Pečurke, pasulj i začini: Recept za biljne ćuftice koje osvajaju na prvi zalogaj!

Foto: Shutterstock

Ako mislite da su biljne ćuftice dosadne, ovaj recept će vas potpuno razuveriti! Bogatstvo ukusa, tekstura i jednostavna priprema učiniće ih omiljenim jelom u vašoj kuhinji. Punog su ukusa, a zahvaljujući pečenim pečurkama, mešavini začina i balzamiko sirćetu koje im daje prijatan kiselkasti ukus, poželećete da ih spremate češće nego što mislite.

Imaju savršenu teksturu - hrskave su spolja, čvrste, ali nežne iznutra. Možete ih staviti na testeninu, u sendviče ili poslužiti sa palentom. Postoji mnogo načina da uživate u ovim ukusnim veganskim ćuftama!

Recept za biljne ćuftice

Sastojci:

  • 450 g mešanih šampinjona i bukovača, isečenih na tanke kriške
  • 1 šolja oraha
  • ½ šolje sitno iseckanog luka
  • 2 čena belog luka, izrendana
  • ½ kašičice soli, plus još za posipanje
  • ½ kašičice mlevenog crnog bibera, plus još za posipanje
  • ½ kašičice semenki komorača, tostiranih
  • ½ kašičice mlevenog kumina
  • ½ kašičice dimljene paprike
  • ¼ kašičice mlevene žalfije
  • 1 ½ šolje skuvanog crnog pasulja, oceđenog i opranog
  • ¼ šolje celih ovsenih pahuljica
  • 1 kašika maslinovog ulja, plus još za prelivanje i za tiganj
  • 1 kašika paste od paradajza
  • 1 kašika lanenog semena
  • 1 kašika tamari soja sosa
  • 1 kašika balzamiko sirćeta
  • ¾ šolje prezli
  • Marinara sos, za posluživanje

Uputstvo:

  1. Zagrejte rernu na 220°C i obložite pleh papirom za pečenje.
  2. Stavite pečurke na pleh, prelijte ih maslinovim uljem, pospite solju i biberom, pa ih dobro izmešajte. Ravnomerno ih rasporedite na plehu i pecite 20 minuta, dok ne postanu blago uvijene po ivicama.
  3. U blender stavite orahe, luk, beli luk, so, biber, seme komorača, kumin, dimljenu papriku i žalfiju. Blendajte dok se ne usitne.
  4. Zatim, dodajte pečene pečurke, crni pasulj, ovsene pahuljice, maslinovo ulje, paradajz pastu, laneno seme, tamari sos i balzamiko. Blendajte dok se smesa dobro ne sjedini, ali ne previše - treba ostati nekoliko većih komadića pasulja i pečuraka.
  5. Prebacite smesu u veliku posudu i umesite uz dodavanje prezli. Kašikom odmerite količinu, a zatim rukama oblikujte kuglice.
  6. Zagrejte maslinovo ulje u velikom tiganju na srednje jakoj temperaturi.
  7. Dodajte veganske ćuftice i pržite ih, okrenuvši ih kako bi se ravnomerno prepržile, dok ne postanu zlatno smeđe, oko 5 minuta.
  8. Prebacite tiganj u rernu i pecite još 20 minuta, ili dok ćuftice ne postanu čvrste i blago hrskave oko ivica.
  9. Poslužite sa marinara sosom.

Ostatak ćufti možete čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do 4 dana, ili ih zamrznuti do 3 meseca. Ove ćufte se lepo zagrevaju u mikrotalasnoj pećnici ili u rerni na 200°C, tako ćete izbeći bacanje hrane.