda u kolače ili peciva, ukus je iznenađujuće dobar, a nutritivne vrednosti značajno poboljšane. Kolači sa dodatkom kore sadrže više vlakana, kalijuma, magnezijuma i antioksidanata, što ih čini hranljivijim od standardnih verzija.

Pravilna količina i tekstura

Važno je napomenuti da prevelika količina brašna od kore može uticati na teksturu. Naime, proizvodi postaju tamniji i čvršći zbog dodatnog vlakna. Pokazalo se da je idealna mera oko 7,5% ukupnog brašna, tako kolači zadržavaju sočnost i mekanu strukturu. Uz to, proizvodi pripremljeni sa korom mogu duže stajati na sobnoj temperaturi, što dodatno smanjuje otpad.

Širi spektar upotrebe

Iako su najčešće istraživani kolači, potencijal korišćenja banana kore u ishrani je mnogo širi. Može se dodavati u hleb, biskvite, pa čak i testeninu. Postoje i kreativne veganske upotrebe - bananina kora se u popularnim receptima pretvara u “slaninu” ili “cepkanu svinjetinu”, a neki je dodaju i u kari jela.

Recept za vegansku ''cepkanu svinjetinu''

Sastojci:

  • 2 srednje banane (žute, čvrste i ne sasvim zrele)
  • 1½ kašika maslinovog ulja
  • 1 kašičica dimljene paprike u prahu
  • ¾ kašičice čili praha
  • ¾ kašičice senfa u prahu
  • ¾ kašičice belog luka u prahu
  • ¾ kašičice crnog luka u prahu
  • ¼ kašičice kumina
  • Malo vode
  • 2 kašike BBQ sosa
  • Prstohvat soli
  • Začinjena salata po želji
  • 1 pecivo

Uputstvo:

  1. Banane dobro operite.
  2. Odsecite vrh i dno banana, pa pažljivo oljuštite koru. Kašikom uklonite belu unutrašnjost kore (resice).
  3. Vrhom viljuške isecite kore na komade dužine 5-7 cm. Stavite u činiju i dodajte maslinovo ulje, dimljenu papriku, čili prah, senf, beli luk, crni luk u prahu i kumin. Važno: so dodajte tek kasnije, jer može pojačati slanoću pre kuvanja. Dobro izmešajte i ostavite da se marinira dok pripremate salatu
  4. Zagrejte tiganj na srednjoj temperaturi i dodajte izrendane kore banane. Dodajte malo vode kako bi se para stvorila i omekšala kore.
  5. Vreme kuvanja zavisi od zrelosti banana - što su zrelije, brže se kuvaju. Probajte ih posle nekoliko minuta. Kore treba da budu dovoljno mekane za zalogaj, ali ne prekuvane da se raspadaju. Obično je potrebno 5-10 minuta. Po potrebi dodajte još malo vode ako tiganj presuši pre nego što kore omekšaju.
  6. Dodajte BBQ sos i kuvajte još 30 sekundi do minut da se ukusi sjedine. Na kraju dodajte prstohvat soli po ukusu. Sklonite sa vatre i ostavite da se kratko ohladi.
  7. Kore banane stavite na pecivo, dodajte salatu i poslužite odmah.

Ovaj pristup ima i ekološki značaj. Banane se sastoje od oko 40% kore po težini, što znači da većina nutritivnih vrednosti često završi u otpadu. Pravilnom pripremom, kora postaje ukusna i hranljiva, a istovremeno doprinosi smanjenju bacanja hrane.